internet üzerinden database uygulaması için fikir..
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
internet üzerinden database uygulaması için fikir..
merhaba arkadaslar.
delphide access veritabanlı bir paket program yazdım...
tek bir pc de sorunsuz calışıyor.. müşteriden gelen istekler üzerine şirket merkezi alt şubelerinin bilgilerini görmek istiyor.
aslında hepsinin yaptığı işlem ve database dosyası aynı..
anafirmanın istediği veritabanları bende olsun, ben her alt firmaya bir kullanıcı adi ver sifresi vereyim, herkes kendi veritabanını gorsun ..
benim fikrim,
anafirmada bulunan alt firmaların veritabanları bir klasorde bulunacak..
bir tabloda tutttuğum kullanıcı adı ver şifresine gore hangi veritabanına bağlanacağı belirlenecek...
..
ama fikirsel olarak boyle düşünmeme ragmen net ya da ap ortamında herhangi bir işlem yapmadım daha once...
fikirlerinizi soylerseniz ve ben de kendime uygun olan uygulamaya baslarsam... çok sevinirim..
herkese iyi çalışmalar..
delphide access veritabanlı bir paket program yazdım...
tek bir pc de sorunsuz calışıyor.. müşteriden gelen istekler üzerine şirket merkezi alt şubelerinin bilgilerini görmek istiyor.
aslında hepsinin yaptığı işlem ve database dosyası aynı..
anafirmanın istediği veritabanları bende olsun, ben her alt firmaya bir kullanıcı adi ver sifresi vereyim, herkes kendi veritabanını gorsun ..
benim fikrim,
anafirmada bulunan alt firmaların veritabanları bir klasorde bulunacak..
bir tabloda tutttuğum kullanıcı adı ver şifresine gore hangi veritabanına bağlanacağı belirlenecek...
..
ama fikirsel olarak boyle düşünmeme ragmen net ya da ap ortamında herhangi bir işlem yapmadım daha once...
fikirlerinizi soylerseniz ve ben de kendime uygun olan uygulamaya baslarsam... çok sevinirim..
herkese iyi çalışmalar..
İnsanca.... Pek insanca....
projenin büyüklüğünü bilemiyorum.çok büyük ve hantal bir programın varsa bunu internet ortamı için tekrar optimize etmek sorun olabilir.yapabiliyorsan merkez firmaya windows 2003 server kur.diğer şubelerde terminal servera bağlanıp programı kullanır.lisanslama işlemine geçmedende önce projeni terminal serverda çalışıyormu diye test edersen daha iyi olur.buda benim fikrim.
usta sanırım dediğimi anlamadınız .. bir programı herkes kullanmayacak.. yanı tek veritabanı olmayacak.. farzedin herkesin ayrı musterisi var.. her kes kendi bilgilerine server dan ulaşacak, diğer bilgileri goremeyecek.. server zaten kendinde mevcut olan dataları görebilecek.
database yapıları yanı fakat her alt firma için farklı bir db dosyası olacak
...
database yapıları yanı fakat her alt firma için farklı bir db dosyası olacak
...
aslında değişen bişey yok yine dediklerim geçerli.2 yöntem kullanabilirsin ister tek exe kullanıp şirket mantığıyla kullanıcı çalışacağı şirketi açılışta seçip şifresiyle girer.yada her firma için ayrı exeler oluşturursun bu exeler her firma için ayrı data dosyasına bağlanır.terminal serverda her şube için kullanıcı açıp herkesin kendi exe sini kendi kullanıcı adındaki masaüstüne atarsın diğerlerinin masaüstünü göremez şubeler.ana firma administrator olduğundan her kullanıcının exesini dolayısıyla bilgilerini görebilir.aslında aklıma daha yüzlerce fikir geliyor.ama önemli olan senin projen için ayrılan maliyet ve süre...sen hayalindeki sistemi anlat bize biz mümkünmüdür değilmidir yardımcı olmaya çalışalım.
Heralde bir ağ yapısı var. Şubeler bağlanacağına göre.
Ağ yapısı nedir. Internet, LAN, Leased Line (yada türevleri DXX vb)
Eğer Internet ise access dosyasına erişebilmek için dosyayı erişime açmanız gerekmeyecek mi? Bu güvenlik sorunu yaratmayacak mı?
Ağ üzerinde çalışacak bir programda Access gibi masaüstü veritabanı yerine neden Firebird, Sybase mySQL gibi server tabanlı bir RDMS kullanmıyorsunuz? Bir RDMS kullanıcı erişimini çok daha etkin yönetebilecektir (Firebird te alanlar için bile erişim yetkisi tanımlamak mümkün).
Ağ üzerinde çalışacak bir uygulama için neden WEB tabanlı bir uygulama düşünmüyorsunuz. ASP, ASP .NET, PHP uygulamaları uzun vadede daha pratik ve uygulanabilir olacaktır.
Daha ayrınlılı bilgi verirseniz belki daha fazla yardımcı olacak arkadaşlar olablir.
