datamodule hakkında
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
-
- Üye
datamodule hakkında
merhaba arkadaslar bana datamodule kullanımı hakkında geniş bilgi verebilecek arkadaslar var mı? formda aradım makaleler bolumunde var ama cok kısa ben daha geniş anlatım istiyorum yardımlarınız için tesekkur ederim
-
- Üye
Emek ve ayırdıgınız zaman için size cok tesekkur ederim sayın "lazio"ama ben daha geniş bir bilgi ve (kullanımı hakkında yani) ben nasıl kullanabilirim diye sormustum.sizin verdiginiz linkte bana sadece ne işe yaradıgı yazıyor.sorumu sormadan oncede bahsettigim gibi formda arama yaptım bu ve buna benzer konuları okudum ama yetersiz geldi. hersey için genede tesekkur ederim.eger boyle bir konuya daha detaylı olarak bir makale (kullanımını anlatan)hazırlanırsa ben ve benim gibi arkadaslara dahada yararlı olup hamallıktan kurtarmıs olursunuz.bu konuda bilgisi olan arkadaslarında bilgilerini paylasması dilegiyle herkese iyi calısmalar...
verdiğim linkteden az çok fikir sahibi olursun diye düşünmüştüm. Datamodul ü çok fazla bir fonksiyonu yok zaten, form gibi düşünebilirsin ancak formun tüm özelliklerini barındırmaz. Hatta görünmez bile (Run Time da). Üzerine genelde visual olmayan bileşenleri koyabilirsin ki bunlar genelde db bileşenleridir. Ben şu şekilde kullanıyorum. üzerine tüm db bileşenlerimi ve bazı global bileşenlerimi koyuyorum. Hatta bazen global değişken ve function / procedure lerimi bile tanımlıyorum. Uygulama çalıştığında Auto create yapıyorum ve tüm form lardan data module e ulaşabiliyorum. Basitçe bu kadar ama benim bilmediğim başka kullanım alanları da varsa burdan öğrenmiş oluruz. Kolay gelsin.
@Lazio hocamın belirttiği gibi bende genelde veritabanı bazında kullanıyorum. Örnek vermek gerekirse;
veritabanımda diyelim müşteriler ve işlem tablom var.
Programımda datamodule içerisine müşteriler ve işlem tablomun bağlantısı için table_musteri ve table_islem bileşenlerini ekliyorum. Eğer grid kullanmak da ister isem datasource bileşeninide koydum ve bağlantılarını yaptım.
daha sonrasında programda oluşturduğun müşteri ve işlem formlarında tekrar ayrı ayrı table ve datasource bileşenlerini eklemek ve bağlantılarını yapmak yerine ilgili forumun unitinde datamodul unit ismini uses listesine eklemen yeterli olur.
aynı şekilde işlem formuna da ekleyerek bu sayede işlemleri kolaylaştırabilirsiniz.
veritabanımda diyelim müşteriler ve işlem tablom var.
Programımda datamodule içerisine müşteriler ve işlem tablomun bağlantısı için table_musteri ve table_islem bileşenlerini ekliyorum. Eğer grid kullanmak da ister isem datasource bileşeninide koydum ve bağlantılarını yaptım.
daha sonrasında programda oluşturduğun müşteri ve işlem formlarında tekrar ayrı ayrı table ve datasource bileşenlerini eklemek ve bağlantılarını yapmak yerine ilgili forumun unitinde datamodul unit ismini uses listesine eklemen yeterli olur.
Kod: Tümünü seç
Unit Cari;
..
.
implementation //satırının hemen altına ekleyebilirsiniz.
uses Datamodule;
{$R *.dfm}
-
- Üye