Arkdaşlar merhaba;
Benim şöyle bir sorum olacak müşteri formumda bir tablom var bu tabloda evtel1, evtel2, evtel3, istel1, istel2, istel3, gsm1, gsm2, gsm3 gibi 9 tane telefon alanım var hepsinin alan tipi varchar uzunluğu 17 benim yapmak istediğim arama kısmında telefon no diye sadece tek bir alan yapmak bu alan girilen numarayı sorgularken bu 9 alana birden bakmasını istiyorum ve aradığım telefon no var ise eğer kaydı bana göstermesi. Böyle bir sorgulamayı nasıl bir sql kodu ile yada başka nasıl bir yöntem ile yapabilirim arkadaşlar.
Herkese şimdiden çok tşk ederim... Kolay gelsin...
Aranan Bilgiye bir kaç alandan ulaşma
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Aranan Bilgiye bir kaç alandan ulaşma
Var olmaya değer her şey bilinmeye de değerdir. Çünkü bilgi varlığın bir imgesidir. Onda iyi ve kötü aynı anda bulunmaktadır...
Union ile birleştirebilirsiniz sorguları. uzun kod olur ama karışık olmaz. mesela:
kolay gelsin
Kod: Tümünü seç
select * from musteriler where evtel like '02125532212'
union
select * from musteriler where evtel2 like '02125532212'
union
select * from musteriler where ceptel like '02125532212'
Kod: Tümünü seç
select 'listeleyecegin alan-lar' from tablon where (evtel1=0212???????) or (evtel2=0212???????) or (evtel3=0212???????)or (istel1=0212???????), (istel2=0212???????)or (istel3=0212???????)or (gsm1=0212???????), (gsm2=0212???????)or (gsm3=0212???????)
Merhaba,
Bir ara bir arkadaşımla bunun tartışmasını yaparak kendi kullanımım için bir vt tasarlamıştım. Ona kendi yöntemimin daha çabuk numara bulabileceğini söylemiştim. O programı kendim için kullanacaktım. Ama makinayı formatlayınca ve yedeğini almayınca gümledi.
Yöntemim şu idi.
Bütün telefonlar bir alanda TEL_NO alanında duruyordu.
Bir de türü alanı yapmıştım. Buraya comboboxtan sabit değerler yüklemiştim.
Ev Telefonu
İş Telefonu
Ev Fax
İş Fax
Gsm
Diğer
gibi değerleri alıp girdiğim numara için seçtiriyordum.
Bir de iş telefonları için DAHILI_NO diye bir alan da eklemiştim.
Dediğim şekilde yaparsanız sadece bir indeks kullanmış olursunuz. Sizin yöntemde 9 tane indeks kullanılmış olacak.
Kolay gelsin.
Bir ara bir arkadaşımla bunun tartışmasını yaparak kendi kullanımım için bir vt tasarlamıştım. Ona kendi yöntemimin daha çabuk numara bulabileceğini söylemiştim. O programı kendim için kullanacaktım. Ama makinayı formatlayınca ve yedeğini almayınca gümledi.
Yöntemim şu idi.
Bütün telefonlar bir alanda TEL_NO alanında duruyordu.
Bir de türü alanı yapmıştım. Buraya comboboxtan sabit değerler yüklemiştim.
Ev Telefonu
İş Telefonu
Ev Fax
İş Fax
Gsm
Diğer
gibi değerleri alıp girdiğim numara için seçtiriyordum.
Bir de iş telefonları için DAHILI_NO diye bir alan da eklemiştim.
Dediğim şekilde yaparsanız sadece bir indeks kullanmış olursunuz. Sizin yöntemde 9 tane indeks kullanılmış olacak.
Kolay gelsin.
http://www.aysbergbilgisayar.com
Logo Go özel eğitim, web tasarım, teknik servis
Logo Go özel eğitim, web tasarım, teknik servis