Ağ yapısı nedir. Internet, LAN, Leased Line (yada türevleri DXX vb)
Eğer Internet ise access dosyasına erişebilmek için dosyayı erişime açmanız gerekmeyecek mi? Bu güvenlik sorunu yaratmayacak mı?
Ağ üzerinde çalışacak bir programda Access gibi masaüstü veritabanı yerine neden Firebird, Sybase mySQL gibi server tabanlı bir RDMS kullanmıyorsunuz? Bir RDMS kullanıcı erişimini çok daha etkin yönetebilecektir (Firebird te alanlar için bile erişim yetkisi tanımlamak mümkün).
Ağ üzerinde çalışacak bir uygulama için neden WEB tabanlı bir uygulama düşünmüyorsunuz. ASP, ASP .NET, PHP uygulamaları uzun vadede daha pratik ve uygulanabilir olacaktır.
Daha ayrınlılı bilgi verirseniz belki daha fazla yardımcı olacak arkadaşlar olablir.
arkadaşlar yardımlarınız için teşekkur ederim..
ben projeyi bir pc içi yaptım bittii.
6 ayda..
eger benım dediğim gibi olursa sadece ordaki admin programı için bir iki eklenti yapmam yeterli olacaktır.. projemı zaten web tabanlı yapma fikri mevcut. ama şu anda elimde baska işler olduığu için ona vakit yok . ..
evet acces in güvenli olmadığını biliyorum..
ama küçük işletmeler için çok kullanışlı.. aslında projem küçük işletme yanı dernekler için ..
ama bir il derneği alt ilçe derneklerinin kayıtlarını gormek istiyor... mesele ordan çıktı..
6 ayda..
eger benım dediğim gibi olursa sadece ordaki admin programı için bir iki eklenti yapmam yeterli olacaktır.. projemı zaten web tabanlı yapma fikri mevcut. ama şu anda elimde baska işler olduığu için ona vakit yok . ..
ama küçük işletmeler için çok kullanışlı.. aslında projem küçük işletme yanı dernekler için ..
ama bir il derneği alt ilçe derneklerinin kayıtlarını gormek istiyor... mesele ordan çıktı..
Öneri ama ne kadar uygulanır bilmem
1..internette bir sayfaya kayıtları xml veya duz html ile atsanız ve merkez sube kayıtları oradan görse bu birinci ...berken yazdı:arkadaşlar yardımlarınız için teşekkur ederim..
6 ayda..
2. Ana subeye xml yada veya farklı bir formatta kayıtları gönderip orda import ettirseniz.
Gerçi bunlar anlık çözüm sağlamaz ama hiç yoktan iyidir.
anlık çözüme gelince; bu iş için accessi kesinlikle tavsiye etmem. Pohet ustadımın dediği gibi kesinlikle adam gibi bir firefird mysql vs olmalı. yada en iyisi siz bu programı doğrudan php mysql tabanında yazın. (Bu uçuk oldu ama kesin çözüm)
merhaba yine arkadaslar..
benım bazı konularda genel sorularım olacak.. gerci bunun database forumunda olması gerekiyor ama projemle ilişkili olduğu burda devam edeyim dedim.. freebird de bir tabloya ne kadar kayıt girebilirim..
mysql de ne kadar..
ikinci bir soru. her alt firma için tablo yapıları aynı olan yaklaşık 20 tablo kullanıyorum.. bütün kayıtları bir tabloda birleştirip hangi alt firmaya ait olduğunu gösteren extra bir alan mı tanımlıyım yoksa her alt firma için aynı yapıda bir database dosyası mı oluşturayım
benım bazı konularda genel sorularım olacak.. gerci bunun database forumunda olması gerekiyor ama projemle ilişkili olduğu burda devam edeyim dedim.. freebird de bir tabloya ne kadar kayıt girebilirim..
mysql de ne kadar..
ikinci bir soru. her alt firma için tablo yapıları aynı olan yaklaşık 20 tablo kullanıyorum.. bütün kayıtları bir tabloda birleştirip hangi alt firmaya ait olduğunu gösteren extra bir alan mı tanımlıyım yoksa her alt firma için aynı yapıda bir database dosyası mı oluşturayım
arkadaşlar boyle bir iş için zaten acccess düşünmüyorum...
bir taraftan işin kolayına kaçarken ne sorunlarla karşılaşacağımı biliyorum.. yaptığım proje çok profesyonel değil. ama kullanışlı..
düşüncem her alt kullanıcı yine programı kuracak biilgisayarına, ama veritabanını serverdan çekecek.. düşüncem doğru mu..
saygılar usta klavyeler (edebiyatçılar usta kalemler der de bizim mi yakıştırmamız olmayacak.)
bir taraftan işin kolayına kaçarken ne sorunlarla karşılaşacağımı biliyorum.. yaptığım proje çok profesyonel değil. ama kullanışlı..
düşüncem her alt kullanıcı yine programı kuracak biilgisayarına, ama veritabanını serverdan çekecek.. düşüncem doğru mu..
saygılar usta klavyeler (edebiyatçılar usta kalemler der de bizim mi yakıştırmamız olmayacak.)