program yazarken izlediğim yol doğru mu yanlış mı?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

huseyinert yazdı: bunun gibi sorular sizinden tecrübenizden ve bu tür işleri nasıl yaptığınızdan faydalanmak isterim ibdatasetin select sql ilene ne yazmak lazım(object inspector(kayıt,silme...işlemlerini yapan))hangi sql cümlesini kullanıyorsunuz ve kullanılıyor. bunlar....
amerika keşfedilmiş tekarar keşfetmeye gerek yok bunun için zaman harcamaya gerek yok.
Anladığım kadarıyla SQL bileşenleri ile fazla bir tecrüben yok. Öncelikle bileşenleri iyi tanımalısın. Sundukları özellikleri iyi bilmelisin. Daha sonra sorduğun şeyleri zaten kendin çıkaracaksın.

Bir konuda hatalısın. Hayır. Standart bir kullanım şekli yok. Her yiğidin yoğurt yiyişi de ayrı.

Evet. Bunlar için zaman harcamalısın. Harcamak istemiyorsan zaten programcı olmamalısın. "Yeniden keşfetmeye gerek yok" sözün bu soruna uymuyor. Keşfetmek, öğrenmek zorundasın. Burada arkadaşların sana yaptığı önerilerin hemen hepsinde dilersem sakıncalı taraflar bulabilirim. Çünkü bu arkadaşlar yaptıkları programlarda uyguladıkları çözümleri nakletmişler. Seninkinde de bu şekilde yapılırsa "çok hızlı olacak, çok sağlam olacak" gibi birşey yok.

Hız konusuna hiç kafanızı takmayın. Programcılıkta bazı şeyler ters orantılıdır. Hızlı çalışır, ancak esnek olmaz. Hata çıktığında düzeltemezsiniz, kodu anlamazsınız, sağlam çalışmaz. Bunun tam tersi de böyledir. Günümüz işlemcilerinde, yaptığın programlar oldukça tatminkar hız seviyelerinde çalışacaktır. Senin yapman gereken ise kullandığın VT'ye ağırlık vererek, bütün özelliklerini öğrenmen. Temel VT tasarım kurallarını anlaman. Yolun başında olanlar bu hataya çok fazla düşüyor.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

@coderlord;

Bir konuda size katılmıyorum; projelerin temelinde kesinlikle belli başlı kalıp sistemler kullanılır/kullanılmalıdır..Özellikle projelerin genelinde default olarak hazırlanın bir yapı benimsenerek ona paralel olarak yürütülen her proje sağlıklı sonuçlar verecektir..Bunun içinde sql cümleleri, kullanılan veritabanı erişim sistemleri vs.göz önünde bulundurulmayabilir.Ancak temel formların oluşturulması, temel sorguların hazırlanması, kimi spesifik, kimi genel unitlerin dahil edilmesi ya da geliştirilerek monte edilmesi gibi projeyi hızlandırıcı, sistematikliği oluşturmak adına modelleyici yöntemler her zaman izlenmesi gereken yollar arasındadır..Mühendislikle programcılık arasındaki bariz fark da budur bildiğim kadarıyla...

Saygılar..
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

bLue aLonE yazdı:
Bir konuda size katılmıyorum; projelerin temelinde kesinlikle belli başlı kalıp sistemler kullanılır/kullanılmalıdır

Haklısın. Ancak senin tanımladığın tasarım, programlama değil. Ben programlamadan bahsediyorum.
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Hayır, tasarım değil!Yani en azından % 70'i programlamadır bu bahsettiklerimin...
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

bLue aLonE yazdı:Hayır, tasarım değil!Yani en azından % 70'i programlamadır bu bahsettiklerimin...
Tasarım programlamanın %70'i dir. Haklısın. :D
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Cahilliğimi hoşgörün, bizim oralarda "programlama" kelimesinden asıl kasıt KODLAMADIR..
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

bLue aLonE yazdı:Cahilliğimi hoşgörün, bizim oralarda "programlama" kelimesinden asıl kasıt KODLAMADIR..
Rica ederim. Bizim buralarda da öyledir. :)
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Bunu idrak edebilmişiz, ne güzel..
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

bLue aLonE yazdı:Bunu idrak edebilmişiz, ne güzel..
:?: Bunun manası nedir?
Kullanıcı avatarı
huseyinert
Üye

Mesaj gönderen huseyinert »

arkadaşlar bu arada soruyu unuttuk galiba :) tabiki her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır. ben de sizin yoğurt yiyişinizi soruyorum. query nin open close ve sql özelliğini nasıl kullamdığnızı merak ediyorum.

kolay gelsin
"Kula bela gelmez Hak yazmayınca,Hak bela yazmaz kul azmayınca..." MEVLANA