Arkadaşlar firbirde yeni başlıyorum.Bu siteye üye olduğumdan beri her yerde firebird ile ilgili güzel yazıları gördükten sonra zorlanarakta olsa öğrenmeye başladım.Ancak siz üstadlara bir kaç soum olacak.
Öncelikle eskiden kalma Adoquery alışkanlığımdan kopamadığımdan ve hem select sql hemde update,delete vb sql ifadelerini hemde klasik table komutlarını tek bir dataset üzerinden yaptığımdan IB bileşenlerinden hangisini kullanacağımı şaşırdım.Bu sorduklarım hız açısından olaca.
1-IBQuery kullanıp updateobject özelliğine bir updatesql nesnesi atayıp bu nesnenin sql cümlesini değiştirerek işlemleri yine (yani ıbquerynin read only özelliğini devredışı buırakmak için) IBQuery üzerindenmi yapmalı.Örneğin IBQuery1.edit,post,next,last vb
2-Yoksa IBDataseti firebird table bağlayıp update,delete,modify vb.sqllerini yazıp her işlemi bunun üzerindenmi yapmalı?
3-Yoksa sadece IBTable kullanıp edit,post,append vb işeri bunun üzerinden yapmalı ve select sql yerinede IBTable1.filter özelliğini mi kullanmalı?
Ve ya sorgulamalarda sadece readonly sonuçlar döndürmek için IBSQL bileşenini kullanıp edit modu içinde dataset olarak tekrar IB table mi dönmeli yani dataseti sql sorguları için UB SQLin emrine edit içinde IBTable in emrinemi vermeli?
4-IBDATASET(customdataset)i mi kullanmalı?
Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama firebirde yeni başlamış birisi olarak ve aklı hala adoquery de kalmış biri olarak interbase bileşenlerinin hangisini kullanmanın daha uygun olacağı konusunda kararsız kaldım.Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.Hepinize kolay gelsin.
Firebird için en uygun dataset hangisidir?
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- yuksel2004
- Üye
Firebird için en uygun dataset hangisidir?
Unutmayalım ki bu hayat bir demodur ve tam sürüm kullanabilmek için lisans ücreti ödemememiz düşünülemez.
IBQuery den şaşma derim, hem adoquery alışkanlığın var dolayısıyla SQL yazmaya aşinasın heryerde IBQuery kullanmak senin için daha mantıklı bence.
Kolay gele
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
- yuksel2004
- Üye
Önerilerin için çok teşekkürler.Benim öğrenmek istediğimde buydu aslında.Yani olaya tam vakıf olmadığımdan öğrenmek istiyorum.MNesela projeyi geliştir geliştir bir yere gel ondan sonra IB dataset veya bir diğeri IBtable veya IBSQL bu kodu bu proceduru bu olayı desteklemiyor.Hadi bakalım datasetini değiştirmeye uğraş.Projeyi sıfırdan yazmak gibi zor bişey.İşte bu kadar zenginlikte iyi değil galiba.Ben delphiye visual basicten geçtim.Orada zaten her zaman tek seçeneğin olurdu ve böyle kara kara düşünmezdin.Ya ado ile yada yada DAO ile bağlanırdın.Bu delphiye hayran olmamak elde değil işte.Değerli fikirlerin için teşekkürler.
Unutmayalım ki bu hayat bir demodur ve tam sürüm kullanabilmek için lisans ücreti ödemememiz düşünülemez.
-
- Kıdemli Üye