Buton aktif/pasif

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

Kullanıcı avatarı
vedatkaba
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen vedatkaba »

canset yazdı:Nosedive;

Bir şey biliyorsan ve yardımcı olacaksan yaz, yok amacın sadece muhabbet etmekse onun yeri burası değil...

Forumların amacı bilgiyi paylaşmaktır, saklayıp başkasının öğrenmesini engellemek değildir...

Burada ciddi bir konu mevcut ve benden daha deneyimli arkadaşların yardımlarını istirham ettim...

Bak yukarıda RSimsek, Blue Alone, Coderlord bilmediğim konuda fikir sahibi olabilmem için önerilerde bulunuyorlar...Fikirleri yapmak istediklerimi karşılar ya da karşılamaz veya yöntem farklılıkları olabilir...Şimdi Coderlord arkadaşımız 'Action'lardan bahsetmiş, o yapıları inceleyeceğim...

Eğer senin de varsa tavsiye edebileceğin bir yapı, ondan bahset, laf kalabalığını bırak, insanları da meşgul etme...

Biraz daha nazik biraz daha....
Kamil odur ki; koya dünyada bir eser,
Eseri olmayanın, yerinde yeller eser.

Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

[quote="vedatkaba]

Biraz daha nazik biraz daha....[/quote]

Sayın Vedatkaba;

Aslında çok sakin mizaçlıyımdır, kimse bana veya bir başkasına da yardım etmek zorunda değildir...Ama forumların amacı bilgiyi paylaşmaktır...Benim programcılık konusundaki bilgim ve tecrübem Nosedive kadar olmayabilir, sorduğum soru belki üstadlara göre çok basit bir konudur...Ama Nosedive tarafından gönderilen cevaplara ve bir de diğer arkadaşlar tarafından gönderilen cevaplara bakıp aradaki farkı algıladığınız zaman, emin olun bana hak vereceksiniz...

Kimse kusuruma bakmasın...Ama programcılığın 'p' sinde olan bir kimse ile alayvari yapılan bu yazışmalar da inanın gücüme gidiyor...

Saygılarımla...
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

bLue aLonE yazdı:

Kod: Tümünü seç

var
  i : Integer;//tmpCounter
begin
  for i:=0 to Pred (ComponentCount) do
    if (Components[i] is TButton) then
      if TButton(Components[i]).Enabled then
        ShowMessage ('Enabled True')
      else
        ShowMessage ('Enabled False');
end;

gibi bir kod bloğu olabilir sanırım...
Sayın Blue Alone;

Anladığım kadarı ile componentleri tarattırıp, içlerinden buton olanları seçiyoruz, butonlarında özelliği enabled olanlarını tekrar seçiyoruz..

Şu satırı tekrar gözden geçirirsek:

if TButton(Components).Enabled then

burada Enabled'da hata veriyor ve undeclared identifier olarak tanımlıyor..

Bunun başka bir gösterim yöntemi olabili mi acaba?
oguzozturk74
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen oguzozturk74 »

'Undeclared Identified' dediği nedir ?
Bu hatayı , editorun tanımadıgı bir yazımda alırsınız.

Bir de su sekilde yazmayı denermisiniz...

Kod: Tümünü seç

.
.
if (Components[i] is TButton) then 
  if (Components[i] as TButton).Enabled then 
.
.
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

Sayın OğuzÖztürk74;

Dediğiniz şekilde yaptım ve başarılı oldu...Şimdi bu denemeyi kendi projemin gereken yerine uyarlayarak yapacağım, sonucu elde ettiğimde de komple kodu buraya yazarım İnşallah...
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Delphi 5'ten bu yana belirttiğim şekilde yazıyorum, herhangi bir deklare hatası almadım..Bu hatayı hangi durumda aldığınızı merak ettim..

Kolay gelsin.
oguzozturk74
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen oguzozturk74 »

sayın BlueAlone aslında dediğinizde bir sorun yok gibi,
aslında ben de niçin dediğiniz şekilde almadı merak ettim. :roll:
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

Sayın Blue Alone;

İkinci denememde kodunuz çalıştı, ama ilkinde nerede hata yaptığımı ben de bulamadım, copy/paste yapmıştım halbuki ama...

Forma 50 adet buton yerleştirdim ve 50'sinin özelliğini de enabled=false olarak ayarladım...Önceki formda kaydettiğim ürünlerin adını, yukarıda yazmış olduğunuz kod sayesinde bu 50 butonun caption'larına ürünü ilk formda kaydettikçe yazdırmayı planlıyorum...Şimdi bu kodla enabled=false olanların hepsine aynı ürün adı yazılıyor...Fakat ben sadece enable=false olan ilk butona yazdırıp, diğer enabled=false olanları atlamak ve o ilk butonun enabled özelliğini de true yapmak zorundayım ki, ikinci ürünü kaydederken o butonu taramadan kurtarabileyim...

Bunun için ne yapmalıyım, tavsiyeniz ne olabilir?
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

İlgili şart oluştuktan sonra database'den bilgi aktarımının akabinde, işlem yapılan butonun tag değerine 1 verip sorgulama esnasında tıpkı enabled property'sini sorguladığınız gibi tag değerini de sorgulayarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz...

Kolay gelsin..
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Ek olarak bu kadar çok butonu (ya da bileşen...) neden kullandığınızı merak ettim, bir form üzerinde benzer işlevlere sahip butonların kullanılması pek stabil bir yöntem olmayacaktır fikrimce..
Kullanıcı avatarı
canset
Üye

Mesaj gönderen canset »

Ben bunu bir restorantta gördüm, gittiğim bir restorantta telefon başında siparişi alan garson laptop'a benzer bir terminalden tuşlara basarak siparişini giriyordu, her tuşun üzerinde de yemek isimlerinin hepsi yazılı idi, aynı şekilde masa siparişlerini de almak mümkündür her masa için ayrı kart açarak...O sisteme baktım biraz, programcılıkta da yeni olduğumdan hemen uygulamak istedim...Bu yüzden orada kullanılan tuşların işlevini butonlara yüklemek istedim.. :?
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Evet, restaurant yazılımlarında benzer uygulamalar söz konusudur ancak biraz daha stabil çözümler kullanmak gerek bence..Örneğin FirstClass adında bir component paketi var ve bu iş için biçilmiş kaftan bir buton bileşeni içeriyor..Butonlar item olarak değerlendirilebildiğinden, onların oluşturulması, erişilmesi vs.gibi işlemler için sadece indisini belirtiyorsunuz vs.

Kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
nosedive
Üye

cevap

Mesaj gönderen nosedive »

bayadır bu msg ye bakmadımda şimdi ilgilimi çekti..

herkesten özür dileyerek ...

1-amacaım muhabbet falan değil..bunada vaktim yok bunuda bilmeni isterim

2-senle dalga geçmedim..sana sadece bunu yapabileceğini biraz uğraşarak yaparsan ileride bunun sana çok fayfalı olacağını soyledim....

3- bunu kendin yap derken ne demek istediğimi anladı herkes... hazır kod istedin..bu iyi değil bunu demek istedim...

4-ok...

kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
nosedive
Üye

aaaaa

Mesaj gönderen nosedive »

aaa şimdi gördüm

ne alayı ya sen iyimisin......hasbinallah en sevmediğim şey..hakkimda hiç düşünmediğim şeylerle zan altında olmakk...

aklımda oyle bişi geçmedi bile...

allahım sabır....