Tür,Bölüm,alan kodu aynı kodda tanımlama işlemi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ekin
Üye

Tür,Bölüm,alan kodu aynı kodda tanımlama işlemi

Mesaj gönderen ekin »

Access veri tabanını kullanarak soru bankası programı yapmaya çalışıyorum. tablomun ismi tur, alanları ise TurKodu ve Aciklama

Turkodu string 3 karakter
1. karakter türü
2. karakter bölümü
3. karakter ise alanı temsil ediyor.

örnek verecek olursam

1 Lise
11 Düz Lise
111 Sayısal
112 Sözel
113 Eşit ağırlık
12 Süper Lise
121 Sayısal
122 Sözel
123 Eşit Ağırlık

bu bilgileri girmek için TabbedNotebook kullanıyorum.

Birinci sekmede Tür İismleri
İkinci sekmede Önce tür ismi seçilecek O tür için önceden tanımlı olan bölümler listelecek ve üzerinde eklemeler yapılacak.
Üçüncü sekmede ise Önce tür, sonra o türe ait bölümler ve sonunda o bölüme ait alanlar listelecek

İkinci sekmede bir combobox ve dbgrid kullanıyorum. Comboboxta tür isimleri listeleniyor. Hangi tür ismi seçilirse o türe ait bölümler dbgridde listeleniyor.

1. Sekmeleri seçtiğimde alanların temizlenmesini istiyorum. İkinci sekmeyi seçtiğimde Combobox ve Dbgrid içinin boş olmasını istiyorum. combobox içinde bir seçim yaptığımda ilgili türe ait bölüm bilgileri dbgridde görüntülensin istiyorum.

2. Silme için bir buton ekledim. Türü silmek istediğimde o türe ait bölümler var ise silmeyi yapmamasını istiyorum.

3. Ctrl+Del tuşu ile silme yaparken çıkan diyalog kutusu yerine kendim bir diyalog kutusu oluşturabilir miyim.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

1- combobox1.clear; yap sonra ilgili alanları tablodan tekrar doldur. dbgridin boş olmasını istiyorsan dbgridi datasete bağla.

2- silme butonunda bi if koyarsın olay olur biter.

3- ctrl + del tuş kombinasyonuna sen bi kod yaz, ve orda messagedlg() ile diyalog kutunu göster.

4- sen tarzını değiştir biraz, ŞUNU İSTİYORUMİ BUNU İSTİYORUM yerine BAKIN BEN ŞÖYLE YAPTIM AMA OLMADI gibi bi tarza gir.

5- Cuma okunuyor, benim gitmem lazım. herkese hayıylı Cuma'lar.
ekin
Üye

Mesaj gönderen ekin »

hepinize hayırlı cumalar arkadaşlar

combobox içine değer alırken iki sütunlu işlem yapmam gerekiyor. bu olayı bir türlü çözemedim.

silme işleminde Ctrl+Del kombinasyonu otomatik olarak çalışıyor. Bu kombinasyona nasıl kod ekleyebilirim
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

combobox içine değer alırken iki sütunlu işlem yapmam gerekiyor
naslı iki sütünlu?
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
ekin
Üye

Mesaj gönderen ekin »

Tek tablo içinde hem türleri, hem bölümleri hem de alanları göstermek istemiştim. Ancak bu işlem bayağı zormuş bu üç bilgi için 3 tane tablo oluşturmayı deneyeceğim.

Tür İçin

TurKodu TurAdi

Bölüm için

BolumKodu TurKodu BolumAdi

Alan İçin

AlanKodu TurKodu BolumKodu AlanAdi

bu üç tabloyu başka türlü nasıl düzenleyebilirim.

yardımlarınızı bekliyorum