alias oluşturma

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

alias oluşturma

Mesaj gönderen mehmet_turecan_cakmak »

selamlar...

sevgili delphi kullancıları delphide alias oluşturma nasıl yapılıyor ve ne işe yarıyor bunu öğrenince benimde işime yarayacakta... :lol:

herkese iyi çalışmalar...
Kullanıcı avatarı
safak
Şafak EBESEK
İletişim:

ALIAS

Mesaj gönderen safak »

Kavramsal Soru:
Öyle bir kolaylık olsun ki, database'in yeri fiziksel olarak değişse bile, program kodlarına müdahale etmeden programımız database'e erişebilsin.

Kavramsal Cözüm
Bu database'e bir takma ad, lakap (alias) taksam, program içinde hep bu takma adı kullansam. Program çalışırken, takma adların kataloğunun tutulduğu bir yere baksa ve buradan database erişimi gerçek fiziksel adresine yönlense.

Fiziksel Ugulama
Veri erişimi belirli bir ölçek içerisinde BDE tarafından sağlanmaktaydı. Bu tip uygulamalarda BDE alias yönetimini yapmakta.
Firebird SQL Server, TCP/IP ile erişilebilen bir adresde Remote olarak hizmet veriyor. Firebird iligili config dosyasında lakapları ve fiziksel adresleri tutuyor. Uzak kullanıcı bağlanmak için sadece TCP/IP adresini ve database alias'ı biliyor. Firebird, bağlantı sağlandıktan sonra alias tanımını config dosyasında bulup, karşılığında yeralan fiziksel adresdeki database dosyasını kullanmaya başlıyor. Bir gün database dosyasının sistem üzerindeki yeri değişirse, sadece ilgili config dosyasına yeni adres işleniyor. Uzak kullanıcı bu detayları bilmeden sadece TCP/IP numarası ve aynı alias ile erişimine devam ediyor.

Not: Fiziksel adres erişimlerini yasaklanmadığı durumlarda ALIAS tanımı yapılmadan direct erşimi yapılabilir. Kullanım optimizasyonu tasarımcının sorumluluğunda değerlendirilmeli.
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

alias

iyi akşamlar...

hocam siz aliasın neişe yaradığını anlatmışsınız ama birde nasıl yapıldığını anlatsanız...

kolay gele...
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

kullandığınız veritabanının Paradox olduğunu varsayıp anlatıyim :

* BDE Administrator'ü açın. Denetim Masası ve Delphi linklerinden
* Object -> New komutunu verin
* Database Driver Name'de STANDART seçili olsun, OK'a basın
* Alias'a istediğiniz bir isim verin, enter'a basın
* Path kısmından tabloların olduğu klasörü seçin
* Object -> Apply komutunu verin.

NOT : Sorularda biraz daha dikkat lütfen. Veritabanı ismi, kullandığımız bileşen, hata ise hatanın numarası ve ne hatası olduğunu yazalım.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mehmet_turecan_cakmak
Üye
İletişim:

alias

selamlar...

teşekkürler hocam çpk saolun benimde öğrenmek istediğim buydu...

kolay gele...
Kullanıcı avatarı
acolak
Üye

Mesaj gönderen acolak »

mussimsek yazdı:Merhaba,

kullandığınız veritabanının Paradox olduğunu varsayıp anlatıyim :

* BDE Administrator'ü açın. Denetim Masası ve Delphi linklerinden
* Object -> New komutunu verin
* Database Driver Name'de STANDART seçili olsun, OK'a basın
* Alias'a istediğiniz bir isim verin, enter'a basın
* Path kısmından tabloların olduğu klasörü seçin
* Object -> Apply komutunu verin.

NOT : Sorularda biraz daha dikkat lütfen. Veritabanı ismi, kullandığımız bileşen, hata ise hatanın numarası ve ne hatası olduğunu yazalım.

Kolay gelsin.
mustafa hocam,

bu eski forum sorusu benim problemime cevap olabileceginden burdan devam etmeyi uygun gordum.yukarıda bde de alias olusturulması icin gerekli olan adımları yazmıssınız.Ben bu adımların hepsini yapıyorum fakat gdb dosyasını olusturamıyorum.path de yolu su sekilde yazıyorum. "C:\program files\borland\delphi7\calisma\veritabani.gdb".

acaba burda nerde hata yapıyorum. :roll: