Firebird Büyük kücük harf

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ikra
Üye

Firebird Büyük kücük harf

Mesaj gönderen ikra »

degerli hocalarim... uzun uzun gezdim forum'u fakat aradigim seye cözüm bulamadim. Türkce dil icin verilmis bazi örnekler var fakat ben Türkce kullanmiyorum...

Programim da arama islemi gerceklesmesi gerekiyor... Firebird 1.5 kullaniyorum. Arama yapmak istedigimde MEHMET ile Mehmet i ayiriyor. Bütün harfleri kücük kayit etmek yada bütün harfleri büyük kayit etmek sacma olacak. Harf ayirimi yapmadan aratma imkanim veya bu islemi yerine getirecek bir fonksyon veya Firebird de yapmam gereken extra bir ayar var mi?

simdi den tesekkür ediyorum...

selam ve dua ile...
kıdemsiz üye
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

FAQSoft hocam bir function yazmis fakat bu harfleri büyüge cevirmek icin... yanilmiyor isem bunu Upper ile de yapabiliriz. Fakat harfler tamamen büyük yada tamamen kücük degil. onun icin Upper yada Lower komutunu kullanamiyorum... forumda gezerken su link'e rastladim

viewtopic.php?t=1472&highlight=kay%FDt+ ... 7%FCk+harf

burada da CONTAINING komutu kullanilmis.
1.) denedim, calistiramadim...

Kod: Tümünü seç

IBDataSet.SelectSql.Add('select * from tablo where isim containing MeHmEt');
"column MeHmEt not found hatasi" aliyorum...

2.) Containing Like komutu ile birlikte kullanilamiyor mus! Bu sebepten dolayi arama islemi icin metni tam yazmak zorundayiz. Bu da kullanimi olumsuz yönde etkiliyor...
kıdemsiz üye
Uğur1982
Üye

Mesaj gönderen Uğur1982 »

Merhaba;
ikra yazdı: burada da CONTAINING komutu kullanilmis.
1.) denedim, calistiramadim...

IBDataSet.SelectSql.Add('select * from tablo where isim containing MeHmEt');
"column MeHmEt not found hatasi" aliyorum...

Hata vermesi normal ,çünkü MeHmEt ismini tırnak içine almamışsın.

iyi günler...
Uğur1982
Üye

Mesaj gönderen Uğur1982 »

Birde ;

select * from tablo where isim containing 'M'
Böyle kullanımda içinde 'm' harfi geçenleri buluyor...Ne kadar 'Mehmet' i ararsak arayalım,'Mehmet Ali' ler de çıkacaktır. :D
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

hocam string de tek tirnak kullanirsam eger string i sonlandirmis oluyorum ve variable ekleyebiliyorum. ancak cift tirnak kullanmaliyim "mehmet" gibi... bu sekilde de column not found diyor. ama bunu yapabilmis olmak ta bir sonuc kazandirmayacak. cünkü like komutunu kullanamiyoruz... bir sekilde harf duyarliligini kaldirmak gerek...
kıdemsiz üye
Kullanıcı avatarı
Fatih!
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Fatih! »

harflerin tamamen büyük yada küçük olmaması farketmez