Sistem Monitörü

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Mustafa_Ucar
Üye

Sistem Monitörü

Mesaj gönderen Mustafa_Ucar »

Selam dostlar
Anakart, işlemci sıcaklığı, fan hızları gibi bilgileri gösteren bir sistem monitörü yapmak istiyorum. Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Forumlarımızda aradım bulamadım :(
secret_boy
Üye

Mesaj gönderen secret_boy »

su linki incele istersen işine yarayabilir.En altta exe olarakta bir ornek var.
http://www.drbob42.com/delphi/resmon.htm
bende buna benzer bir örnek vardı bulabilirsem eklerim kolay gelsin
Mustafa_Ucar
Üye

Hata yapmışım

Linke baktım ve konuyu yanlış yazdığımı anladım. Sormak istediğiim şey donanım monitörüydü, sistem monitörü değil. Fan hızı, sıcaklık vb.
Kullanıcı avatarı
Master_Yoda
Üye

Mesaj gönderen Master_Yoda »

Senin aradığın konu SMBIOS yani System Management BIOS ile ilgili, bu eski SMART (Self Monitıring Archi..) gibi bişey smart ile disk hardware seri numarasi falan halen çekilebiliyor.

MS bu türlü ihtiyaçlar için WMI (Windows Management Instruments) geliştirdi. WIN XP de felan war 95/98 içinde setupları olmalı MS sayfalarından bulabilirsin .

Bu Activex , COM temelli scriptlerden ve WEB için .net aspx den felan kullanılan (WBEM di galiba) bişiler var. İçinde SELECT SIZE FROM Win32_LogicalDisk WHERE Name = "C:" dediğinde c niz size nı çekebildiğin tuhaf bir yapısı var ..
neyse Win32_TempratureProb gibi veriler de var ..

Torry de bir source da buldum bununla ilgili hepsini yapıyor .. SysInfo componentleri arasinda bulabilirsin .. Biraz karışık bi konu ..
torry de search a WMI yaz bulursun .. bişey daha var ama ona bakmadım.

download linki :
http://www.torry.net/vcl/system/systeminfo/magwmi50.zip

Bunun dışında mainboard üreticilerinin toolları falan da var ama sana yaramaz sanırım ..
Kolay gelsin ..
Mustafa_Ucar
Üye

Hala yanlış anlaşılıyorum!!!
Önerdiğiniz iki yerde de ROM bilgilerine benzer bilgiler var. Sürekli aynı olan, fabrikada ya da windows kurulurken kaydedilmiş bilgiler. Ama ben değişen değerleri öğrenmeye çalışıyorum. 3. kez aynı şeyi söylüyorum; fan hızı, sıcaklık vb

Yardımlarınız için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

coder1989 yazdı:Hala yanlış anlaşılıyorum!!!
Evet, bence de :wink:

Sanırım bahsettiğin konuda bazı anakart ların cd lerinde bir program var. Windows ortamından sistemle ilgili bahsettiğin ve daha fazla bilgiyi veriyor.. Bunu genel olarak yapmak da mümkün olabilir.. Bu konuda bazı bileşenler var.. SysInfo gibi.. Belke aida32 veya yeni adıyla everesthome bir fikir verebilir.. tabi neyle yazıldığı konusunda bir fikrim yok :wink:
http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Mustafa_Ucar
Üye

Evet yapmak istediğim şey bu linkte de var. Sıra geldi nasıl yapıldığını çözmeye. sysinfo bileşenini nerden bulabilirim?
Kullanıcı avatarı
Master_Yoda
Üye

Mesaj gönderen Master_Yoda »

Bord daki sensörler (varsa) SMBIOS tarafından okunur ve monitör edilir.
WMI da SMBIOS a erişim için kullanılır ..

Ayrıca msACPI de bu türlü işlemler için WMI altında geliştirilmiş .

Şimdi anlamakta direnmeni hoş karşılayarak bir VB örnek gönderiyorum:

Kod: Tümünü seç

' ACPI_CPUTemp v1.0
'
' Reads the CPU temperature from the ACPI data using WMI.
' Returns temp. in celsius.

Function ACPI_CPUTemp()
   dim r, lu
   set PFU = GetObject("winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}!root\wmi").ExecQuery _
           ("SELECT CurrentTemperature FROM MSAcpi_ThermalZoneTemperature")

for each U in PFU
      r = r&U.CurrentTemperature
   Next

' r is tenth of kelvin, convert to 蚓.
   ACPI_CPUTemp = (r - 2732) / 10

set PFU=Nothing
End Function

Bide konu ile yeni duyduğun kavramlar (WMI SMBIOS v.s.) biraz internette search edip gelen bilgileri okuman her zaman armut piş azıma düş olmaz yani ..
Mustafa_Ucar
Üye

Değer vermek için := değil = kullanılmış
hiç bir satırın sonunda ; yok
galiba(!) bunlar delphi kodu değil ve ben de 1 yıldır delphi kullanan, programlamayla tanışması 3 yıldan daha az olan bir amatörüm.
Bide konu ile yeni duyduğun kavramlar (WMI SMBIOS v.s.) biraz internette search edip gelen bilgileri okuman her zaman armut piş azıma düş olmaz yani ..
internette arama yaptım fakat, ÖSS çalışmam, ingilizcemin az olması gibi nedenlerle kısa süreli ve etkisiz oldu. Ama bu program benim için artık bir onur meselesi. 5 ay sonra (ÖSS'den sonra) kodları bu başlıkta yazacam :twisted:

Yardımlarınız için tekrar teşekkürler...