selam arkadaşlar..
sorumu şöyle özetliyim..
alttaki gibi stok hareket tablomuz olsun..
01.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 1 YTL 100 KG.
12.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 1,5 YTL 160 KG.
20.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 2 YTL 120 KG.
bunlar pirinçin stok hareketleri olsun.diyelimki 180 KG.pirinçi üretimde sarf etcem.100KG sini 1 YTL den 80 KG sini 1.5 YTL den kullancam fifo mantığına göre.Burda maliyet işini nasıl yapcak ona kafam takıldı.bununla ilgili yürüyen ağırlıklı ortalama fiyatı diye bişey var ama formülü nedir.yukardaki örneğe göre bir açıklama yapan olursa bilen arkadaşlardan sevinirim.
Yürüyen ağırlıklı ortalama'ya göre maliyet..
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
-
- Kıdemli Üye
Selamlar.
Bununla ilgili farklı firmaların programlarında yazdıkları SP'leri incelemiştim.Mantık kabaca şu şekilde;
Öncelikle işlem yapmak istediğin Miktarı bir değişkene alıyorsun.Sonra devir de dahil olmak kaydıyla başlangıçtan itibaren tek tek kayıtları tarıyorsun ve döngünün her çalışmasında aktif kaydın miktarını da ekliyorsun.Burada gözönünde bulundurman gereken şey bu kayıtların sıralaması zira öncelikle kayıt edilme sırasına göre sonra da tarihe göre sıralaman gerekir.Nedeni ise ,aynı gün birden farklı fiyatta alış işleminin gerçekleşebileceğini düşünerek böyle bir yapı kullanmak şart.Döngünün her çalışmasında, başlangıçta aldığımız üretilecek değere ulaşıp ulaşmadığını kontrol edip, ulaşması durumunda döngüyü iptal ediyorsun vs.vs.
Kolay gele..
Bununla ilgili farklı firmaların programlarında yazdıkları SP'leri incelemiştim.Mantık kabaca şu şekilde;
Öncelikle işlem yapmak istediğin Miktarı bir değişkene alıyorsun.Sonra devir de dahil olmak kaydıyla başlangıçtan itibaren tek tek kayıtları tarıyorsun ve döngünün her çalışmasında aktif kaydın miktarını da ekliyorsun.Burada gözönünde bulundurman gereken şey bu kayıtların sıralaması zira öncelikle kayıt edilme sırasına göre sonra da tarihe göre sıralaman gerekir.Nedeni ise ,aynı gün birden farklı fiyatta alış işleminin gerçekleşebileceğini düşünerek böyle bir yapı kullanmak şart.Döngünün her çalışmasında, başlangıçta aldığımız üretilecek değere ulaşıp ulaşmadığını kontrol edip, ulaşması durumunda döngüyü iptal ediyorsun vs.vs.
Kolay gele..
hocam sorun miktarlarda değil yani alış faturalarına bakarak gereken miktarı toplıycam tümünü kullandığım faturaları kapatıp diğerlerini açık bırakcam onda problem yok.fiyat konusuna ben takıldım.farklı faturalardan miktarı çektiğimde birim fiyat'larda farklı ise ben hangi rakamı baz alıp üretim hareketinde göstercem.
serkan hocam benzer bir sorunla karşılaşmıştım, veritabanına çıkanmiktar diye bir field ekleyerek olayı çözdüm.
