Server Client Yazılım Mimari Doğru mu..

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
delphist
Üye

Server Client Yazılım Mimari Doğru mu..

Mesaj gönderen delphist »

Arkadaşlar Server Client mimarinin ne olduğunu tam olarak bilmemekle birlikte server da yazılmış kodların client tarafından harekete geçirmekten ibaret olduğunu düşünüyorum...Acaba yanlış işe uyarırsanız ve bana doğru yolu gösterirseniz sevinirim...Bir projem var ve ben bu projede Server Client Mimari ile yapmak istiyorum ve ayrı ayrı exeler ile modüllerin kendi halindede çalışmasnıı sağlayarak ki dll kullanmak istiyorum...Acaba doğru olan nedir...Nasıl geliştirmeliyim...Beni ilerde ne gibi sorunlar bekliyor. Zaten çoklu kullanıcı olduğu için transaction kaçınılmaz....Veritabanım Ms sql server 2000...Bu mimariyi indy bileşenleri ile yapmak istiyorum...Bi problem olur mu...Uygun mu çünkü bu yazılıma 30 dan fazla kişi bağlanacak.....
Örneğin 20000 porttan haberleştiğini varsayalım programların...Bütün modüllerde bu portu kullandığım zaman problem olur mu....

Cevaplarınız için şimdiden Teşekkürleri bir borç bilirim...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Bu tarz konular forumda çok tartışıldı, bence aramanızı buna göre yaparsanız iyi olur, yeterince bilgi vardır.

Ama özetle, Serv Client değil, Client Server olarak geçiyor. Yani bir sunucu üzerine bir den fazla istemcinin bağlanması ile (istemci sunucu) oluşturulmuş bir sistem.

Client'lar fazla iş yapmaz daha çok arayüzleri içerir, Database tarafını ise sunucular hallederler.

Kolay Gelsin.

Not : Bahsettiğiniz rakamlı kullanıcı sayısı küçük sayılabilecek kadar az fazla zorlanmazsınız.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
delphist
Üye

tekrar selam cevabınız için teşekkür ederim...Yani Server da herşeyi düşünüp hazırlıyoruz tüm formlar vesaireler bunuda 3. parti bileşen indy ya da socket ile bağlıyoruz ve client dan gelen mesaj göre client da form açılıyor ve işlemler yapılıyor doğru anlamışım heralde değilmi..Yanlış ise yolumu doğrultursanız sevininirim....Teşekkürler
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Eeeeeh,

Bu bahsettiğiniz daha çok ASP tarsı Server'da hazırlanmış Web Based application'lara uyuyor.

Benim bahsettiğimde ise Database tarafındaki işlemleri Server ayağında halledilmesi ile ilgili. Yani client serverdan bazı işleri yapmasını ister veya bası sonuçları kendisine döndürmesini ister gerisini client halleder.

Ok?

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
delphist
Üye

Şimdi Multi Tier bana göre değil yani bara görede olabilir ama şu an benim için çok daha fazla zor ve zaman alıcı...Server Client geliştireceğim programda...ki bulduğum örneklerede dayanarak söylediğim şöyler doğrumu...veya tam doğru olanı nedir çok merak ediyorum başlarken böyle bir yazılım yapmıdığım için daha yanlış yapmak istemiyorum. Daha da açmak gerekirse önceden yaptığım stok, cari, fatura vb. modülleri ben dll kullanarak yazdım. Şimdi karşıma şu çıkıyor server tüm procedure function vs. user account vb. tüm bilgileri sağlayacak ve arayüzler client tarafında olacak formlar vs....Ama ben tüm arayüzleri hem server hem de client ta olacak şekilde tasarlamak istiyorum bi problem yaşarmıyım..