Arabirim tasarımı hakkında

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ikut

Arabirim tasarımı hakkında

Mesaj gönderen ikut »

Merhaba

Benim arayüz tasarımın şu şekilde. Adam personel kayıtlarına girerse mesela bir grid içinde kayıtları görüyor. Yukardada bir toolbar var. bu toolbarda yeni kayıt değiştir sil filtrele gibi düğmeler var. burda istediği kaydı değiştirebiliyor.. isterse yeni kayıtlarda ekleyebiliyor. Kayıt giriş formunuda ayrıca dizayn ediyorum.

Sorun şu; yazılım müdürü diyorki ben kayıt ekleyeceksem; neden eski kaydı göreyim. ekle diyince ekle ekranı gelsin sil diyince silme ekranı gelsin değiştir diyince liste yada arama ekranı. Ekrana gelen kayıtları serverdan almak gereksiz trafiktir diyor.

Ters taraftan logo vs gibi bütün firmalarda yaklaşım yukarda anlattığım gibi . Üstelik 1. varsayımda 2 ekran her işi yaparken 2 . yakşaımda 5 6 tane form gerek. Yani neden hepsine ayrı ayrı kod yazayımki? Tarfik olayına gelince SQL sorgularına dikkat etmek yetmezmi. sizde bu durumlar nedir. Nasıl yapıyorsunuz.

NOT: Buraya nasıl ekleyeceğiz. resimleri göndersem daha açıklayıcı olacak

[/img]
fduman
Moderator

Re: Arabirim tasarımı hakkında

Mesaj gönderen fduman »

ikut yazdı:Sorun şu; yazılım müdürü diyorki ben kayıt ekleyeceksem; neden eski kaydı göreyim. ekle diyince ekle ekranı gelsin sil diyince silme ekranı gelsin değiştir diyince liste yada arama ekranı. Ekrana gelen kayıtları serverdan almak gereksiz trafiktir diyor.
Müdürün doğru söylüyor. Doğru tasarım müdürünün açıkladığı gibidir. Kullanıcının hiçbirzaman kullanmayacağı ve görmeye ihtiyacı olmayacağı binlerce veriyi grid'e doldurmanın bir manası yok.

Client-server mimari tam olarak müdürünün açıkladığı gibi çalışır. Kendini kanıtlamıştır.
ikut

Re: Arabirim tasarımı hakkında

Mesaj gönderen ikut »

fduman yazdı:
ikut yazdı:Sorun şu; yazılım müdürü diyorki ben kayıt ekleyeceksem; neden eski kaydı göreyim. ekle diyince ekle ekranı gelsin sil diyince silme ekranı gelsin değiştir diyince liste yada arama ekranı. Ekrana gelen kayıtları serverdan almak gereksiz trafiktir diyor.
Müdürün doğru söylüyor. Doğru tasarım müdürünün açıkladığı gibidir. Kullanıcının hiçbirzaman kullanmayacağı ve görmeye ihtiyacı olmayacağı binlerce veriyi grid'e doldurmanın bir manası yok.

Client-server mimari tam olarak müdürünün açıkladığı gibi çalışır. Kendini kanıtlamıştır.
Merhaba

Fahrettin abi iyi diyorsunda peki sürekli ordan orya geçişler ne olacak ? Birde zaten sqlden kayıtları çekerken limitle çekiyorsun. binlerce kayıt gelmiyorki ; Logoda filan bu var...

bu arada sen bu işlemleri nasıl yapıyorsun abi;

