Süreç bazda süreçleri işleyerek programlama deyince
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Süreç bazda süreçleri işleyerek programlama deyince
S.a. Arkadaşlar...Süreçleri ve process leri baz alarak yapılan programlamalarda temel mantık ve bu konularda projeleriniz oldumu genel bilgi verebilirmisiniz...Teşekkür ederim..Örneğin bir hammaddenin başka hammedde ve yarı mamül veya mamüllerle birleşip en son nihai mamül oluşmasına kadar geçen tüm processleri baz alan ve süreç bazda çalışan bir program..
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Selam,
Bu konuda Türkçe terminoloji, üretim ve bağlı olarak mrp, rota ve reçete olarak geçiyor. Reçete içinde bir yarımamul yada mamul oluşması için hangi hammadde yada yarımamulden ne kadar gerektiği belirtilir. Bu işlem sadece hammaddelerden oluşan yarımamul/mamuller tanımlanana kadar aşağı doğru gider. Bu olay doğal olarak üretim sürecini apartman gibi katmanlı bir yapıya ulaştırır.
Üretimin temel kuramlarından bazıları,
- Hammaddeden hammadde üretemezsiniz
- Mamul den mamul üretemezsiniz.
- Yarımamul ü satamazsınız
- Hammaddededen mamul yada yarımamul üretebilirsiniz.
İlk başta planlanması gereken bunların depolanması, diğer giderlerin maliyetlere yansıması, satılan malın maliyetinin hesaplanması, ihtiyaç planlaması vs olmalıdır zira kimse sadece ne neden üretiliri bilmekle yetinmez ve bu zaten kimsenin işine yaramaz.
Ardından kapasitenin planlanması aşaması gelir. Üretilen şeylerin oluştukları merkezlerin birim zamandaki üretim miktarları, üretime ara verme periyotları vs gibi birkaç parametre ile belirtilen zamanda üretimin nerede olması gerektiğinin bilinmesi işlemidir ki sadece bunu yapan ve birkaç yüzbin dolara satılan ürünleri piyasada görebilirsiniz.
Bu işlem MRP adında bilimsel bir çalışmanın ve kavramın ilgi alanına girer. Bu nedenle MRP ile ilgili dökümanları okumanızda büyük yarar var. Bu işin devamı maliyet muhasebesine doğru gider ki o başlı başına dev bir konudur.
Kolay gelsin,
EK: Bu konu ile ilgili bilgi aramak için forumları dolaşmak yapılabilecek en büyük hatadır. Mutlak surette konunun uzmanlarıyla çalışmalısınız zira oldukça kapsamlı teknik ve mevzuat bilgisi gerektirir.
Bu konuda Türkçe terminoloji, üretim ve bağlı olarak mrp, rota ve reçete olarak geçiyor. Reçete içinde bir yarımamul yada mamul oluşması için hangi hammadde yada yarımamulden ne kadar gerektiği belirtilir. Bu işlem sadece hammaddelerden oluşan yarımamul/mamuller tanımlanana kadar aşağı doğru gider. Bu olay doğal olarak üretim sürecini apartman gibi katmanlı bir yapıya ulaştırır.
Üretimin temel kuramlarından bazıları,
- Hammaddeden hammadde üretemezsiniz
- Mamul den mamul üretemezsiniz.
- Yarımamul ü satamazsınız
- Hammaddededen mamul yada yarımamul üretebilirsiniz.
İlk başta planlanması gereken bunların depolanması, diğer giderlerin maliyetlere yansıması, satılan malın maliyetinin hesaplanması, ihtiyaç planlaması vs olmalıdır zira kimse sadece ne neden üretiliri bilmekle yetinmez ve bu zaten kimsenin işine yaramaz.
Ardından kapasitenin planlanması aşaması gelir. Üretilen şeylerin oluştukları merkezlerin birim zamandaki üretim miktarları, üretime ara verme periyotları vs gibi birkaç parametre ile belirtilen zamanda üretimin nerede olması gerektiğinin bilinmesi işlemidir ki sadece bunu yapan ve birkaç yüzbin dolara satılan ürünleri piyasada görebilirsiniz.
Bu işlem MRP adında bilimsel bir çalışmanın ve kavramın ilgi alanına girer. Bu nedenle MRP ile ilgili dökümanları okumanızda büyük yarar var. Bu işin devamı maliyet muhasebesine doğru gider ki o başlı başına dev bir konudur.
Kolay gelsin,
EK: Bu konu ile ilgili bilgi aramak için forumları dolaşmak yapılabilecek en büyük hatadır. Mutlak surette konunun uzmanlarıyla çalışmalısınız zira oldukça kapsamlı teknik ve mevzuat bilgisi gerektirir.
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Yarı mamül tabiki satılabilir. Ben bu konunun yarı uzmanı sayılırım. Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. delphist eğer istersen sana gönderim biraz döküman. Doğan abinin dediği doğrudur. Böyle bir yazılım yazmak için baya bir okuman lazım. Birde kullanılan bir sürü teknik, yöntem var. Olay mrp ile bitse iyi. sonra mrpII gelir. talep tahminleme de üzerine. mrp stok yönetimi olmadan olmaz. sonra doğan abinin dediği gibi maliyet buhasebesi var. eflasyon muhasebeside vardıda Allah'tan faiz oranları tek haneli sayılara indi uygulanmıyor. Bu yazılımları yazan piyasa yerli firmalar bulunmaktadır. uyumsoft, netsis, likom. bende bunlardan birinin programıda bulunmaktadır sana ulaştırabilirim.Yarımamul ü satamazsınız
Benden bir üst sınıfta okuyan bir arkadaş tek başına böyle bir yazılım yazmaya niyetlendi. 1 yıl boyunca uğraştı. stok ve personel kısmını halletti. biraz muhasebe ekledi. mrp kısmında artık pes etti

Valla mrp ve Mrp II yazılımlarını ben yazdım bir problemim yok fakat ben bunların süreç bazda demekteki kastım Her an her şeyin olabileceğimi durumu...Tabiki süreç bazında olacak ama olayın dinamik olma durumu var ve iyi ve kötü ve olumsuz durumlara göre dinamikleşme var şu var bu var ben olayın bu tarafındayım yoksa mantık tarafında değil ama tabiki belge varsa alabilirim no problem paylaşabiliriz bilgilerimizi....Kolay Gelsin