slm,
formun üzerinde bir sürü kontrol var.Ve ben tüm bu kontrollerin read only özelliğini true yapmak istiyorum.Burada componentcount döngüsüne sokup
if a is Ta then readony özelliğini true yap mantığıyla problem çözülebilir.Ama benim istediğim bu değil.Yada formu kaplamış panelin enable özelliğini false yapabilirim ama bu da tam olarak istediğim değil.Çünkü formda pagecontrol var ve diğer pagelere geçiş yapılamıyor.
kısaca olmasını istediğim enable özelliği ile oynamadan ve componentcount döngüsüne sokmadan form üzerindeki tüm bileşenlerin readony özelliği true olsun.Yada bilgi girilemez durumda olsun.Fikirleriniz için teşekkürler.İyi çalışmalar.
formu readonly yapmak
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
evet,sanırım bundan başkada çare yok.Componentcount döngüsü uzun sürmez de orada birde tip karşılaştırması var.
mesela
if components is TEdit then
.....
ve bir sürüde tip var.bu tip karşılaştırmalarıda çok fazla olmasada biraz zaman alıyor.çünkü component sayısı fazla.birde bu benim base formumda olacak bir kod.readonly tcontrol yada twincontrolden gelen bir özellik olsa orada
if components is twincontrol then
...
dicem ama öyle de değil.Ben yinede buraya sormak istedim.Mesela patrona sordum keypriview i true yap keypress olayında kontrol et dedi.Ama bana çokta sağlıklı değilmiş gibi geldi bu yöntem.işte belki değişik bir fikir yada api bilen vardır diye sorayım dedim.Cevaplarınız için teşekkürler.şimdilik componentscount döngüsünü kullanacam.herkese iyi çalışmalar.
mesela
if components is TEdit then
.....
ve bir sürüde tip var.bu tip karşılaştırmalarıda çok fazla olmasada biraz zaman alıyor.çünkü component sayısı fazla.birde bu benim base formumda olacak bir kod.readonly tcontrol yada twincontrolden gelen bir özellik olsa orada
if components is twincontrol then
...
dicem ama öyle de değil.Ben yinede buraya sormak istedim.Mesela patrona sordum keypriview i true yap keypress olayında kontrol et dedi.Ama bana çokta sağlıklı değilmiş gibi geldi bu yöntem.işte belki değişik bir fikir yada api bilen vardır diye sorayım dedim.Cevaplarınız için teşekkürler.şimdilik componentscount döngüsünü kullanacam.herkese iyi çalışmalar.
hocam bence componentcount kullan ve eger pagecontrol ün istisna olmasini istiyorsan o zamangibi bir ayrim yapabilirsin...
kolay gelsin...
Kod: Tümünü seç
if not (components[i] is TPageControl) then
kolay gelsin...
kıdemsiz üye
merhaba,
soruyu soralı üç aydan fazla oldu, hatta kodu çoktan yazdım geçtim.Ama dün akşam aklıma başka bişey geldi.TDatasource Sınıfının AutoEdit diye bir özelliği var ve bu sınıfın bir örneğini yarattığınızda default olarak bu özelliğin değeri ture oluyor.Bu özelliği false yaptığınızda Datasource bağlı tüm kontroller kullanıcı girişine kapanır.Özel olarak Datasource nin datasetini edit moduna sokmadığınız sürece kullanıcı bu kontrollere değer giremez.(Tabiki sadece DB ye bağlı kontroller için geçerli bu yöntem)
iyi çalışmalar.
soruyu soralı üç aydan fazla oldu, hatta kodu çoktan yazdım geçtim.Ama dün akşam aklıma başka bişey geldi.TDatasource Sınıfının AutoEdit diye bir özelliği var ve bu sınıfın bir örneğini yarattığınızda default olarak bu özelliğin değeri ture oluyor.Bu özelliği false yaptığınızda Datasource bağlı tüm kontroller kullanıcı girişine kapanır.Özel olarak Datasource nin datasetini edit moduna sokmadığınız sürece kullanıcı bu kontrollere değer giremez.(Tabiki sadece DB ye bağlı kontroller için geçerli bu yöntem)
iyi çalışmalar.