Updatesql Siz Firebir Bağlantısı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ssteeltr
Üye

Updatesql Siz Firebir Bağlantısı

Mesaj gönderen ssteeltr »

Arkadaşlar firebird veritabanı ve FIBPlus 6.41 compoınentleri kullanıyorum
aslında ben sürekli DBISAM veritabanı kullanıyordum ancak triger ve storedprocedure kullan bilmek için firebird e geçtim tabi bide ücretsiz olması nedeni ile.

Sadete gelirsek dbisam da bir query indiriyordum ve sürekli sql ini değiştirip farklı tablolara dbgridden bilgi giriyordum.orda hic update,delete,insert sql leri yoktu direk sil ekle düzelt yapıyordum.

Ancak firebird de bir query nerdeyse her tanloya bir query indirmek gerekiyor o tablo için sql yazıyon sonra tek tek insert upğdate delete sql oluşturuyoın.

Tam bu noktada aynı query yi başka table ile kullanmak isteyince kod olarak sql.text ini değiştiriyom ancak bu kezde yaptığım işlemler veritabanına yansıtılmıyor readonly gibi oluyor.

Acaba dbisam veya BDE deki gibi FIREBIRD dede tek bir query ile bir çok tabloya baglanıp silme ekleme ve güncelleme yapabileceğim bir yol veya component varmı eğer bulamaz isem mecburen DBISAM ageri dönecem ama triger ve storedpro kullanamamak ölüm gelecek.

Saygılarımla.
Süleyman Çelik
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Re: Updatesql Siz Firebir Bağlantısı

Mesaj gönderen NewMember »

ssteeltr yazdı:Tam bu noktada aynı query yi başka table ile kullanmak isteyince kod olarak sql.text ini değiştiriyom ancak bu kezde yaptığım işlemler veritabanına yansıtılmıyor readonly gibi oluyor.
FIBPlus componentleri ile database erişim yapmadım ama bu veritabanına yansımama olayı transactionu commit etmemekten kaynaklanabilirmi?
Dediğim gibi sorunu gene de yanlış anlamışsam kusura bakma...
ssteeltr
Üye

hocam program içinde

Kod: Tümünü seç

query1.sql.text:='select * from MUSTERILER'
yazarsam ve bunuı bir dbgrid de bağlarsam firebird de bu gridde ekleme veya güncelleme yapamıyon illede bu query1 in update insert sql lerini üzerine çift tılklayıp gelen ekrande create etmek gerekiyor.

ama aynı kodu DBISAM de yazar ve dbgrid de bağlarsan hiç sorun yok direk update ve insert yapabiliyon.

yani ben firebird de her query de tek tek update delete insert sql leri create etmek istemiyom icabında tek query ile küçük bir programı yazmak istiyom.
Süleyman Çelik
ikut

Mesaj gönderen ikut »

Dbisamı bende severim. Öz kardeşim gibidr kerata. Ama şunu unutmayın. Otobüse 40 kişi tek biletle nasıl binemezse query olayında bu mantıkla her tablo için ayrı bir qury componenti kullanmak en mantıklısıdır.

Ayrıca update sql yazmak sana neden zor geliyorki bildiğim kadarıyla bunu zaten fiblus yapıyor.

Dbisamda çok kullanıcılı yapma olayıda çok basitçe ekleyeceğin bir şey değil. En azında firebird daha network uyumlu. Sonra birde hız faktörü var değilmi. SQL avantajları var.

Dediğim gibi bir query ile tüm tablolardaki işlemleri yaptırmak mantıklı bir çözüm değil. Ben prensip olarak parametre tablolarıma bile ayrı birer query açarımki isimler karışmasın. (exe 10 KB büyüse ne olcak)...

Son olarak eğer fib plus bu sql lleri otomatik üretmiyorda IBOBJECTS kullan o zaman.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

fibplus ta datasetin generateSQLs diye (sallıyorum şuan tam hatırlamıyorum) sqlleri otomatik oluşturan bir foknsiyonu var.

kolay gelsin
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
ssteeltr
Üye

Abiler teşekkürler tam dediğiniz gibi update sql leri zaten otamatik oluşturuyor ancak ben kalabalıktan hiç hoşlanmam ve her tabloya bir query kullanamam. çünkü benim programlarımda 3-4 veritabanı seçenegi var yani programları kurarken sen veritabanını seçiyon program o veritananına göre table ları oluşturuyor. dolayısıyla her tabloya bir değil 4-5 query gerekir. yani ortalık karman çorman olur.

size saçma gelebilir ama bi sebebi vardır elbet diye düşünmenizi rica ediyom çünkü bi sebebi var.

dolayısıyla tüm sql ler .txt dosyalarında standart.

seçilen veritabanına uygun componentin class ında bir veya 3-4 adet crteate ediyom tüm işlemleri runtime modunda yapıyom.

dolayısıylabenim update delete insert leri run time da oluşturmayı bilmiyom dizan time durumunda fibplus zaten kendisi otomatik yapıyor

ama ya runtime modunda query ye bağlı tabloyu değiştirirsem otomatik olarak update delete insert sql leri nasıl oluşturacam?

Saygılar tüm delphicilere.
Süleyman Çelik
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

ssteeltr yazdı:ama ya runtime modunda query ye bağlı tabloyu değiştirirsem otomatik olarak update delete insert sql leri nasıl oluşturacam?
mege yazdı:fibplus ta datasetin generateSQLs diye (sallıyorum şuan tam hatırlamıyorum) sqlleri otomatik oluşturan bir foknsiyonu var.