Firebird sorusu....
Firebird sorusu....
Herkese kolay gelsin.
Firebird de oluşturduğum veritabanına bağlanmanın yolunu açılarmısınız?(Eski soruları ve makaleleri inceledim...)Daha doğrusu ibdatabase bileşeni ile bağlanılıyor ancak bundan sonra ne olacak.İbquery ve ibtable mı kullancan.eee bole olacaksa form bileşenle doluyo walla....
BDE yerine İnterbase kullanmanın daha iyi olduğunu okudum ama ciddi performan farkı yaratıyormu hakkaten?
Birde firebird ile bir uygulama geliştirdik diyelim bunun kurulumunu nasıl yapcaz karşı tarafa?
Herkese kolay gelsın.....
Firebird de oluşturduğum veritabanına bağlanmanın yolunu açılarmısınız?(Eski soruları ve makaleleri inceledim...)Daha doğrusu ibdatabase bileşeni ile bağlanılıyor ancak bundan sonra ne olacak.İbquery ve ibtable mı kullancan.eee bole olacaksa form bileşenle doluyo walla....
BDE yerine İnterbase kullanmanın daha iyi olduğunu okudum ama ciddi performan farkı yaratıyormu hakkaten?
Birde firebird ile bir uygulama geliştirdik diyelim bunun kurulumunu nasıl yapcaz karşı tarafa?
Herkese kolay gelsın.....
FB/IB ye bağlanmanın BDE den pek bir fark yok. Oradaki Table yerine IBTable veye IBDataSet, Query yerine de IBQuery yi kullanacaksın.
Ayrıca FireBird ü BDE / Paradoks ile kıyaslamak uygun olmaz.
Kurulum için sitesinden http://www.firebirdsql.org kurulumunu indirip kuracağın pc ye kurman gerekir ayrıca sitede kurulum için setup oluşturma yada embedded kurulum da yapabilirsiniz.. Aşağıdaki linkler işini kesin görür
viewtopic.php?t=8678&highlight=firebird+blog
viewtopic.php?t=9031&highlight=firebird+kurulum
viewtopic.php?t=1310&highlight=firebird+kurulum
viewtopic.php?t=748&highlight=firebird+kurulum
Ayrıca FireBird ü BDE / Paradoks ile kıyaslamak uygun olmaz.
Kurulum için sitesinden http://www.firebirdsql.org kurulumunu indirip kuracağın pc ye kurman gerekir ayrıca sitede kurulum için setup oluşturma yada embedded kurulum da yapabilirsiniz.. Aşağıdaki linkler işini kesin görür

viewtopic.php?t=8678&highlight=firebird+blog
viewtopic.php?t=9031&highlight=firebird+kurulum
viewtopic.php?t=1310&highlight=firebird+kurulum
viewtopic.php?t=748&highlight=firebird+kurulum
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
cevap için teşekkürler.Bişey daha soracaktımda ....
" select OgrAd from ogrhareket where OgrNo=1256";
Bu sorgunun göndürdüğü veriyi benim alıp bir label yada edite atmanın tekniği yokmu?Yada DBgridde ki bilgileri sorguya göre nasıl şekilendirecez. Bunu yapamadım.Yardımcı olursanız sevinirim...
İyi Çalışmalar.....
" select OgrAd from ogrhareket where OgrNo=1256";
Bu sorgunun göndürdüğü veriyi benim alıp bir label yada edite atmanın tekniği yokmu?Yada DBgridde ki bilgileri sorguya göre nasıl şekilendirecez. Bunu yapamadım.Yardımcı olursanız sevinirim...
İyi Çalışmalar.....
sevgili rsimsek dediğinizde haklısınız lakin Interbase componentleri ile yaparsak (eğer yanlış yapmıyorsam) 3-4 tane bileşen kullanmak gerekiyor.(Firebird'ü bağlamak için).Peki ben bunların hangisini runtime da oluşturcam hangisini direk atcam.Anlayamadım.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
İyi çalışmalar.....
transaction-database-query ve dataset nesneleri.....
