İki harfi üst üste yazmak

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Orhan
Üye

Mesaj gönderen Orhan »

Merhaba arkadaşlar

Richeditte iki harfi üst üste yazmak mümkünmü? Yani Yazılan herhangi bir harfin üzerine bir harf daha yazılabilirmi? Fonksiyon birinci harfin genişliğini ve yüksekliğini hesaplayarak ikinci harfi tam üzerine yazmalı.

Şayet mümkünse lütfen bu konuda bana bir yol gösteriniz.

Selamlar
Kullanıcı avatarı
Query
Üye

Mesaj gönderen Query »

Sanırım her harfin genişliğinin aynı olmasını istiyorsun.

fontun pitch özelliği var onu

Kod: Tümünü seç

fsFixed    : her harf aynı genişlikde
  fsVariable : her harf kendi genişliğinde
  fsDefault  : fontun orjinal hali, yani font Courier New tipi ise her harf aynı genişlikde gibi ...
Kolay Gelsin
Orhan
Üye

Mesaj gönderen Orhan »

Merhaba

Önce ilginden dolayı teşekkür ederim.

Olay harflerin genişliği değil. Ben, örnek: 'a' harfini 'b' harfinin tam üzerine (üst satıra değil) yazmak istiyorum. Bunun sebebi, belki malumunuz Arapçada (çocukların Kuran eğitimiyle uğraşıyorum) sesli harflerin yerini tutan 'işaretler' vardır. Bu işaretler harflerin üzerine yazılırlar ve harflerin sesli okunmalarını sağlarlar. Bu işaretleri, font editöriyle harflerin üzerine gelecek şekilde ayarlamak mümkün değil. Çok denedim olmuyor. Ya biraz sola koyuyor yada biraz sağa. Bu durum çocukların okumalarında sorun çıkarıyor.

Bunun iki yöntemi var: Ya tüm harfleri işaretleriyle beraber yaparak buda 30 küsür font ediyor yada ilk yazıda bahsettiğim gibi: fonksiyon, yazılan harfin yüksek ve genişliğini hesaplayarak işareti tam üzerine yazmalı.

Harfleri teker teker işaretleriyle yapmak 30 font ve 8000 küsür harf yapmak lazım. Buda çok uzun bir iş ve pek sağlıklı bir yolda değil.

Selamlar
Kullanıcı avatarı
Query
Üye

Mesaj gönderen Query »

Hatırladığım kadarıyla arapçayla ilgili bir kaç konu konuşuldu burda arattırsan sanırım ulaşabilirsin.
Orhan
Üye

Mesaj gönderen Orhan »

Merhaba

Her şey için teşekkür. Formda aradım bu konularla ilgili bir tartışmaya raslayamadım.

Umarım bir bilen yardımcı olur.

Selamlar
Kullanıcı avatarı
mucar
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen mucar »

merhaba, courier tarzı bir font kullanmanız lazım. Courier New mesela. Bu fontun özelliği her karakterin boyunun eşit olması. Bu fontu kullanırsanız sorununuz düzelecektir, kayma olmayacaktır.
"Evine bakmaktan aciz olan; ilerici, üç kıtaya hükmeden ecdadın mı gerici?"
Kullanıcı avatarı
Query
Üye

Mesaj gönderen Query »

Orhan
Üye

Mesaj gönderen Orhan »

Merhaba

İlginizden dolayı teşekkür ederim.

Bahsettiğiniz fontu, font programıyla inceledim. Değişik bir mesafe ayarlama stili kullanmışlar. Kaymadan ziyade sesli harflerin yerini tutan işaretleri (hareke) bazı harflerin tam üzerine gelecek şekilde koymuyor. Benimde sorunum buydu. Font editöriyle ayarlamaya kalktığımda bu sefer kaymalar meydana geliyor. Bir türlü düzelmiyor. Düzelsede yazı ekranda 10 punto küçüldüğünde aralar açılıyor vs.

Aslında bu konuda harekelerin tam harflerin üzerine gelecek şekilde bir font yapılmamış. Diyanetin sitesinde böyle bir font var; onunda lamelif dediğimiz harfte dönüştürme sorunu var. Ayarlamaya kalkıldığında tüm fontları bozuyor. Wordda symbol olarakta yazılmıyor vs. vs.

Ben takriben iki yıldır bu işle uğraştım, Kurana has bir fontu, işaretleri tam harfin üzerine koyacak şekilde yapamadım ve de bulamadım.

Sonra bahsettiğiniz o fontta Kurana has bir çok (hareke) işaret eksik. Bunlar tekrardan yapılmalı, yapıldığı takdirde aynı problemler tekrar doğuyor.

Bu tür fontlar Kuran için değil normak konuşulan Arap dili için yapılmışlar. Normal dilde hareke ve özel işaretler olayı yok. Onun için sorunda yok.

Umarım bahsettiğiniz fonttan hareketle bir çıkış yolu bulurum.

Selamlar
Kullanıcı avatarı
mucar
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen mucar »

inşallah bulursunuz. ben de emulede bir arama yaptım ama çıkan fontlar hep harekesizdi. uygun birşey çıkmadı
"Evine bakmaktan aciz olan; ilerici, üç kıtaya hükmeden ecdadın mı gerici?"
Orhan
Üye

Mesaj gönderen Orhan »

Merhaba

İlginiz için t.ş.k.

Fonta ihtiyacanız varsa bu konuda yapılmış binlerce font var. Hatta özel Kurana ait fontlarda var. Tüm harekelerde yapılmış vs.

Overnet'aşagıdaki isimlelerle arat birisi 5M, 20M Cıvarında

Fonts-Arabic.new.zip
Arabic.Fonts (1).zip

Daha başka fontlarda var. Hatırımda değil. İstenirse arar bulur adresini bildiririm.

Selamlar