Öncelikle herkese merhaba. Yaşadığım sorunu formda arattım fakat netice alamadım.Problemim büyük I ve İ harfiyle ilgili. Hazırladığım programda Adı ve soyadı kısımlarını büyük harflerle girilmesini istiyorum.Kullandığım database ise Firebird.Programımda Adı ve Soyadıyla ilgili TDBedit'in CharCase'ni UpperCase yaptım ve Capslock kapalı veya açık olsun büyük harf girişi yapılıyor.Yalnız sıkıntı Capslock kapalıyken i ve ı harflerini büyük yazmıyor.Bu iki harfin büyük yazması için capslock'ı açmam gerekiyor.Takıldığım nokta burası.Bütün font ayarlarını tukish_caracterset yaptım databasede gerekli türkçeleştirme ayarlarını yaptım fakat hala sorunum gideremedim ve en son çare olarak siz değerli forum üyelerine danışmak geldi.Birileri böyle bir sorunla karşılaştımı acaba.
Saygılarımla...
Herkese çok teşekkürler.
Türkçe Karakter Problemi I ve İ harfleri.
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Kod: Tümünü seç
function Upper(str : string) : string;
var
i : Integer;
begin
for i := 1 to length(str) do
case str[i] of
'i' : str[i] := 'İ';
'ı' : str[i] := 'I';
'ş' : str[i] := 'Ş';
'ğ' : str[i] := 'Ğ';
'ü' : str[i] := 'Ü';
'ö' : str[i] := 'Ö';
'ç' : str[i] := 'Ç';
else
str[i] := UpCase(str[i]);
end;
Result := str;
end;
hocam bu fonksiyon ı karakterini güzelce I karakterine çeviriyor
ama editte uppercase açık olduğu için kullanıcı zaten i giremiyor bu otomatik olarak I karakterine dönüyor
ama editte uppercase açık olduğu için kullanıcı zaten i giremiyor bu otomatik olarak I karakterine dönüyor
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Forumun 365. Üyesi
Hiç Bir Şey İnsan Kadar Yükselemez ve Alçalamaz
Erkan ÇAĞLAR
Forumun 365. Üyesi
Hiç Bir Şey İnsan Kadar Yükselemez ve Alçalamaz
Erkan ÇAĞLAR
Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Lazio arkadaşımın dediği gibi edit'in onExit'ine verdiği komut satırını yazıp çalıştırdığım zaman aşağıdaki hata mesajını alıyorum.Bir yerde hata yapıyor gibiyim fakat nerde olduğunu bulamadım.Teşekkürler.
[Fatal Error] PROJE.dpr(6): Could not compile used unit 'PROJE.pas'
[Fatal Error] PROJE.dpr(6): Could not compile used unit 'PROJE.pas'
Benzer olmakla birlikte farklı bir çözümde benden
yukarıdaki functionu editın onkeypress yordamına
şeklinde yazarsanız problem çıkmayacakdır.
Yukarıdaki çözümle arasındaki fark ise klavyeden tuşa basıldığı anda harfinizi büyük harfe çevirecekdir.
Function BuyukHarf(Harf: Char): Char;
begin
case Harf of
'ı': Result:='I';
'ğ': Result:='Ğ';
'ü': Result:='Ü';
'ş': Result:='Ş';
'i': Result:='İ';
'ö': Result:='Ö';
'ç': Result:='Ç';
else
Result:=UpCase(Harf);
end;
end;
Key:=BuyukHarf(Key);
Yukarıdaki çözümle arasındaki fark ise klavyeden tuşa basıldığı anda harfinizi büyük harfe çevirecekdir.
İlimle geçen bir gece,
ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır. HZ. MUHAMMED (S.A.)
ibadetle geçen bin geceden hayırlıdır. HZ. MUHAMMED (S.A.)