personel projeme yardım

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
oguz_gun
Üye

personel projeme yardım

Mesaj gönderen oguz_gun »

bugün persponel projesi yapmaya karar verdim ve başladım ama çok önemli bir sorunum var kısaca bahsedeyim. projem 6 adet formdan oluşacak. mesela ilk formum da 5 adet buton ve sırasıyla her buton ayrı bir formu açacak başlangıç olarak örneğin bu ana form olacak ondan sonra gelen personel hakkında fotosnunda bulunduğu adı soyadı bilgilerini tutan ikinci form tab bu ana formdan tıklanınca açılacak. üçüncü formumda personelin nüfus bilgileri yer alacak dördüncüde iş bilgileri yer alacak. tabi bu bilgiler editler içinde olacak aynı zamanda içindeki bilgiler değiştirilebilecek.
benim sorunum kitap ve forumda bulamadım. mesela ikinci forumdan üçe geçtiğimde üçte yani nufus bilgilerinin olduğu form mesela burada aynı şahsın bilgilerini nasıl göreceğim. bunu kitaplardan falan bulamadım ne kullanmam lazım. ayrıca query mi table ilemi yapmam gerekiyor yardımlarınız için teşekkürler. sabırsızlıkla cevağplarınız bekliyorum
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Bence aynı kişiye ait farklı bilgileri göstermek için pagecontrol ve tabseet kullanın. Veya bu ikisini aynı anda karşılayan bir şey vardı.

Kullandığınız vt yi bilmiyorum. Mesela firebird kullanıyorsanız. dataset bileşeni kullanın.

Kolay gelsin.
http://www.aysbergbilgisayar.com
Logo Go özel eğitim, web tasarım, teknik servis
ulu coder
Üye

Mesaj gönderen ulu coder »

Tablonuzda otomatik artan bir alan (KayitNo) oluşturun.

Tüm formlar içinden erişilebilen bir değişken oluşturun.

2. Formdayken bu değişkene kişinin kayitno'sunu girin.

3. Form açılınca, bu kayıtno'suna göre arama ya da filtreleme yapın.

Kolay gelsin
oguz_gun
Üye

yardımlarınız için çok teşekkür ederim. ben veri tabanı olarak daha sıfrım sadece formu paradoxta olusturduğum tablolara bağlamasını kısmen filtreleme ve kısmende alies oluşturma ayrıca index tanımlamayı biliyorum. başta anlattım projenin kabaca tasarımını yaptım. yani çalıstıgı anda ana pencere açılıyor üzerinde beş adet buton var. şahsi iş bilgisi falan gibi. bunlardan birine tıklayınca ana pencerem kapanıyor tıkladığım butona atadığım form acılıyor onu kapatınca tekrar ana pencere acılıyor. içinde editler falanda hazır. şimdi tek yapmam gereken paradox ta tablo hazırlayıp bu editlere bağlamam gerekiyor. ama acaba her form için ayrı bir tablomu yoksa 100 veya 200 adet alandan oluşan tekbir tablodan mı bilgi alma ve bilgi girme olaylarını yapmalıyım. aklımdan başka geçen bir olaylookup combobox kullanmak mesela her formda ad soyad olan açılır combobox olacak ve ismini sectiğim kişilerin bilgileri editlerin içini dolduracak. eğer buda olabilir diyorsanız bunu nasıl yapabilirim bana anlatırsanız sevinirim. teşekkürler.
ulu coder
Üye

Tüm alanları tek tabloda oluştur.

Ana forma Table ekle ve DataBaseName'e alias'ı, TableName'e de tablo adını gir. (Object Inspector'den)

diğer formlarda, kodları yazdığın yerde

Kod: Tümünü seç

implementation
var, onun altına

Kod: Tümünü seç

uses unit1;
yaz. Artık her formdan tabloya ulaşabilirsin.

Bilgileri görmek için DBEdit kullanabilirsin.
3.Formdaki DBEditleri nüfus bilgilerini gösterecek şekilde ayarlarsın.
Tek bir tablo olduğu için tüm formlar aynı kişinin bilgilerini gösterecektir.
oguz_gun
Üye

yardımınız için öncelikle çok ama çok teşekkürler. şunu samimiyetle belirteyim ki bana okadar yardımcı oldunuz ki resmen içimdeki beni buldum sayenizde. kendime aşırı güven geldi. bende sanıyordum boş olarak okuyup çalıştığımı ama gerçekten artık yapabiliyorum. kafamda canlandırdığım projem i yapabiliyorum sizin yardımlarınızla. bu iyiliğinizi unutamam.
şimdi başka bir soru sormak istiyorum. bana tek tabloda yap demişsiniz. içinde 100 lerce alan olacak mesela ad, soyad, il,ilçe........doğum tarihi falan yüzlerce alan bu uygulamalarda genelde uygulanan bir durum mu yoksa basit olması açısından istisna mı? ikinci sorum tablo kullanmak mı yani table yoksa query kullanmak mı daha iyi olur. veritabanı bu arada paradox. cevablarınızı bekliyorum teşekkürler.
ulu coder
Üye