Saygılar
serkan
Üye

Mesaj gönderen serkan »

selam bana eta daki arayüz mantığı daha kolay geliyor.Yeni Kayıt ve Eski Kayıt ekranları var.
Yeni kayıt dediğinde table.append modunda veri giriş alanları geliyor.eski kayıda tıkladığında örneğin stok eski kartı burda stok kartını bulabilmek için arama kriterleri soruyor.stok kodu,cinsi,özel kodu filan isterse stok kartı listesini bir gridde listeliyip aradığı kartı bulup seç butonuna basıyor.edit modda tabloyu açıp ister veriyi değiştiriyor ister komple kartı silebiliyorsun.Ama logonun kide fena değil bence kullanıcıların alışkanlıklarına göre arayüz değişir.
aslında senin yaptığınında pek farkı yok.sadece yeni kayıt eklerken direk boş ekran gelecek.diğer işlemler için mevcut arayüzün uygun gibi duruyor.müdürününde gönlü olur böylece.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

bence ikut arkadaşımızın düşüncesi daha mantıklı, hem yeni kayıt eklenirken mükerrer kayıt kontrolü gibi işlemler için zaten server'dan tüm kayıtlar çekilecek. :)
ikut

Mesaj gönderen ikut »

nitrokonat yazdı:bence ikut arkadaşımızın düşüncesi daha mantıklı, hem yeni kayıt eklenirken mükerrer kayıt kontrolü gibi işlemler için zaten server'dan tüm kayıtlar çekilecek. :)
Aslında threadi bir ortayol bulalım diye açtım. resim gönderebilsem olay daha iyi açığa çıkacaktı.

Olay birazdan çıkıyor. 2. yol biraz eski konsol modu ekranlarda çok yapılan bir işlem... ancak benim grid kullanmamdaki sebep gridde arama export vs tum seyleri hazır kod eklemişim zaten. bunlar jenerik çalışıyor.

tam bir ortayol için galiba işin içine memory table koymak gerek ama bakalım forumun ağır ustaları (mecburen öyle yazdım öbür türkü haşa huzurdan yanlış anlamalar olmasın) neler öneriyor.

saygılar
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

nitrokonat yazdı:hem yeni kayıt eklenirken mükerrer kayıt kontrolü gibi işlemler için zaten server'dan tüm kayıtlar çekilecek. :)
Bunun için neden tüm kayıtlar çekilsin ki serverdan?
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Zaten veritabanını iyi tasarlamışsanız mükerrer kayıt olamaz. Olma durumu var ise de kayıt girerken tabloda aratılmalı, yoksa ekrandaki grid dekilerde değil. :idea:
ikut yazdı:...
Fahrettin abi iyi diyorsunda ...
Furkan demek istedin herhalde :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
ikut

Mesaj gönderen ikut »

rsimsek yazdı:Zaten veritabanını iyi tasarlamışsanız mükerrer kayıt olamaz. Olma durumu var ise de kayıt girerken tabloda aratılmalı, yoksa ekrandaki grid dekilerde değil. :idea:
ikut yazdı:...
Fahrettin abi iyi diyorsunda ...
Furkan demek istedin herhalde :wink:
İsimleri bilmiyorum.. neyse peki sen bu işler nasıl hallediyorsun Recep abi ? Yani tamam trafik ok de bir yanda da rahat kod yazmak var sonucta ...

birde master detail işleri nasıl çözüyorsun örneğin.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
yeni kayıt eklemek bu kadar zormu???
:lol
yada olayı tam kavrayamadım.
menüye bir yeni kayıt ekle düğmesi koyarsın.
kayıt ekleme formunu çağırır.
onun haricinde arama edit vs işlemleri hali hazırda çalışan kısım kullanılır.
sanırım grid ile listelediğin yerde yeni kayıt düğmesi var.
o düğmeyi birde ana menune koyduğun zaman hallolmazmı.
Böylelikle yeni kayıt girmek isteyen biri eski kayıtlar üzerinde gezinmez. ordan oraya ordan oraya git olmaz(tabiri caizse).
Ben yukarda söylediğim şekilde yapıyorum.
umarım anlayıp anlatabilmişimdir.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
ikut

