selam benimde değişkenlerle aram iyi olmadığından ben değişkenlerimi edit'da veya sayı ise integeredit,tarihse dateedit v.s. de tutuyorum.sorunu yanlış anlamadıysam formun birinde bir değişkene değer atıyorsun sonra başka bir formda o değişkenin değeri lazım oluyor onu nasıl alırım veya ona nasıl değer veririm gibi bişey.global değişken denilen şeyler var ama ben hiç uğraşmadım..sende şöyle dene mesela değişkenin string olsun
bu değişkeni form1 de tutuyorsun form2 dende bu değişkenin değerini değiştireceksin diyelim.
FORM1 üzerinde degiskenedit1.text:='ABC' olsun form2 içindeyken değeri değiştirmek için form1.degiskenedit1.text:='XYZ' yapabilirsin..Senin dediğin gibi bilmem anlatabildinmi..bu arada değişken için kullandığın editları visible:=false yaparsın..
bir unit yaparsamda sorun çözulmus olur ama cok saglıksız
liste formunu 5-6 form kulanıyor ve her formda ya kayıt işlemi oluyor yada listeleme işlemi oluyor ben her form için kod yazmak istemiyorum..
global bir unite degeri atmak yanlıs işlemlere sebep oluyor...
nesne projenin boyunu buyultuyor...
findcomponent komutuyla da bulabiliyorum nesneleri ama
gelfr yi TForm tanıtmışsın dolayısıyla . dan sonra TForm class ına ulaşırsın, senin ulaşman gereken Trezrnf yani senin TForm dan türettiğin class. Genelleştirmek içinde değişkenleri eklediğin bir class yapıp gereken formları bu classtan türetirsen ozaman değişken adlarıda aynı olacağından aynı kodla erişebilirsin.
Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak... Zoru başarırım, İmkansız zaman alır FreeMan 35.5
Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Yok değişkenleri tutmak için bir nesne oluşturacaksın.
İstediğin şey VMT üzerinden mümkün olabilir, ama bu çok alt seviye bir işlem.
Değişken isimlerini ne yapacağını da anlayamadım. Bileşen isimleri ile değişken isimlerini birbirine karıştırma. Delphi derleyicisi bu değişken isimlerini koda dahil etmeyeceğinden elde edemeyeceksin. Değişken isimleri delphi de kullanılmaz. Onlar birer bellek pointer'i. İster elma ister armut de bunlara.
bir proje yazıyorum artık bazı seyleri kolay yoldan yapmak istiyorum
form ekranını kalabalık bir hale sokmak istemiyorum..
(nesne koyum bogmak istemiyorum formu visible false olsa bile )
adamlar genel değişken koymuslar yani global degişken birde nesne koyup projenin derlenmiş boyutunu buyultmek istemiyorum...
genel değişkenlerin isimleri farklı zaten oyle bir olay olsaydı delphi dediğiniz gibi calışma zamanında o işlemi yaparken hata verirdi
amacım 3 tane ayrı bir form var burda musterilerin değişik bilgileri listeleniyor yada bilgi girişi yapılıyor bakın dikkatinizi cekiyorum
3 ayrı form ve 3 değişik işlem bu formlarda genel olan bilgiler var
musteri kayıt nosu :kno:double;
musteri adsoy:adsoy:string;
kno gore kayıt bilgileri geliyor yada kno gore bilgi girişi oluyor..
can alıcı nokta
bir tane musteri liste formu
formlardan birinden cagırılıyor musteri bulunuyor ve cagrılan formun genel değişkenlerine kno ve adsoy bilgisi atılmak isteniyor..