oguz_gun yazdı:yardımınız için öncelikle çok ama çok teşekkürler. şunu samimiyetle belirteyim ki bana okadar yardımcı oldunuz ki resmen içimdeki beni buldum sayenizde. kendime aşırı güven geldi. bende sanıyordum boş olarak okuyup çalıştığımı ama gerçekten artık yapabiliyorum. kafamda canlandırdığım projem i yapabiliyorum sizin yardımlarınızla. bu iyiliğinizi unutamam.
Aynı şeyleri ben de hissetmiştim :wink: Hey gidi günler :roll:

Tek tablodan kastım, ana forma tek tablenesnesi yerleştirmenizdi.
Yani her form'a ayrı table yerleştirmeyin demek istemiştim.

Yeni başladığınızı düşünürsek tek tablo yapmanız daha kolay olacaktır, çünkü bu şekilde yaparsanız, başka forma geçtiğinizde kayıt aramk zorunda kalmazsınız.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

@oguz gun demişki:
tablo kullanmak mı yani table yoksa query kullanmak mı daha iyi olur.
bence query kullanmak her zaman iyidir.
Query kapsar table.
Kolay gelsin.
oguz_gun
Üye

tekrar affınıza sığınarak projemde takıldığım bir soruyu sormak istiyorum. yukarılarda dediğim gibi formları oluşturdum. ilk form ana form üzerinde butonlar var kişisel bilgi formu ve iş bilgileri formunu su anda tasarladım. şimdi sorunum bu ikisi için ayrı tablo yaptım. ve ad soyad alanı ile ilişkilendirdim. kişi bilgisinde ad soyada direk edit içinde iken 2. forumda iş bilgisi yani dbtext içinde sadece bilgi o sayfanın kime ait olduğunu görmek maksatlı. bunun içinde dbedit in datasource sini datasource1 yaptım direk kişisel bilgi tablosuna girilen ismi almak maksatlı. şimdi sorunum main menu ekledim navigator yerine oraya yazdım kodları. yeni diyorum editler boşalıyor. bilgi girişini yapıyorum. kaydet dediğimde edit modunda değil mi edit modundamı tam hatırlayamadığım edit modu ile ilgili bir hata mesajı alıyorum ve en son key invorem gali ba böyle bir hata pencerresi açılıyor. işin içinden çıkamadım bir türlü. bu arada datasource 2 adet ve table 2 adet ana form üzerinde ve kişisel bilgi yani form2 master diğer iş bilgi formu detail. cevaplarınızı bekliyorum teşekkürler.
oguz_gun
Üye

iki adet forum kişisel formuna mesela editlere bilgi girişi yapmak istiyorum main menüden yeni düzenle gibi atadığım bileşenler aracılığıyla bunları yapmazsam sadece editlerde daha önce girilmiş kayıtları görmek istiyorum. fakat düzenle gibi bir seye tıklanmadysa sadece kayıtları gösterecek editlerde içine bilgi girişi yapılamayacak.bunun için ne yapmalıyım.
ikinci sorunum bu foruma ek olarak ana menü formundan ulaşılan diğer forum yani iş bilgileri formum ben bu ik formu ilişkilendirdim. ikisinede ad soyad alanı koyarak. fakat iş bilgileri formunda sadece sağ üst kösede bilgi amaçlı olması çin yani oraya girilecek bilgilerin kime ait olduğunu bilmek iin dbtext bileşeni ve buna ad soyad alanınıı bağladım. kişisel bilgileri girip kaydet deyip forumu kapatıyorum mesela. ana forumdan bu sefer iş bilgileri butonuna tıklayarak iş formu açılıyor. bunada daha önce kişisel bilgileri girilen sahsın iş bilgilerini girmek istiyorum . giriyorum ve kaydet dediğimde KEY VIOLATION hatası vererek kırılıyor. bir türlü sorunu bulamadım.
birinci tabloda adsoyad alanı primary tanımladım. iş bilgi tablosunada ad soyad alanı koyup secendary tanımladım ve ilişkilendirdim sanırım ilişkilendi. ama bu hatayı alıyorum. ayrıca birinci forumda yani bir kişinin kişisel bilgilerini girip kaydet dedikten sonra ikinci kişi bilgilerini girmek istediğimdede aynı hatayı alıyorum. lütfen bana yardım edin. denemediğim yol kalmadı acaba ilişkilendirme olayının mantığını mı yanlış yapıyorum? yardımlarınızı bekliyorum. teşekkürler.