Mesaj gönderen ikut »

aslangeri yazdı:s.a.
yeni kayıt eklemek bu kadar zormu???
:lol
yada olayı tam kavrayamadım.
menüye bir yeni kayıt ekle düğmesi koyarsın.
kayıt ekleme formunu çağırır.
onun haricinde arama edit vs işlemleri hali hazırda çalışan kısım kullanılır.
sanırım grid ile listelediğin yerde yeni kayıt düğmesi var.
o düğmeyi birde ana menune koyduğun zaman hallolmazmı.
Böylelikle yeni kayıt girmek isteyen biri eski kayıtlar üzerinde gezinmez. ordan oraya ordan oraya git olmaz(tabiri caizse).
Ben yukarda söylediğim şekilde yapıyorum.
umarım anlayıp anlatabilmişimdir.
kolay gelsin.
söylediğin şeyde hiç bir engel yok. zor da değil:)

aslında elimde 100 den fazla programlama kitabı var ve bunun 30 vicvarı pascal delphi ama adam gibi böyle gelişmiş programlama anlatan yok. test edebileceğim bir demo vs varmı ?

benim derdim şuki olaya bir bakış getirelim ona uygun bir arayuz, ata formlar tanımlayıp bunları jenerik olarak kullanabileyim.

saygılar
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

aLonE CoDeR yazdı:
nitrokonat yazdı:hem yeni kayıt eklenirken mükerrer kayıt kontrolü gibi işlemler için zaten server'dan tüm kayıtlar çekilecek. :)
bir ismin aynısının daha önceden kaydedilmiş olup olmadığını neye dayanarak kontrol edecek program?
Benim mantığım başka türlüsünü almıyor, benzer bir ifadeyi sayın Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği bölümü kurucusu ve bölüm başkanı Hocam Prof.Dr. Yahya Karslıgil de kullanmıştı.
"if veya benzer bir karşılaştırma kodu (case) kullanmadan sorting (sıralama) programı yazdım" demişti. Ama nasıl olduğunu ben hala anlamadım. Bu da ona benzer bir durum :(

hocamın ifadesi aşağıdaki linkte var
http://www.geocities.com/benyaklasikbinprogramyaptim
ikut

Mesaj gönderen ikut »

nitrokonat yazdı:
aLonE CoDeR yazdı:
bir ismin aynısının daha önceden kaydedilmiş olup olmadığını neye dayanarak kontrol edecek program?
Benim mantığım başka türlüsünü almıyor, benzer bir ifadeyi sayın Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği bölümü kurucusu ve bölüm başkanı Hocam Prof.Dr. Yahya Karslıgil de kullanmıştı.
"if veya benzer bir karşılaştırma kodu (case) kullanmadan sorting (sıralama) programı yazdım" demişti. Ama nasıl olduğunu ben hala anlamadım. Bu da ona benzer bir durum :(

hocamın ifadesi aşağıdaki linkte var
http://www.geocities.com/benyaklasikbinprogramyaptim
Kardeş tek bir sql select ile o kayıt varmı yokmu öğrenilir. bunun için cidden tum kayıtları cekmeye gerek yok.
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

Kullanıcı sayısı az olacak (3-5 kullanıcılı) projelerde performans farkını pek hissetmezsiniz, fakat kullanıcı sayısı artmaya başladığında tek bir sql sorgusunun bile ne kadar trafik harcayacağı önemli olur. @coderlord arkadaşımızın dediği gibi client-server mimarisi kaynakları en az ve en doğru şekilde kullanmayı hedefler...
ulu coder
Üye

Mesaj gönderen ulu coder »

ikut yazdı:birde master detail işleri nasıl çözüyorsun örneğin.
Eğer Master-Detail karmakarışık bir hal aldıysa kayıt eklemek için StoredProcedure kullanın. Tüm parametreleri göndermek can sıkıcı ama program içindeki yapı çok sade oluyor. Ve SP kullanınca için işlem daha hızlı oluyormuş.