FreeReport 2.32 de Vari Kaynakları Problemim...

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
snofru
Üye
İletişim:

FreeReport 2.32 de Vari Kaynakları Problemim...

Mesaj gönderen snofru »

S.a
Sevgili arkadaşlar, Delphi 7 ile FreeReport kullanıyorum (aslında kullanacağım).. Türkçeleştirdim ve D7 için uyarladım ancak yapıda bir problemim var onu sizlere sormak istedim... Hemen başlıyorum;

1- Bantlara verilen veri seti nasıl kullanılır? frDataset ler gösteriliyor ancak birde Asıl veri seti tipi var... Master / Detail raporlama yaparken frDataset1 (master), frDataset2 (detail kayıtlar için) ilgili bantlara bunları veriyorum raporlamayı yapmıyor. Aslında bu sorun değil bi şekilde hallediyorum esas beni üzen 2. maddde...

2- Bu Veri kaynaklarını bir türlü anlamadım... Hani bant üzerine alanları ekliyoruz ya işte orda söyle bir durum oluyor... Misal projeme yeni bir form ekledim ve oraya bir frReport attım, tasarımcıyı açtım ve Veri alanlarına baktım (hani comco var altında listbox solda bantlar dahilmi başlıklar dahilmi checkbox ları falalm olan yer, 1. madedeki form değil yani) orada birde ne göreyim başka formlardaki datasetlerim querylerim falan görünüyor. Şok oldum afalladım... Ama ben onu istemiyorum ki :cry: Anımsatırım yeni bir formda sadece frReport nesnesi var! Peki dedim 1 tane de frDataset attım frReport un Dataset özelliğine bağladım tekrar baktım, nayır yine aynı... Kabaca: ben nasıl sadece frDataset leri ile bağladığım datasource lerin listesine eriştircem? Gerçekten çok iğrenç bir durum, inşallah benim bir hatam vardır ve ondan öyle oluyordur yoksa kullanıcı rapor tasarımı yaparken alakasız veri alanlarını görecek :oops: utanç verici bir durum oluşacak.... O combonun doldurulduğu kodlara baktım biraz açıklaçası pek anlamadım...

Yardımlarınız için teşekkür ederim...

Saygılarımla...

Taner DOĞAN
App. Dev.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Bence şu yüzden oluyor. Mesela sen bir datamodule üzerine datasetlerini attın. Başka bir unit'teki formdan bağ kurmaya çalışıyorsun. ne yapar? Bütün datasetlerini gösterir sana. Burada olan da işte aynen bu. Report componentinin bulunduğu formda senin datasetlerini koyduğun unitin adı yazıyor. report da bütün datasetleri görüyor ve listeliyor.

bunun için şöyle yapılabilir:

başka bir datamodule yaratıp raporlamada kullanacağın datasetleri buraya koyarsın. report componentini de buraya koyduktan sonra diğer datasetleri göremeyeceği için listeleyemeyecektir.

umarım açıklayıcı yazmışımdır ve haklıyımdır tabii kide. Sadece bir teori :D
snofru
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

Üstadım dediğinizi de denemiştim ama sonuç aynıydı... Zaten yepisyeni bir form için denediğimi anlatmıştım ki diğer formlarla bağlantısı yoktu... Sonuçta DataModule ile de denedim ve problemim devam ediyor...

İlginiz için teşekkürler... ÜstadCodeLord ;)
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Bu problem runtime'da ve designtime'da da oluyor mu?

Söylediklerin çok ilginç. Form bağlı olmadığı bir unitteki datasetleri okuyabiliyor. Dehşet... Programcının en büyük kabusu. Protected mrotected bile işe yaramıyor desene :D

Aa protected deyince aklıma ne geldi. Gerçi sapıtır yazılım kullanamazsın da bi denesene. Datasetleri attığında delphi onları direk public bağlar. sen protected altına koy. bakalım öyle görecek mi. :D

Başka ne olur bilemiyorum. Kullandığın bütün source'ları taramıyor ya bu. Başka bişi var.. Bende component olsa denerdim.

İyi günler.