nesne yönelimli programlama(ezme olayları)
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
nesne yönelimli programlama(ezme olayları)
Herkese hayırlı cumalar ve cumanız mubarek olsun..
Arkadaşlar benim öğrenmek istediğim ve tırmaladığım bir konu hakkında sizlerden yardım rica ediyorum..
OOP (Nesne yönelimli programlama) bu olayda mesela bir bileşene yeni özellik ekleneceği,bir formun bir çok form tarafından ortak kullanılarak hiç bir sorun çıkaramayacağı gibi bilgiler edindim,araştırdım,özellikle forumdada aradım ama forumda ki bilgiler yeterli gelmedi.benim ençok merak etrttiğim bir formun ortak olarak nasıl kullanılacağı ve yöntemleri ezmede çok sorun yaşıyorum 3.semineri de izledim.yardımlarınızı bekliyorum örneklerle açıklayabilirseniz bahtiyar oacağım herkese başarılar kolay gelsin..
Arkadaşlar benim öğrenmek istediğim ve tırmaladığım bir konu hakkında sizlerden yardım rica ediyorum..
OOP (Nesne yönelimli programlama) bu olayda mesela bir bileşene yeni özellik ekleneceği,bir formun bir çok form tarafından ortak kullanılarak hiç bir sorun çıkaramayacağı gibi bilgiler edindim,araştırdım,özellikle forumdada aradım ama forumda ki bilgiler yeterli gelmedi.benim ençok merak etrttiğim bir formun ortak olarak nasıl kullanılacağı ve yöntemleri ezmede çok sorun yaşıyorum 3.semineri de izledim.yardımlarınızı bekliyorum örneklerle açıklayabilirseniz bahtiyar oacağım herkese başarılar kolay gelsin..
Kamil odur ki; koya dünyada bir eser,
Eseri olmayanın, yerinde yeller eser.
hocam çok teşekkür ederim makale bende var ben ona baktım zaten.ortak formun kullanılması açısından örnek olarak görmek istiyorum,,
cumadan sonra örnek olarak yapmaya çalıştığımı yazıcam
cumadan sonra örnek olarak yapmaya çalıştığımı yazıcam
hocam ortak formdan kastımız diyelimki arama formumuz olacak ve bu formu birden fazla formdan çağıracaz ama çağrılan forma göre arama yapıcak,,,arama formumuz bu durumda onu çağıran formlar tarafından ortak kullanıladığı için ortak form dedim..aynıform dizaynını birçok form için ayrı ayrı oluşturmaktan sa bir form üzerinden işlem yaptırabilmek.
Bunun için tek bir forum yeter inherited i neden karıştırıyorsun ki Tek bir forum yaparsın hangi forumdan nasıl geliyorsa ona görede bir procedure yazarsan çağıran form a göre işler. Umarım doğru anlamışımdır.vedatkaba yazdı:hocam ortak formdan kastımız diyelimki arama formumuz olacak ve bu formu birden fazla formdan çağıracaz ama çağrılan forma göre arama yapıcak,,,arama formumuz bu durumda onu çağıran formlar tarafından ortak kullanıladığı için ortak form dedim..aynıform dizaynını birçok form için ayrı ayrı oluşturmaktan sa bir form üzerinden işlem yaptırabilmek.
Kolay Gelsin...
Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
hocam aramaformu olan ortak formda bir tane buton var diyelim ben bunun kontrolümü tag kullanarak yapmaya çalıştım ama ilk etapta olumlu sonra onlarda cevap veremiyor.artı inherited yani bu olayı kavramam lazım o yüzden ben size bu örneği verdim.oop yi daha iyi kavramam lazım bunun için tırmalıyorum hocam ,elimde tamamen örnek olmadığı için zorlanıyorum örneklerin hepsi kesik kesik yada çalışmıyor.
Bence sen zor yolu seçiyorsun gibime geliyor bence basit olanı seç inheridet i genelde aynısını yapmamak için kullanılacak objenin değerlerinden yararlanmak için ben kullanıyorum ama bahsettiğin işlem için arama formuna bir tane prosedur yazıp kapatacağım zaman ise procedure deki değerleri işlemek kalıyor.
Mesala şu procederu arama formunda yazdıyorum
bir tane global değişken ile de button da değişkeni işliyorum
Form açılırken değişkeni sıfırlıyorum yani olumsoz işleyecek halini vererek garantiye alıyorum
Kayıt onayı gelirse kaydet buttonu tıklanırsa değişkene tıkalanan buttonu atıyorum.
Arama Forumunu çağıran forumda ise arama formu kanadığında değeri işliyorum.
Kolay gelsin...
Mesala şu procederu arama formunda yazdıyorum
Kod: Tümünü seç
Procedure KaydiItele(IBData: TIBDataSet);
Begin
ibData.FieldByName('CARI_KOD').AsString := Frm_CariKartSec.CariDataSet.fieldByName('CARI_KOD').AsString;
ibData.FieldByName('CARI_UNVAN').AsString := Frm_CariKartSec.CariDataSet.fieldByName('CARI_UNVAN').AsString;
End;
Form açılırken değişkeni sıfırlıyorum yani olumsoz işleyecek halini vererek garantiye alıyorum
procedure TFrm_CariKartSec.FormShow(Sender: TObject);
begin
TiklananButton := 'Button2';
end;
procedure TFrm_CariKartSec.cxButton1Click(Sender: TObject);
begin
TiklananButton := 'Button1';
Close;
end;
procedure TFrm_CariHesFisEkle.cxGrid1DBTableViewCARIKODPropertiesButtonClick(
Sender: TObject; AButtonIndex: Integer);
begin
if Frm_CariKartSec = Nil Then
begin
try
Frm_CariKartSec := TFrm_CariKartSec.Create(Application);
TcxTextEdit(Sender).PostEditValue;
Frm_CariKartSec.CariDataSet.Locate('CARI_KOD', TcxTextEdit(Sender).Text, [loCaseInsensitive] + [loPartialKey]);
Frm_CariKartSec.ShowModal;
finally
if TiklananButton = 'Button1' Then
Begin
KaydiItele(ibdetay);
cxgrid1DBTableView1.Controller.FocusedColumnIndex := 1;
end;
Frm_CariKartSec.Free;
Frm_CariKartSec := Nil;
End;
End;
end;
Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
hocam yukarıda bahsettiğim olay buydu ama başarı gösteremedik..
viewtopic.php?t=7867&highlight=property
viewtopic.php?t=7867&highlight=property