ev otomayon sistemi
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
ev otomayon sistemi
arkadaşlar forumda aradım ama bulamadım eğer gözümden kaçtıysa şimdiden özür dilerim.Benim sorum şöle delphi ile ev otomasyon sistemi yazmak mümkün mü acaba?(Örneğin c# tan bir arkadaşım bu sitemi gerçekleşirmiş ve gayet başarılı bir şekilde çalışıyor görünce gerçekten çok güzel bir şey olsuğunu düşündüm ve aklıma delphi ile böle bir şeyin yapılıp yapılamayacağı geldi
)

- seandillon
- Üye
- İletişim:
elbette
zaten bu kadar büyük bir evde internet bağlantısının da olacağını kabul edersek internet üzerinden yapabilirsin, ve sms servisini kullanarak ta yapabilirsin...
Hayatta iki şey paylaşmaya değer, sevgi ve bilgi. sevgisiz bilgi, bilgisiz sevgi olmaz...
Re: elbette
Hocam bilgisayara kısa mesaj mı çekeceğiz yani?seandillon yazdı:zaten bu kadar büyük bir evde internet bağlantısının da olacağını kabul edersek internet üzerinden yapabilirsin, ve sms servisini kullanarak ta yapabilirsin...
"Televizyonu aç, çayıda ısıt 5 dk içinde geliyorum" gibi
güzel olur bence

Varmı Beni İçinizde Tanıyan?
Yaşanmadan Çözülmeyen Sır Benim
Kalmasada Şöhretimi Duymayan,
Kimliğimi Tarif etmek zor Benim.
Kimsesizim hısmım da çok, hasmım da,
Görünmezim cismim de yok, resmim de,
Dil üzmezim, tek hece var ismimde,
Barınağım Delphi denen yer Benim..!
Yaşanmadan Çözülmeyen Sır Benim
Kalmasada Şöhretimi Duymayan,
Kimliğimi Tarif etmek zor Benim.
Kimsesizim hısmım da çok, hasmım da,
Görünmezim cismim de yok, resmim de,
Dil üzmezim, tek hece var ismimde,
Barınağım Delphi denen yer Benim..!
Çayı pişir deyince çay pişmeyeceğine göre bu işin elektronik tarafını da düşünmek gerekiyor. Yoksa bilgisayaradan böyle bir devreyi tetiklemek zor değil. Zaten bir çok elektrikli alet kendi başına bu işi yapabiliyor. Mesela ısıtma için kullanılan doğalgaz kombileri, elektrikli fırınlı ocaklar... Ocağa şu saatte aç şu kadar dakika şu derecede pişir sonra kapat diyebiliyorsun (en azından tuşlarını çevirerek veya basarak)
Diğeceğim işin esası elektronik ve az buçuk programlamadan geçiyor 

Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
haklısınız hocam zaten işin elektronik devresi olmadan bu programın fazla bir anlamı kalmaz sonuçta prograın hükmedeceği bir devre olması gerekli ben c# dilinde u programın yapan bir arkadaşım dan sonra delphi de böe bir şeyin yapılıp yapılamayacağını merak ettim o yüzden sormak istedim yardımlarınız için teşekkürler
-
- Üye
C# ta yapılan program Delphi de neden yapılmasın? Bence bunu sormadan önce bu konuda biraz altyapı edinmek gerekir. binary sisteminden başlayıp, biraz elektronik, biraz elektrik, biraz mikroelektronik biliyorsanız, delphi forumuna birşey sormaya gerek kalmaz. Sadece paralel port kullanacak komutları bilmek yetmiyor.
demişsin...turkcanfidan yazdı:C# ta yapılan program Delphi de neden yapılmasın? Bence bunu sormadan önce bu konuda biraz altyapı edinmek gerekir. binary sisteminden başlayıp, biraz elektronik, biraz elektrik, biraz mikroelektronik biliyorsanız, delphi forumuna birşey sormaya gerek kalmaz. Sadece paralel port kullanacak komutları bilmek yetmiyor.
ama delphi forumunun amacı sonuçta takıldığımız şeyleri öğrenmek diye biliyorum ve c#ta yapılan herşeyin delphide mümkün olup olmadığını bilmiyorum bu yüzden sordum eğer mümkünse ne güzel büyük bir eziyetten kurtulurum c# öğrenmek gibi
-
- Üye
anlatmak istediğim, demüderya bir konu evotomasyonu, bu konuda kitaplar yazılabilir.... Bu sitede takıldığın yerde yardımcı olurlar, ama böyle bir konuyu bir soruyla cevaplamak mümkün mü acaba? Ben dediğin şeyi yapacak tüm konuları biliyorum, ama bunu anlatacak veya yapacak vaktim yok.
Senin sorduğun bir konuda altyapın olması ve bu konuda araştırma yapmış olman gerekir. sonra takıldığın yeri sorabilirsin. Mesela, "Ev otomasyonu ile uğraşıyorum, paralel porttan 8 adet cihazı kontrol ediyorum, bu sayıyı nasıl arttırabiliriz?" gibi.
Senin sorduğun bir konuda altyapın olması ve bu konuda araştırma yapmış olman gerekir. sonra takıldığın yeri sorabilirsin. Mesela, "Ev otomasyonu ile uğraşıyorum, paralel porttan 8 adet cihazı kontrol ediyorum, bu sayıyı nasıl arttırabiliriz?" gibi.
Delphi ile bunu yapmak mümkün. Ben aşağıdaki gibi bir yol izledim.
Önce iyi bir elektronikçi devreleri tasarladı bunu bir kutunun içine yerleştirdi.
Ücretsiz bir seri port komponentiyle seri porta msg gönderip alabilirsin.
Bu devreyi seri porta bağladık. Ve herbir araç için seri porttan text msg gönderdik. Örneğin 'PenAc15_Local' (=pencereyi 15 adım aç anlamında, local ise bu komutun ana makinadan geldiği anlamında), bu mesajı alan elektronik devre pencereyi kontrol eden step motora 15 pulse gönderdi ve pencere 15 birimlik aralandı. Geriye seri porta 'PenAc15_Ok' msgını gönderdi. PC bu işlemin yerine getirildiğini anladı.
Bir socket componenti kullanarak da bu PC nin bir portunu açtık ve sürekli olarak bu port dinlendi. Örnegin bu porta uzaktaki bir makinadan da aynı msg gönderdiğinde 'PenAc15_Uzak' aynı işlemler gerçekleşti ancak farkı geri dönen msg ('PenAc15_OK') bu kez aynı porttan uzaktaki makinaya gönderildi. Tabii bu profesyonel bir çalışma değildi ama aynı mantıkla pekçok aletin kontrolu bir devreden yapılabilir. Delphi kısmını ben yazmıştım ama esas ustalık devreyi hazırlayan elektronikçide.
Kolay gelsin.
Önce iyi bir elektronikçi devreleri tasarladı bunu bir kutunun içine yerleştirdi.
Ücretsiz bir seri port komponentiyle seri porta msg gönderip alabilirsin.
Bu devreyi seri porta bağladık. Ve herbir araç için seri porttan text msg gönderdik. Örneğin 'PenAc15_Local' (=pencereyi 15 adım aç anlamında, local ise bu komutun ana makinadan geldiği anlamında), bu mesajı alan elektronik devre pencereyi kontrol eden step motora 15 pulse gönderdi ve pencere 15 birimlik aralandı. Geriye seri porta 'PenAc15_Ok' msgını gönderdi. PC bu işlemin yerine getirildiğini anladı.
Bir socket componenti kullanarak da bu PC nin bir portunu açtık ve sürekli olarak bu port dinlendi. Örnegin bu porta uzaktaki bir makinadan da aynı msg gönderdiğinde 'PenAc15_Uzak' aynı işlemler gerçekleşti ancak farkı geri dönen msg ('PenAc15_OK') bu kez aynı porttan uzaktaki makinaya gönderildi. Tabii bu profesyonel bir çalışma değildi ama aynı mantıkla pekçok aletin kontrolu bir devreden yapılabilir. Delphi kısmını ben yazmıştım ama esas ustalık devreyi hazırlayan elektronikçide.
Kolay gelsin.
saygılar