İyi çalışmalar.....
transaction-database-query ve dataset nesneleri.....
- kadirkurtoglu
- Üye
merhaba
runtime sadece IBDatabase bileşeninin DataBaseName özelliğini belirlerseniz yeterli bunun dışında IBTable veya IBQuery veya IBDataset bileşenlerin active özelliğini true yapmanız diğer iki bileşen IBTransaction ve IBDataBase bileşenlerini tetikleyerek aktifleştirecektir.
Kolay gelsin.....
runtime sadece IBDatabase bileşeninin DataBaseName özelliğini belirlerseniz yeterli bunun dışında IBTable veya IBQuery veya IBDataset bileşenlerin active özelliğini true yapmanız diğer iki bileşen IBTransaction ve IBDataBase bileşenlerini tetikleyerek aktifleştirecektir.
Kod: Tümünü seç
IBQuery1.Database := IBDatabase1;
IBQuery1.Transaction := IBTransaction1;
IBDatabase1.DefaultTransAction := IBTransaction1;
IBDatabase1.DatabaseName := 'C:\Data\Data.fdb';
IBTransaction1.DefaultDatabase := IBDatabase1;
IBQuery1.Active := true;
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
teşekkürler.ibquery kullanarak select yapabiliyorum ancak insert ,update yapamadım.İb query readonly olduğundanmı galiba.Öğrendiğim kadarıyla.Dataset i kullanmak istedim.Burada anlayamadığım bişey var.Dataset in SQL editorunden --> Generate SQL dediğimizde buraya yazdığımız (yada kendi oluşan) kodalrı nasıl kullancaz?Yada Program içinde nasıl ayarlayazcaz bunları,Anlayamadm.
Yardımcı olursanz sevinirim.
İyi çalışmalar.....
Yardımcı olursanz sevinirim.
İyi çalışmalar.....
Merhaba,
zaten ibdataset ayarlarını yapınca insert, delet, uqdate ayarlarını yapmış oluyor. formunuzda dbedit nesneleri ve dbnavigator bileşenini kullanınca bir şey yapmanız gerekmiyor. yeni kayıt, düzeltme, silme gibi işlemleri kendisi yapıyor. button koyup kendiniz yapmak istersenizde,
ibdataset.insert;
.........
........
.......
ibdataset.post;
şeklinde kullanabilirsiniz. diğer işlemlerde buna benzer şekilde. delete, edit last, prio, vs vs.
kolay gelsin.
zaten ibdataset ayarlarını yapınca insert, delet, uqdate ayarlarını yapmış oluyor. formunuzda dbedit nesneleri ve dbnavigator bileşenini kullanınca bir şey yapmanız gerekmiyor. yeni kayıt, düzeltme, silme gibi işlemleri kendisi yapıyor. button koyup kendiniz yapmak istersenizde,
ibdataset.insert;
.........
........
.......
ibdataset.post;
şeklinde kullanabilirsiniz. diğer işlemlerde buna benzer şekilde. delete, edit last, prio, vs vs.
kolay gelsin.
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.

yardımlarınız için teşekkürler.Yapmak istediklerimi yaptım şimdi başka bişey daha sorcam.....
SP oluşturduktan sonra bunu formdan nasıl çağırcaz?
İBstorProc yardımı ile galibada nasıl olduğunu anlayamadım.Bide şöyle bişi sorcaktım.SP nin ,basit sorgular yerine daha çok raporlama amaçlı kullnıldığını okudum.Bazı raporlamalr var mesela kullanıcı raporlanmasını istediği alanları kendi atıyo.Program aracılığı ile.Peki bu durumda hazır halde bulunan koda nasıl müdahale ediliyor.yani SP yanlış bilmiyorsam derlenmiş çalışmaya hazır bir parçası ...değilmi??
eee kusura bakmayın öğrenmeye çalışıyoruz .......

SP oluşturduktan sonra bunu formdan nasıl çağırcaz?
