merhaba ustalarım,
kullandığım veri tabanı fb
ibexpert ile düzenliyorum ve delphi 7 kullanıyorum.
sorunum şu freeman35 ustamın büyük zahmete girerek hazırladığı iller ve ilçeler tablosunu aynen kullandım sadece tablolardaki alan adlarında fb olarak isim değişikliği oldu.
yapı şöyle
Kod: Tümünü seç
il
self integer not null pk
adı varchar(25) not null unique
ilçe
self integer not null pk
mst_id integer not null unique+fk
adı varchar(25) not null unique
tablomda kişinin nüfus ili ve ilçesi alanları var varchar 25 olarak ayarlı alanlar. form üzerine iki adet dblookupcombo koydum ve bağlantılarını datasetler ile ilgili tablolarına bağladım(listsource ile). ilçe nin datasetini ilin datasourcesine bağladım. ve select sql de
select*from ILCE where mst_id=:self
şeklinde yaptım. buradan sonra lookup larda listfield ile keyfield özelliklerini aynı yapmazsam yani tablo alanlarını aynı seçmez isem
could not convert variant of type (string) into type (double)
hatasını veriyor. dedim tamam aynı alanlardan seçeyim öyle olsun çalışsında bu seferde çalıştırınca bu seferde bazı kayıtlarda önceden girilmiş değer görünüyor bazılarında görünmüyor. işlem çalışıyor birinci lookupta hangi ili seçtimse ikinci lookupta o ilin ilçeleri görünüyor ama kaydedilmiş verilerde bazı kayıtlarda görünüyor bazılarında görünmüyor.
öğrenmek istediğim bu bazılarında görünüp bazılarında görünmemesi olayı ile listfield ve keyfield alanlarını niye aynı yaptığımda düzeliyor. forumda arattırdığımda listfield de adı keyfield de ise no şeklinde ayarlanması söyleniyor.
hatamı yapıyorum yoksa böylede oluyormu. çünkü denediğimde bazı verilerin görünmemesi haricinde sorun yok çalışıyor.
çok uzun olduğu için özür diliyorum.
teşekkür ve saygılarımla
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.