seri haberleşme
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
seri haberleşme
ev ve işyerlerine kurulan hareket dedektörleri,gaz dedektörleri,kameralar vs nasıl bilgisayar yardımı ile kontrol edilebilir?ornegin evdeki hareket dedektörleri bir kontrol paneline baglanıyor ve dedektörlerden biri bu hareket saptadıgında panele iletiyor ve ona gore de alarm calıyor vs.Acaba bu işlemi panel olmadan yada panel gorevinde bir bilgisayar programı bulunarak calısması mumkunmu?mumkunse bunu yapmak icin nasıl bir iletişim ve programlama sekli uygundur.Async Pro ile bu iletişim saglanabilirmi?
bukonuda detaylı bilgi ve dokumanı olan arkadas varsa ve paylasırsa cok memnun olurum.
herkese calısmalarında başarılar...
bukonuda detaylı bilgi ve dokumanı olan arkadas varsa ve paylasırsa cok memnun olurum.
herkese calısmalarında başarılar...
Re: seri haberleşme
genelde bu tarz cihazlar real-time sistemlerle kullanılır.acolak yazdı:ev ve işyerlerine kurulan hareket dedektörleri,gaz dedektörleri,kameralar vs nasıl bilgisayar yardımı ile kontrol edilebilir?.
yani ben evimi windowsa emanet etmem

yapılabilirliği konusunda tabiki hepsi yapılabilir. sf de bir yığın proje var ev otomasyon sistmeleri gibi. hatta çok güzelleride var.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
rs232 noktadan noktaya bağlantı sağlar.
rs485 çok noktalı bağlantı sağlar.
pc için rs232 --> rs485 çevirici alacaksın. kullandığın cihazları ise 485 ıkıışlı alacaksın. gerisi seri port ile aynı
rs485 çok noktalı bağlantı sağlar.
pc için rs232 --> rs485 çevirici alacaksın. kullandığın cihazları ise 485 ıkıışlı alacaksın. gerisi seri port ile aynı
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
@mege ye ilaveten (gerçi bu biraz da Gökmen'in konusu ama..) bunları direkt porta bağlamayıp (çünkü portu yakabilirsin) bir ara kart aracıyla bağlamalısın. Bunun için örneğin hareket dedektörü için bir hareket algıladığında bir devreyi kapatacaktır (akım geçmesini sağlıyacaktır). Mesela bununla bir switch (anahtar) ı açıp bir ampülü yakabilirsin. ampül yerine yada ampüle paralel başka bir kontakt-switch i kapatarak da dizayn edeceğin kart üzerinden belli bir sinyal oluşmasını sağlayabilirsin. O bilgiyi de bilgisayardan okuyup olayın gereğini yapar/yorumlarsın.. 

Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
- uğur alkan
- Üye
RS-485 Protokolünde bağlanacagın her cihazın bir adresi vardır. İlk olarak adres bilgini yollarsın ilgili cihaz uyanır. Sonrada sorgularsın. Yanlış hatırlamıyorsam RS-232 den RS-485 'e 75SN176 isimli bir entegre ile dönüşün yapabilirsin. RS-232 de mesafe Max:12 mt RS-485 te ise 1300 metre RS-485 te bütün cihazlar birbirine paralel bağlıdır. Yangın ihbar dedektörlerinin bazıları RS-485 ile çalışırlar. Ancak Hareket dedektörleri ve bazı yangın dedektörleri için durum biraz farklı onlar hareket algıladıkları veya duman algıladıkları zaman direkt olarak voltaj çıkışı kullanırlar yani onlarla bir arabirim olmadan haberleşemezsin. (Paralel Port olabilir.) Küçük bir mikrokontrollera ihtiyaç duyacaksın. Bu sana hareket dedektörlerinin durumlarını RS485 veya RS-232 olarak olarak
döndürebilir.
Paralel Portu kullanarak ise direkt voltaj çıkışı veren sensörleri okuyabilirsin. Daha fazla bilgi istersen verebilirim.
döndürebilir.
Paralel Portu kullanarak ise direkt voltaj çıkışı veren sensörleri okuyabilirsin. Daha fazla bilgi istersen verebilirim.
Bazen sert rüzgarlar eser başını öne eğmekten asla korkma
hocam bilgilerin gercekten aydınlatıcı cok tesekkur ederim.ben bu tarz bir calısmaya yeni baslıyorum.onceden hic calısmam olmadı.bu konu ile ilgili kaynak olabilecek dokuman vs varsa ve benimle paylaşırsan cok memnun olurum.e mail adresim colak_alper@hotmail.com.uğur alkan yazdı:RS-485 Protokolünde bağlanacagın her cihazın bir adresi vardır. İlk olarak adres bilgini yollarsın ilgili cihaz uyanır. Sonrada sorgularsın. Yanlış hatırlamıyorsam RS-232 den RS-485 'e 75SN176 isimli bir entegre ile dönüşün yapabilirsin. RS-232 de mesafe Max:12 mt RS-485 te ise 1300 metre RS-485 te bütün cihazlar birbirine paralel bağlıdır. Yangın ihbar dedektörlerinin bazıları RS-485 ile çalışırlar. Ancak Hareket dedektörleri ve bazı yangın dedektörleri için durum biraz farklı onlar hareket algıladıkları veya duman algıladıkları zaman direkt olarak voltaj çıkışı kullanırlar yani onlarla bir arabirim olmadan haberleşemezsin. (Paralel Port olabilir.) Küçük bir mikrokontrollera ihtiyaç duyacaksın. Bu sana hareket dedektörlerinin durumlarını RS485 veya RS-232 olarak olarak
döndürebilir.
