Merhabalar. Diyelim ki 5 tane Listbox bileşeni yerleştirdim formuma. Şimdi bunlar arasında DragDrop yaparak satırları birinden alıp öbürüne taşıyorum. Ama maalesef OnDragDrop metodunu hepsi için ayrı ayrı yazmak zorunda kalıyorum. Niye mi?
Şu yüzden: Şimdi DragOver için herhangi birinin DragOver metoduna (source as TListBox) yazıyorum, böylelikle diğer bütün Listbox'lar bu metodu kullanıyor (yani kaynak listbox sürekli değişebiliyo). Ama dragdrop u bütün listboxlar için ayrı ayrı yazmam gerekiyo. Listbox1.add();
Listbox2.add gibi... Hani dedim belki hedef anlamında (Target As TListbox) vardır, denedim, olmadı. Acaba böyle bişey var mı. Varsa bana bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz? Hepinize kolay gelsin. Şimdiden teşekkürler...
(source as TListbox) oluyo da(target as TListbox)niye olmuyo
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- huseyinkucuk
- Üye
- İletişim:
(source as TListbox) oluyo da(target as TListbox)niye olmuyo
29.04.2005 tarihi itibariyle Delphi öğrenmeye başlayan yeni bir kullanıcı sayılabilirim.
s.a.
sanırım bu noktada yanılıyorsunuz. sizin aradığınız değişken sender sender dragover işleminin çalıştığı listbox source ise taşıdığınız eleman.
kolay gelsin.
birde as operatörü ile işlem yapmadan önce is operatörü ile gelen objenin sizin istediğiniz obje olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. nitekim formda listboxdan başka sürüklenen bi eleman olduğu zaman kod hata üretecektir.
kolay gelsin.
sizinde gördüğünüz gibi procedurenin tanımında target isimli bir değişken yok.procedure TForm1.ListBox2DragOver(Sender, Source: TObject; X, Y: Integer;
State: TDragState; var Accept: Boolean);
sanırım bu noktada yanılıyorsunuz. sizin aradığınız değişken sender sender dragover işleminin çalıştığı listbox source ise taşıdığınız eleman.
kolay gelsin.
birde as operatörü ile işlem yapmadan önce is operatörü ile gelen objenin sizin istediğiniz obje olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. nitekim formda listboxdan başka sürüklenen bi eleman olduğu zaman kod hata üretecektir.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
- huseyinkucuk
- Üye
- İletişim:
teşekkür ediyorum.
hocam teşekkür ediyorum. Delphi'de yeniyim (anladığınız gibi), o yüzden böyle basit şeylere takılabiliyorum. is operatörünü kullanın demişsiniz nesnenin TListBox olduğunu anlamak için. Hocam kontrol işini dragover'da yapıyorum. (Valla kitapta öyle yazıyo: Zirvedeki Beyinler). Heralde bi problem olmaz. Çok teşekkür ediyorum. Eve gittiğim gibi uygulayım çözümü...
29.04.2005 tarihi itibariyle Delphi öğrenmeye başlayan yeni bir kullanıcı sayılabilirim.