merhaba arkadaşlar,
forumda konu ile ilgili arama yaptım fakat çıkan bikaç sonuçta öğrenmek istediğim sonuçları bulamadım.
Şimdi dershaneler için interaktif cd çalışmasında soru bankası bölümü olacak. Kullanıcı butona tıkladığı anda ekrana gelen formda deneme testi 1, 2,3,... 10 a kadar seçenekler olacak ve hangisini seçerse o testin soruları gelecek.Delphi 7 ve veritabanı olarak firebird 1.5 kullanıyorum.
tablomu şu şekilde hazırladım: pk_alan, test_no,soru_no,soru, cvp_a, cvp_b, cvp_c, cvp_d, cvp_e, secim_a, secim_b, secim_c, secim_d, secim_e, dogru_cvp, dogru_adet, yanlis_adet, bos_adet, net ve resimli sorular için resim alanı var (blob) .
ilk exe dosyamda soru,cvplar,test_no,resim gibi alanların veri girişleri yapılıyor. ikinci bi exe dosyadada bu soru ve cvpları göstermek istiyorum.
bunuda ctrlgrid kullanarak yapmayı düşünüyordum.
benim öğrenmek istediğim gittiğim yolun doğru olup olmadığı ve varsa sizin önerileriniz..
kolay gelsin, iyi çalışmalar..
soru bankası programı için fikir
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
soru bankası programı için fikir
Bilginin temelini sağlam at depremde zarar görmesin
Re: soru bankası programı için fikir
[quote="Serim"]merhaba arkadaşlar,
.
tablomu şu şekilde hazırladım: pk_alan, test_no,soru_no,soru, cvp_a, cvp_b, cvp_c, cvp_d, cvp_e, secim_a, secim_b, secim_c, secim_d, secim_e, dogru_cvp, dogru_adet, yanlis_adet, bos_adet, net ve resimli sorular için resim alanı var (blob) .
ilk exe dosyamda soru,cvplar,test_no,resim gibi alanların veri girişleri yapılıyor. ikinci bi exe dosyadada bu soru ve cvpları göstermek istiyorum.
qute]
burada secim_a ,b,c,d,e yi ne amacla kullanıyorsun?
bence iki tane field ekle dogrcvp ve cevapsonuc=bit diye hangi secenegin dogru oldugunu belirle ve dogrusuysa true yanlışsa false gibi bi değer aktar
.
qute]
burada secim_a ,b,c,d,e yi ne amacla kullanıyorsun?
bence iki tane field ekle dogrcvp ve cevapsonuc=bit diye hangi secenegin dogru oldugunu belirle ve dogrusuysa true yanlışsa false gibi bi değer aktar
ewt bende dediğniiz gibi iki fieldla o kısmı hallettim yalnız bu çalışmayı daha önce yapan arkadaşlar soruları listeletmek için dbctrlgrid mi kullandınız?bende ufak tefek sorunlar çıkarıyor o bileşen. mesela seçimimi harf olarak edite yazıyorum ama doğru yanlış sayısını göstertirken dbctrlgrid üzerindeki her bir satırı ayrı ayrı değerlendiriyor.onun haricinde 3 soru varsa ilk önce bi 4.satır daha gösteriyor scrollbarı kaydırdıktan sonra o 4.alan kayboluyo. yani ne biliym biraz sorunlu gibi bu bileşen:S başka fikri olan varmı bu konuda bana yardımcı olabilecek:(
kolay gelsin..
kolay gelsin..
-
- Üye
En önce Dersler tablosu da yapıp konu tablosunu da buna bağlayabilirsiniz.Ben onu atladım.
KONU tablosu
IDPK PK Integer
KONU VARCHAR
SORULAR tablosu
IDPK PK Integer
ID Integer Bu alanla KONU tablosundaki IDPK ye bağlayın.
SORU VARCHAR
RESIMYOL VARCHAR
SIKLAR tablosu (Sorunun şıkları için tuttuğumuz tablo)
IDPK PK Integer
ID Bu alanla bu tablo sorular tablosundaki IDPK ye bağlı.
SIK (a,b,c,d......)
SIKSORUACIKLAMA VARCHAR İstersen bunu yukarıdaki SIK ile birleştirebilirsin.
DOGRU BOOLEAN
SIKCEVAPACIKLAMA Doğru ise neden doğru yanlışsa neden yanlış.
Tabloları mümkün olduğunca bölmek lazım. Umarım işinize yarar.
KONU tablosu
IDPK PK Integer
KONU VARCHAR
SORULAR tablosu
IDPK PK Integer
ID Integer Bu alanla KONU tablosundaki IDPK ye bağlayın.
SORU VARCHAR
RESIMYOL VARCHAR
SIKLAR tablosu (Sorunun şıkları için tuttuğumuz tablo)
IDPK PK Integer
ID Bu alanla bu tablo sorular tablosundaki IDPK ye bağlı.
SIK (a,b,c,d......)
SIKSORUACIKLAMA VARCHAR İstersen bunu yukarıdaki SIK ile birleştirebilirsin.
DOGRU BOOLEAN
SIKCEVAPACIKLAMA Doğru ise neden doğru yanlışsa neden yanlış.
Tabloları mümkün olduğunca bölmek lazım. Umarım işinize yarar.
ya ben aslında tablomu oluşturmuştum ve tek bi tabloda yapmıştım bunları. öyle daha kolay olmazmı:S bide benim asıl öğrenmek istediğim soru ve cvpları listeletmede dbctrlgridden başka kullanabileceğim bileşen varmı?? o kısımda sorun yaşıyorum.
iyi çalışmalar..
iyi çalışmalar..
-
- Üye
cvp için tşkler ama ben olayı şöyle anlatıyım :
bu soru bankası için iki tane exe dosyası olcak diye düşünüyorum. birinci exe den soru ve cvplar girilcek ikinci exe dede bu soru ve cvplar ekrana gelicek biz sadece seçim yapıcaz ve sonuçta bize doğru yanlış sayımızı söylicek...
ctrlgridi ikinci exe de soru ve cvpları listeletmek için kullanıcam..
tablo yapısı ile ilgisi varmı bunun?? @shadowmann lütfen yanlış anlamayın belki ben sizin demek istediğinizi anlayamamış olabilirim.ben yapmak istediğim sonuca ulaşıyımda her türlü fikre açığım
tablodaki alanlarım :
SORU_PK (pk alan)
SORU_NO
SORU
RESIM
CVP_A (a şıkkının cvbı için)
CVP_B
CVP_C
CVP_D
CVP_E
SECIM (bizim seçtiğimiz cvp)
DOGRU_CVP
DOGRU_ADET
YANLIS_ADET
BOS_ADET
NET
bu soru bankası için iki tane exe dosyası olcak diye düşünüyorum. birinci exe den soru ve cvplar girilcek ikinci exe dede bu soru ve cvplar ekrana gelicek biz sadece seçim yapıcaz ve sonuçta bize doğru yanlış sayımızı söylicek...
ctrlgridi ikinci exe de soru ve cvpları listeletmek için kullanıcam..
tablo yapısı ile ilgisi varmı bunun?? @shadowmann lütfen yanlış anlamayın belki ben sizin demek istediğinizi anlayamamış olabilirim.ben yapmak istediğim sonuca ulaşıyımda her türlü fikre açığım

tablodaki alanlarım :
SORU_PK (pk alan)
SORU_NO
SORU
RESIM
CVP_A (a şıkkının cvbı için)
CVP_B
CVP_C
CVP_D
CVP_E
SECIM (bizim seçtiğimiz cvp)
DOGRU_CVP