function ile VT bagliyorum fakat baglanti kesiliyor

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ikra
Üye

function ile VT bagliyorum fakat baglanti kesiliyor

Mesaj gönderen ikra »

selamu aleyküm...

söyle bir function yazdim...

Kod: Tümünü seç

function baglan() : boolean;
begin
try
begin
veritabani.connected := true;
result := true;
end;
except
begin
result := false;
end;
end;
bu sekilde db yi baglayip baglanip baglanmadi kontrolü ile diger bir islemi yaptiriyorum...

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.Form1show(sender : TObject);
begin
if baglan() then begin
anapencere.show;
end else begin
showmessage('baglanti kurulamadi');
end;
end;
baglan functionundan true degeri dönüyor ve anapencereyi gösteriyor. ki false dönmüs olsa anapencere yerine mesaj göstermesi gerek...
db baglaniyor ve anapencere aciliyor daha sonra islem yapmak istedigimde Query can not perform this operation on closed dataset hatasi aliyorum... aslinda query acik. ben kontrol etmek icin db nin ondisconnect olayina showmessage yazip kontrol ettim. baglan functionundan true dönüyor ve aninda baglantiyi kesiyor. buna sebep ne olabilir? prosedür ile yaptigimda olay cözülüyor.
merak ettigim sey acaba function bir deneme islemimi? yani baglanabiliyor oldugunu test edip daha sonra islemi geri mi ceviriyor?

degerli fikirleriniz icin simdiden tesekkür ediyorum...
selam ve dua ile...
kıdemsiz üye
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

prosedurlerle fonksiyonlarin tek farki fonksiyonun geriye deger dondurebilmesidir. dediginiz gibi, fonksiyon oldugundan dolayı baglantının kesilmesi söz konusu olamaz... sorun baska bir yerde..

try / except blogundaki begin ve end ler fazlalık.
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
querynin bağlantılarını bi kontrol et derim.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

hocam query nin baglantilari active sekilde, ki query den bilgiler okuyorum ilk acilista. hatta query ile login dahi olusturuyorum acilis esnasinda. fakat dedigim gibi hemen kapaniyor. prosedür de denedim hic problem yok calisiyor. function ile deniyorum baglaniyor ve kesiyor. burada aklima tek gelen sey function'un bir deneme araci oldugu. ama böyle olmamasi gerek. dedigin gibi function'un prosedür den tek farki deger döndürüyor olmasi, gerisinin hepsi ayni...

simdi diyeceksin madem prosedür ile oluyor o halde prosedür de bitir isi. ben merakimi yenmek istiyorum... is inada bindi :oops: function ile bitirecegim isi...
kıdemsiz üye