kullanıcı modülü ile ilgili havuz problemi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
iqprog

kullanıcı modülü ile ilgili havuz problemi

Mesaj gönderen iqprog »

her şirket için farklı gdb'ler var. sirket1.gdb, sirket2.gdb vb.
bir de sistem.gdb gibi vt var.

kullanıcı tablosunun sistem.gdb'de mi yoksa sirket1.gdb'de mi olacağına karar veremedim.

birine koyarsan bazı şeyleri kazanıyorsun bazılarını kaybediyorsun, ötekine koyarsan da tersi.

kullanıcı tablosu sistem.gdb'de olursa dezavantajlar:
-kullanıcı her şirkete girebilir, bu istenilen bir durum olmayabilir.
-audit kayıtları için şirketin altındaki tablolara kullanıcı_id bağlantısı ve ilgili yabancı anahtarı yapamam, çünkü kullanıcı tablosu başka vt'de olmuş olacak.
-............

kullanıcı tablosu sirket1.gdb'de olursa dezavantajlar:
-kullanıcı şifresini değiştirse eski şifresini unutur öteki şirketlere girerken sorun yaşar, her şirket için şifresini hatırlaması gerekecek.
-kullanıcı için yapılan bir ayarlama öteki şirketlerde geçerli olmayacak.
-............

daha da uzun da siz anladınız işte.

bunları yazarken kafamda şu cevap oluştu:
-sistem.gdb'de kullanıcı tablosu olacak.
-sirket1.gdb'de de sirket_kullanıcılari tablosu olacak.

bununla tüm problemler halolluyor, tek sorun çıkıyor.
sistem.gdb'de kullanıcı silerken, eğer silinen kullanıcı şirketlerde kullanılıyorsa silinememesi gerek ya da kullanıcı kodu adı vb. değişince şirket dosyalarında da değişmesi gerek. en azından kullanıcı kodundaki değişiklik için bu gerekli.
En son iqprog tarafından 24 May 2006 11:49 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

ben benzer bir durumla karşılaştım.

kullanıcı tablosunu sistem.gdbde tuttum. ama kullanıcının girebileceği şirketlerin tutulduğu fieldler tanımladım böylece kullanıcı şifresi ile her şifkete giremiyor. kullanıcı şirkete girdiği zaman kullanıcı kodu ve adı, visibleı false olan anaformdaki labellara yazılıyor. böylece yapılan işleme anaformdaki labeldan kullanıcı kodu alıyorurm.
tableların beforepost eventine

Kod: Tümünü seç

table1kullanıcıkodu.text:=label1.caption;
gibi bişey ekledim.
kolay gelsin
iqprog

saol

Mesaj gönderen iqprog »

yani sen sirket_kullanicilari tablosunu sistem.gdb'de oluşturdun.
bu sorunun birini hallediyor ama audit ile ilgili problemi halletmiyor.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Neden her şirket için ayrı bir GDB dosyası açıyorsunuz ki? 4. Kuşak Veri Tabanları bu karmaşayı ortadan kaldırmak için yapılmadı mı? Yıllar, Şirketler vs. vs. bir sürü GDB Dosya.

bakın burada index kullanımını anlatırken örnekler vermiştim

viewtopic.php?t=581&highlight=performans+index

yine daha önceden yazdığım bazı yanıtlarda (Sanırım Firebird bölümünde olabilir) neden tek Database kullanılması konusunda defalarca anlatımda bulundum.

Bence iş (tabi gereklerini bilmiyorum) baştan tasarım aşamasında yanlış yönde başlamış. Bunu düzeltebiliyorsanız, zararın neresinden dönerseniz kardır.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
iqprog

saol

Mesaj gönderen iqprog »

bu konuda başta baya bi düşündüm.

kısmen bunu uyguladım, kısmen uygulamadım.

çalışma yılları için gdb açmadım. yıl sahası ve indeksi ile bu olay bitti.

genelde programlarda şirket açma olayının bazı sebepleri var, aklıma gelenler;
-dönem bazında şirket açma, bu bende yok.

-gerçekten farklı bir şirket açmak, adamın iki farklı şirketi olabilir. bu durumda ya programda şirket açma olayı olacak(farklı gdbler) ya da adam programı iki farklı dizine kurup iki farklı prog kullanacak ama bu da çift lisans olayını ortaya çıkarır. burada farklı gdbler olmalı çünkü şirketlerdeki stok kartları, cari kartları vb. ortak değil. ama her şirket için her ekrandaki sqllerdeki where satırında şirket=.. yazarasan o zaman olur, o zaman zatten gerçekten farklı şirketlermiş gibi olur, stok cari vb. ortak olmaz.

-bir de gayrı resmi işlemler için açılıyor. resmi ve gayrı resmi işlemlerde aynı gdbyi kullanmak fayda sağlayabilir, bazı eş raporlarlar hazırlanabilir.

farklı gdbler açında yumurtaları ayırmış oluyorsun bunun faydası zararı var.

özünde anlatmak istediğim, ben farklı gdbyi gerçekten farklı şirket açacaklar için kullanıyorum, yıllık şirket açacaklar için değil.

çok anlattım çenem düştü.