lisans hakkında

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
fazil14
Üye

lisans hakkında

Mesaj gönderen fazil14 »

Öncelikle herkese iyi günler
benim takıldığım konu şu
:arrow: Yaptığımız programları lisanssız olarak dağıtmak bizim açımızdan ve kullanıcı açısından bir sorun oluşturur mu?

:arrow: Yaptığımız programlara lisans almak için nereye başvurmak lazım.

Herkese kolay gelsin. :D
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

lisans noktasında bir sıkıntı çıkmaz, lisanssız dağıtabilirsiniz.

Lisans mevzularını bir ara Freeman35 abimiz baya detaylı araştırmıştı. O görürse daha geniş yazacaktır.

Programın isim hakkını almanız ve programı tescil ettirmeniz lazım. Eğer ciddi bir proje ise isim alma işini yaparsanız iyi olur, bir başkası aynı adla program çıkartamaz.

Programın kendisini tescil ettirmek için bence çok büyük bir proje değilse gerek yok. Pahalı diye aklımda kalmış + yapmak isteyen yine ufak tefek değişiklikler yapıp kopyalayacaktır. Genelde programcılar kendi korumalarını koyuyorlar programlarına.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
undefined
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen undefined »

Ufak çaplı bir programı lisanssız delphide yapıp satarsak başımıza bela açılırmı peki ?
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

uzun süredir bu piyasadayım ve böyle bir olay duymadım henüz. Pek birşey olmaz ama etik açıdan eğer bir işten para/fayda kazanacaksanız, Delphi lisansını da almanız iyi olur.

Ayrıca bildiğim kadarıyla Bimeks BSA üyesi, programı yazıp dağıtmak fazla sıkıntı olmasa bile, BSA kontrölünde başınız belaya girebilir :!:

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

Admin yazdı: lisans noktasında bir sıkıntı çıkmaz, lisanssız dağıtabilirsiniz.
selam :ara ma sonucunda bunu buldum..

şimdi bir yere küçük bir program vericem. elimdeki delphi lisanslı ve vereceğim yere bunu satarken komple sistemi satıyorum. (veya patron öyle düşünüyor.) faturada ayrıntılar yok yani.

ben şimdi programla beraber bir matbu lisans versem iiy olur çünkü adamlardan bunun için para alıcam :? sorum bunun için resmi bir evrak olması gerekirmi? onay veya vb.. siz sadece yazılımımı verirsiniz.

yazıyı tekrar okuyunca çok tepetaklak olduğunu farkettim ama anlarsınız umarım :)
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Arifceylan28
Üye

Mesaj gönderen Arifceylan28 »

Bi soru da ben sorayım.Merak ettim.
Acaba lisanssız delphi kullanmanın veya delphide yaptığımız programı lisanssız dağıtmanın cezası nedir?
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

BSA bu konuda sana mutlaka yardımcı olucaktır :lol:
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Arifceylan28
Üye

:) :) :) Evet Bsa bilir
Kullanıcı avatarı
mepc
Üye

Mesaj gönderen mepc »

Olayın hukuki yönü şu:

Lisanssız olarak dağıttığınız programınız başkası sahiplenirse, yargı aşamasında lisansınız olmadığı için hiç bir hak iddia edemezsiniz. (Lisans sadece o ürünün size ait olduğunu ispatlamanızı sağlar.)

Bimeks Türkiye temsilcisi ile 4-5 ay önce telefonla görüştüğümde delphi ile yazılan bir programı dağıtmak için lisans almaya gerek olmadığını söyledi(ilk ağızdan cevap)

Not: Tabi bu lisans sizin programınızın lisansı, kullandığınız delphi lisanssız ise problem doğuracaktır.

Lisans ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için Türk Patent Enstütisinin (http://www.turkpatent.gov.tr/) sitesine uğrayabilirsiniz.

Veya bu işi yapan aracı kurumlarda birisine başvurmanız yeterli . Türk patent enstütisinin hemen karşısında var. Bu aracı kurumlarla yapacağınız bir lisans başvurusunun şu an için yaklaşık maliyeti 750 milyon.

Gerekli belgeleri buralardan öğrenebilirsiniz.
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.
Arifceylan28
Üye

Mepc hocam sağolasın
Kullanıcı avatarı
mepc
Üye

Mesaj gönderen mepc »

Yardımcı olabildiysem ne mutlu :D
Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.