Datasette kayıt hatası

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
zyildiz
Üye

Datasette kayıt hatası

Mesaj gönderen zyildiz »

Firebird 1.5 ve Delphi 7 kullanıyorum.

Database de farklı tablolar mevcut. Bu tablolardan sadece birinde baglanmak istedigimde aşagıdaki problemi yaşıyorum. Diğer tablolarda problem yok.

Problem şu: Daha önce exe haline getirdiğim programı kullanarak bir kayıt ekliyorum ve alanlardan birini boş (null) olarak geçiyorum kaydettikten (commitretairing) sonra bakıyorum boş kayıt. Bu alana yeni kayıt giriyorum. Kaydediyorum (commitretairing) ama sonra baktığımda kayıt boş yani değişmemiş. Bu işlemin baglantısında ibdataset kullandıgımdan

Aynı tabloya diger baglantıları yapıp bir dataset aracılıgıyla baglanmak istediğimde baglanıyor. Tablodaki alanların değerlerini gorebiliyorum. Ancak dataset editore baglanıp sgl uretip baglantıyı aktif etmeye kalktıgımda

Kod: Tümünü seç

Dynamic SQL Error
SQL error code=-104
token unknown - line3, char37
NOT.
hatasını veriyor ibdataseti 6.0 dan 7.08e guncelledim hata devam ediyor.

Bir Ibtable ile baglandım problem yok. Yukarıda saydıgım işlemleri normal olarak yapıyor.

Aynı Tabloyu Ibexpert tarafından normal şekilde kullanıyorum.

Bu durum beni huzursuz etti problemin ne oldugunu da anlayamadım. Problem ne olabilir ve nasıl duzeltebilirim. Yardımlarınız için şimdiden tesekkurler
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

hocam eğer NOT diye bir alanın varsa bu sıkıntı yapmış olabilir. Bu özel manası olan bir kelime (reserved word). Eğer ismini değiştirirsen sorun gider sanırım.

Kolay gelsin.
zyildiz
Üye

Mesaj gönderen zyildiz »

üstadım not adlı alanın adını aciklama olarak değiştirdim.
ancak hata vermeye devam ediyor

Kod: Tümünü seç

Dynamic SQL Error
SQL error code=-206
column unknown
ACIKLAMA.
oguzozturk74
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen oguzozturk74 »

Dataset e sağ tıklayıp SQL cümlelerini bir kez daha oluşturdunuz mu?
Birde , calculated alanınız var mı ?
zyildiz
Üye

Mesaj gönderen zyildiz »

Yemek sonrası tekrar denedim sql leri tekrar olusturdum. Ugrasırken Update sql hatası verdi ama daha sonra duzeldi. Zaman ayıran arkadaşlara teşekkur ederim.
oguzozturk74
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen oguzozturk74 »

Sorunun çözüldüğüne sevindim.
Veritabanı tarafında tablo yapılarında herhangi bir değişiklik olduğunda hemen akabinde Delphi tarafında ilgili Dataset in sql cümlelerini terardan oluşturmak gerekiyor .