01.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 1 YTL 100 KG. ÇIKANMİKTAR:100KG
12.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 1,5 YTL 160 KG. ÇIKANMİKTAR:80KG
20.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 2 YTL 120 KG. ÇIKANMİKTAR:0KG
Bu durumda bir sonraki çıkş işleminde 1.5ytl lik prinçten başlayacağız çıkmaya.
umarım yardımcı olabilmişimdir.
kolay gelsin
01.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 1 YTL 100 KG. ÇIKANMİKTAR:100KG
12.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 1,5 YTL 160 KG. ÇIKANMİKTAR:80KG
20.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 2 YTL 120 KG. ÇIKANMİKTAR:0KG
Bu durumda bir sonraki çıkş işleminde 1.5ytl lik prinçten başlayacağız çıkmaya.
umarım yardımcı olabilmişimdir.
kolay gelsin
selam..
cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürler ama hepsi üretim yapılacak miktarı nasıl ve hangi yolla hesaplayacağımdan bahsetmiş..benim derdim farklı birim fiyatlardan alış yaptıysam onu nasıl hesaplayacağımdı.onun çözümüde şu şekilde imiş arama yapan olursa bilgi olsun diye yazayım..
20.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 2 YTL 120 KG
bu şekilde harekti olan pirinçden 180 KG kullanırsam bunun 100 kg sini ilk harekketen yani 100x1=100 YTL 80 KG sini ise 2.hareketten yani 80x1.5=120 YTL birim fiyatını hesaplarsak (Y.A.O.F- YÜRÜYEN AĞIRLIK ORTALAMA FİYATI)
100 YTL+120 YTL=220 YTL
ÜRETİM YAPTIĞIMIZ PİRİNÇ MİKTARI 180 KG olduğu için;
220/180=1,22 YTL
velasılıkelam ben 180 kg lik pirinç sarfettiğimde o pirincin kg maliyeti 1,22 YTL oluyormuş.
cevap veren tüm arkadaşlara teşekkürler ama hepsi üretim yapılacak miktarı nasıl ve hangi yolla hesaplayacağımdan bahsetmiş..benim derdim farklı birim fiyatlardan alış yaptıysam onu nasıl hesaplayacağımdı.onun çözümüde şu şekilde imiş arama yapan olursa bilgi olsun diye yazayım..
20.01.2006 ALIŞ FATURASI PİRİNÇ 2 YTL 120 KG
bu şekilde harekti olan pirinçden 180 KG kullanırsam bunun 100 kg sini ilk harekketen yani 100x1=100 YTL 80 KG sini ise 2.hareketten yani 80x1.5=120 YTL birim fiyatını hesaplarsak (Y.A.O.F- YÜRÜYEN AĞIRLIK ORTALAMA FİYATI)
100 YTL+120 YTL=220 YTL
ÜRETİM YAPTIĞIMIZ PİRİNÇ MİKTARI 180 KG olduğu için;
220/180=1,22 YTL
velasılıkelam ben 180 kg lik pirinç sarfettiğimde o pirincin kg maliyeti 1,22 YTL oluyormuş.
-
- Kıdemli Üye
hocam yanlış anladın ben sadece miktar bilgisini almakla yetinmiycem.miktarı nasıl alacağımı yani sizin ve diğer arkadaşların verdikleri cevabı zaten biliyordum.benim bilmediğim fiyat kısmı idi onun için bu soruyu sormuştum.Maliyet genel olarak bu şekilde hesaplanır demişsiniz ama ben bu genel bilgiyi bilmiyodum malesef onuda öğrendim.teşekkür ederim.
-
- Kıdemli Üye
Stok hareket tablonu nasıl modelledin bilmiyorum ama Miktar, Fiyat ve Tutar alanları olması gerekir bu tarz tablolarda.Kullanıcı stok kartındaki fiyatı kullanmak istemeyebilir her zaman, hatta stok kartına hiç fiyat bilgisi girmeyen birçok kullanıcı var tamamen işlem esnasında giriyorlar..Hareket tablosunda fiyat olacağı için ve sen o kayıtları tek tek işleyeceğin için fiyatı da oradan alabilirsin..Fakat ben hala işlemde bi anormallik olduğunu düşünüyorum.Ağırlıklı ortalama ile maliyet hesabı farklı hesap teknikleridir.İhtiyacın ne olduğunu tam olarak bilmeden doğaçlama yorum yapmak da sağlıklı bir sonuç vermiyor doğal olarak..
Kolay gele..
Kolay gele..