s. aleykum arkadaşlar ben bir öğrenci işlerii programı yazmaya çalışıyorum. ogrencilerin ad soyad numara ve program kodu bir table da program kod-programa adı ayrı bir tablede tutuluyor. ben aynı formda hepsini görebilmem için bunların ortak alanları olan prog-kod alarını kullanmak istiyorum. hoca lookup komutu ile konumlan diyo ama bir türlü başaramadım... yardım ederseniz sevinirim
eger yalnizca verileri görmek istiyor isen ReadOnly seklinde, o zaman view olusturabilirsin. olusturdugun view i bir dbgrid e baglayip iki tablodaki verileri bir grid de görebilirsin.
ikinci bir alternatif söyle olabilir!
iki adet dbgrid atarsin form üzerine. üstteki dbgrid e ögrenciler tablosunu alttakine ise detay tablosunu baglarsin. dbgrid in üzerine tikladiginda ARow ACol ile Cell icindeki id yi alip locate ile alttaki dbgrid de konumlanma yapabilirsin.
uykusuz olunca insan ancak bu kadar fikir üretebiliyor
umarim yardimci olabilmisim dir.
s.a sayın ikra aslında benim gridlerle problemim yok.benim problemim şu.lbenim formda 1 tane grid var.yanındada dbtextler. üçü dbgriddin baglı olduğu tablodan alıyo bilgisini geri kalan 2 tanesi ogr program adı ve koordinator adı var bu son 2 si başka bir tabloya bağlı. şimdi ben grid üzerinde dolaşırken buna paralel olarak son 2 dbtexte ogrencilerin program numaralarına göre program adı ve koordinator adı da değişecek (bu arada ortak alan prog).bu işkemi nasıl gerçekleştirebilirim. hocamız loked komutu ile konumlanma ile yapabilirsin dedi ama ben pek anlamadım.....
@Kubra_21 kullandığın veritabanını söyledin de ben mi duyamadım acaba JOIN kullanarak bir kaç tablodaki alanları tek bir form, grid üzerinde gösterebilirsin
Aklıma ilk iki çözüm geldi. Birincisi master detail bağlantı ile tabloları birbirine bağlaman. Burada ortak alan dediğiniz program_kod ile birbirine bağladığınızda ana tablo kayıtlar değiştikçe diğer tabloda otamatikman program_kod ile konumlanarak değişecektir.
İkinci yol ise grid üzerinde kayda tıkladığınızda onclik event ine diğer tabloya locat komutu ekleyerek yine program_kodu alanı vasıtası ile konumlanmanız olabilir.
kolay gelsin
Şefkat-u Merhamette Güneş Gibi Ol.
Başkalarının Kusurunu Örtmekte Gece Gibi Ol.
Sehavet-u Cömertlikte Akarsu Gibi Ol.
Hiddet-u Asabiyette Ölü Gibi Ol.
Tevazu-u Mahviyette Toprak Gibi Ol.
Ya Olduğun Gibi Görün Ya Göründüğün Gibi Ol.
kubra_21 yazdı:sayın rsimsek hocam bu işlemi databese de yapıyorum. bana acil yardım lazım pek sizi ilgilendirmiyo ama kafayı yicem arkadaşlar
"database" dediğin DBase mi oluyor Her neyse..
DataSet lerini yapılandırırken, asıl master DataSet/Tablo dan bilgileri alırken (FindKey(...), Locate(...) gibi), DataSet in bağlı olduğu DataSource bileşeninin OnDataChange yordamına yazacağın kod ile aynı alan ile diğer tablolara da (FindKey(...), Locate(...)) her ne ise yapman gerekiyor. Birinci tablodaki bilgileri kaydederken de yine birinci tablonun AfterPost'unda diğer tablolarda değişiklik varsa..