Script componentleri

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Burhan_ast
Üye

Script componentleri

Mesaj gönderen Burhan_ast »

Merhabalar arkadaslar,

Yapmak istedigim olay su, bilgi ekledigim bir formum var, bu formu bir kac degisiklik ile programda yaklasik 50 defa kullaniyorum diyelim, ornegin, uretici bilgileri girisi, marka girisi, renk girisi, sektor tanimi v.s. seklinde gidiyor, bu formlardan programin kaynak kodunda 50 defa olusturmaktansa scriptler veya baska ir yontemle olusturacagim bir mekanizma ile parametreleri okuyacagim bir text dosyadan olusturmak istiyorum, bunu istememin bir sebebide ornegin sektor ile alakali formda bir degisiklik olacak ise direkt kaynak kodlardan degilde txt dosyasindan gerekirse programi kullanan firma degisikligi yapsin ve kullansin istiyorum, bunun icin fast script indirdim ve denedim, formu ve formun uzerinde edit ve butonlar olusturuyorum, ama yapmak istedigim olay su u form ile beraber ado connection, ado query v.s. data icerecek componentleride olusturup editleri bu componentlere baglamak sureti ile kullaniciya ekleme veya degistirme gibi islemler yapmasina izin vermek istiyorum, yani access gibi esnek bir yapi kurmak istiyorum, kullanici parametre degistirince data tablosundada yeni alanlar eklenecek, ekleme formunda yeni eklenen alanlar gelecek v.s.,

Saygilarimla...
t-hex
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

Merhaba,

Ben açıkcası böyle bir iş için script bileşenleri kullanmanı önermem çünkü eğer projende üçüncü parti bileşenler kullanıyorsan bunları script' aktarman gerekiyor yani bir şekilde tanıtman gerekiyor ayrıca event handling mekanizmasınında scriptte yazman gerekir ve benim görüşüme görede bu çok randımanlı olmaz. Ayrıca projenin karmaşıklığı artar, script bileşenlerine bağlı kalırsın ve yaptırabileceklerin bu script dilinin yapabildikleriyle sınırlı kalır. Ben böyle durumlarda oturup kendim yazıyorum, önce projede hangi özellikler sürekli değişebilir hangileri sabit kalır bunları belirliyorum. Daha sonrada ihtiyaçlarıma göre yapıyı oluşturuyorum. Java gibi dillerde senin istediğin tarz araçlar mevcut ama o birazda javada her şeyi kodla yazman gerektiği için oluyor, yani delphi ona göre daha kolay çünkü database uygulamaları amaçlanarak hazırlanmış bir IDE. Ttavsiyem, yapıyı kendin oluşturursan daha esnek ve sağlam bir proje çıkarabilirsin.