İBstorProc yardımı ile galibada nasıl olduğunu anlayamadım.Bide şöyle bişi sorcaktım.SP nin ,basit sorgular yerine daha çok raporlama amaçlı kullnıldığını okudum.Bazı raporlamalr var mesela kullanıcı raporlanmasını istediği alanları kendi atıyo.Program aracılığı ile.Peki bu durumda hazır halde bulunan koda nasıl müdahale ediliyor.yani SP yanlış bilmiyorsam derlenmiş çalışmaya hazır bir parçası ...değilmi??
eee kusura bakmayın öğrenmeye çalışıyoruz .......
sp hakında forumda epey kaynak var yine de ben kısaca yanıtlayayım
* sp leri ibstoredproc ile cagırabilirsin ama bir recordset donduren procedurelerde sorun yasarsın bunun yerine spleri ibquery ile basitce
kayıt dondurenleri 'select * from my_sp(par1,par2)' seklkinde
islem yapanları 'execute procedure my_sp(par1,par2)' seklinde cagırabilirsin.
*sp ler icinde execute statement 'sql cumlen' komutları ile calısma anında bir sql olusturup (raporlamalar icin) kullanabilirsin.
* sp leri ibstoredproc ile cagırabilirsin ama bir recordset donduren procedurelerde sorun yasarsın bunun yerine spleri ibquery ile basitce
kayıt dondurenleri 'select * from my_sp(par1,par2)' seklkinde
islem yapanları 'execute procedure my_sp(par1,par2)' seklinde cagırabilirsin.
*sp ler icinde execute statement 'sql cumlen' komutları ile calısma anında bir sql olusturup (raporlamalar icin) kullanabilirsin.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Tekrar merhaba.Yani başlık açmayım dedim.Buradan devam ediyorum.
Sorum şu;
Mesela benım işyerimdeki PC de yaptığım firebird uygulamasını Evdekine goturmek istiyorum.Peki bu noktadan sonra evdekı firebird server a ben bu veri tabanını register etsem bile ( ki register etmek için açılan opendialog da orneğin c:\DBdeneme.fdb dosyasını goremiyorum) ,Programda (ibdatabase componentinde) tanımlı olan Database yolu farklı.Oturup tekrar mı düzenlemem gerekecek.E peki müşteriye kurarken ne olacak.Yani MsSQL server daki gibi Attach Deattach gibi özellikler yokumu ,işi daha pratikleştirecek.
İyi çalışmalar.
Sorum şu;
Mesela benım işyerimdeki PC de yaptığım firebird uygulamasını Evdekine goturmek istiyorum.Peki bu noktadan sonra evdekı firebird server a ben bu veri tabanını register etsem bile ( ki register etmek için açılan opendialog da orneğin c:\DBdeneme.fdb dosyasını goremiyorum) ,Programda (ibdatabase componentinde) tanımlı olan Database yolu farklı.Oturup tekrar mı düzenlemem gerekecek.E peki müşteriye kurarken ne olacak.Yani MsSQL server daki gibi Attach Deattach gibi özellikler yokumu ,işi daha pratikleştirecek.
İyi çalışmalar.
Dosyanın yerinin hiç önemi yok. Başka bilgisayar da başka yerde kullanabilirsin. Dosyayı göremiyor olmanın sebebi büyük ihtimallele opendialog daki dosya filresinden kaynaklanıyor.
Filtreyi değiştir (*.fdb) ya da dosya adını elle yazmayı dene. Geldiğini göreceksin.
Müşteriye götürdüğünde de sadece programına veri tabanı yolunu göstermek kalıyor. exe içinde yada runtime da ibdatabase nin bağlı olduğu yolu göstererek
Kolay gelsin...
Filtreyi değiştir (*.fdb) ya da dosya adını elle yazmayı dene. Geldiğini göreceksin.
Müşteriye götürdüğünde de sadece programına veri tabanı yolunu göstermek kalıyor. exe içinde yada runtime da ibdatabase nin bağlı olduğu yolu göstererek
Kolay gelsin...