tesekkur ederim simdiden...
s.a
dostum
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default ... 252&LogID=
de istediğin sorulari cevaplayabilecek bir kaynak var..
iyi calismalar..
dostum
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default ... 252&LogID=
de istediğin sorulari cevaplayabilecek bir kaynak var..
iyi calismalar..
c#

selam bu kitabın (jan axelson - her yönüyle seri port) türkçesi çok yanlış eksik kötü. elde edebilirseniz ingilizcesini bulun ve onu okuyun. adamlar en önemli yerleri çevirmemiş, en basit cümleleri manasız uzatıp anlatılmaz tümcecikler oluşturmuşlar.
birde bi forumda aratın bi arkadaş onlarca link vermişti. bir yığın kaynak türkçe olanlarda vardı içinde.
koaly gelsin
birde bi forumda aratın bi arkadaş onlarca link vermişti. bir yığın kaynak türkçe olanlarda vardı içinde.
koaly gelsin
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
- uğur alkan
- Üye
arkadasım; 3-5 tane sensör denetleyecek isen 1 tane minik PLC ile işini çözebilirsin. Çünkü fiyat gerçekten çok ucuz ama sayılar 10-15 lere geldiğinde fiyatlar (PLC) çok uçuk bu yüzden basit bir MCU ünitesinden yardım alarak işlerini optimum düzeyde çözebilirsin. multipleksing yöntemini kullanarak binlerce sensörün durumunu sorgulayabilirsin.
uygulamanın sana özel olmasını istersen basit bir kontrol kartı işini fazlasıyla görür.
(jan axelson - her yönüyle seri port) bu kitabı büyük bir hevesle almıştım
ama hiç bir ihtiyacıma cevap vermedi.
seri port asla gözünü korkutmasın
olay çok basit PLC de de MCU da da bilgisayardada USART denen bir birim var PC den kodunu gönderirsin bu USART birimi, bilgiyi otomatik olarak yakalar ve MCU nun içindeki programda bilgisayarındaki programda da bu bilgiyi dilediğin gibi işleyebilirsin. Olay bukadar basit
USART a örnegin 9600 hızında haberleşeceksin, veri bitinin genişliği, stop biti tanımlaman, akış kontrolü gibi sayısı 10 taneyi geçmeyecek parametreyi bildiriyorsun gerisi DONANIM tarafından hallediliyor. Bu parametrelerin hepsi PLC dede bilsiyardada ve MCU dada aynı... sadece deklerasyon şekilleri farklı .... aynı şekilde kurulan USART ları bağladıgın anda istediğin cihazla haberleşebilirsin. Yalnız şunuda unutma USART senin göndermek istediğin şeyi gönderir ve karşı taraftan geleni yakalar.
Örnek olarak; Sen Pc den "a" karekterini seri yolla karşı cihaza gönderdin
farzedelim senin yolladığın "a" karekteri karşı cihzada bir anlam ifade ediyorsa değerlendirilmeye alınır. Yani karşı cihaza "a" bilgisi USART a geldiğinde sunu yap diye küçük bir program vermek zorundasın veya bu haberleşme kodları sana küçük bir döküman olarak cihazla birlikte gelir.
sen öncelikle haberleşme formatını seçmekle işe başla (Kullanacagın sensör tiplerini belirle RS-485 li sensörlermi yoksa direkt çıkışlı sensörlermi ?) RS-485 li sensörlerin fiyatları pahalıdır digerleri ucuz ama
birinde üç tane kabloyla uğraşırsın diğerinde sensör sayın kadar.... sonra seni daha rahat yönlendirebiliriz.
uygulamanın sana özel olmasını istersen basit bir kontrol kartı işini fazlasıyla görür.
(jan axelson - her yönüyle seri port) bu kitabı büyük bir hevesle almıştım
ama hiç bir ihtiyacıma cevap vermedi.
seri port asla gözünü korkutmasın
olay çok basit PLC de de MCU da da bilgisayardada USART denen bir birim var PC den kodunu gönderirsin bu USART birimi, bilgiyi otomatik olarak yakalar ve MCU nun içindeki programda bilgisayarındaki programda da bu bilgiyi dilediğin gibi işleyebilirsin. Olay bukadar basit
USART a örnegin 9600 hızında haberleşeceksin, veri bitinin genişliği, stop biti tanımlaman, akış kontrolü gibi sayısı 10 taneyi geçmeyecek parametreyi bildiriyorsun gerisi DONANIM tarafından hallediliyor. Bu parametrelerin hepsi PLC dede bilsiyardada ve MCU dada aynı... sadece deklerasyon şekilleri farklı .... aynı şekilde kurulan USART ları bağladıgın anda istediğin cihazla haberleşebilirsin. Yalnız şunuda unutma USART senin göndermek istediğin şeyi gönderir ve karşı taraftan geleni yakalar.
Örnek olarak; Sen Pc den "a" karekterini seri yolla karşı cihaza gönderdin
farzedelim senin yolladığın "a" karekteri karşı cihzada bir anlam ifade ediyorsa değerlendirilmeye alınır. Yani karşı cihaza "a" bilgisi USART a geldiğinde sunu yap diye küçük bir program vermek zorundasın veya bu haberleşme kodları sana küçük bir döküman olarak cihazla birlikte gelir.
sen öncelikle haberleşme formatını seçmekle işe başla (Kullanacagın sensör tiplerini belirle RS-485 li sensörlermi yoksa direkt çıkışlı sensörlermi ?) RS-485 li sensörlerin fiyatları pahalıdır digerleri ucuz ama
birinde üç tane kabloyla uğraşırsın diğerinde sensör sayın kadar.... sonra seni daha rahat yönlendirebiliriz.
Bazen sert rüzgarlar eser başını öne eğmekten asla korkma
ugur hocam verdigin bilgiler icin cok saol.yalnız takıldıgım bir kac nokta var.sonucta ben bu işe (portlarla haberleşme olayına) yeni basladım.Bu konudaki bilgim cok az.senin ve diger arkadasların verdigi bilgilerle bu eksigimi tamamlamaya baslıyorum.oncelikle senden ve bilgisi olan diger arkadaslardan ricam benim bu konuda kaynak olarak yararlanabilecegim bir kitap veya dokuman,e-book veya elinizde olan herhangi bir yazı-makalede olabilir,bunların en azından nereden bulunabilecegini benimle paylaşmanız.Cunku her aklıma takılan kucuk veya buyuk soru ile sizlerinde zamanını calmak istemiyorum.Yeni basladıgımdan kucuk ve basit sorulara sizlerinde cevap vermeniz belki sıkıcı olabilir.
Bununla birlikte, bahsetmiş oldugun MCU cihazı hakkında detaylı bilgi sahip olmak istiyorum.Bu konuda elinizde dokuman varmı?Anlatmıs oldugunuz hiyerarşi gercekten cok anlasılır ve basit gorunuyor.Eger kaynak konusunda yardımcı olursanız memnun olurum.
Bununla birlikte telefon santrallerinin haberleşmesinide aynı bu sekilde MCU cihazı ile yapılabilirmi?Ornegin 100+ dahilisi ve bir o kadarda dış hattı olan buyuk bir sirket binası dusunelim.Bu binadaki dahili ve gelen dış hatları kontrol etmek istiyorum.Ornegin bu hatların hangisinden arama yapıldıgını,hangi hattın hangi dahiliye o an icin tahsis edildigini,o hattı arayan numaranın belirlenmesi gibi kompleks işlemler acaba marka farkı olmaksızın tek bir şablon veya yapı altında MCU cihazı ile kontrol edilebilirmi?
Sanırım uzun bir mesaj oldu ama acıklayıcı olmasını arzu ettim.Cevaplayan,cevaplamak icin niyetlenen ve zaman ayıran herkese simdiden tesekkur ederim.
Bununla birlikte, bahsetmiş oldugun MCU cihazı hakkında detaylı bilgi sahip olmak istiyorum.Bu konuda elinizde dokuman varmı?Anlatmıs oldugunuz hiyerarşi gercekten cok anlasılır ve basit gorunuyor.Eger kaynak konusunda yardımcı olursanız memnun olurum.
Bununla birlikte telefon santrallerinin haberleşmesinide aynı bu sekilde MCU cihazı ile yapılabilirmi?Ornegin 100+ dahilisi ve bir o kadarda dış hattı olan buyuk bir sirket binası dusunelim.Bu binadaki dahili ve gelen dış hatları kontrol etmek istiyorum.Ornegin bu hatların hangisinden arama yapıldıgını,hangi hattın hangi dahiliye o an icin tahsis edildigini,o hattı arayan numaranın belirlenmesi gibi kompleks işlemler acaba marka farkı olmaksızın tek bir şablon veya yapı altında MCU cihazı ile kontrol edilebilirmi?
Sanırım uzun bir mesaj oldu ama acıklayıcı olmasını arzu ettim.Cevaplayan,cevaplamak icin niyetlenen ve zaman ayıran herkese simdiden tesekkur ederim.