Selamlar Ve saygılar bir sql cumlesi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Karamizrak
Üye

Selamlar Ve saygılar bir sql cumlesi

Mesaj gönderen Karamizrak »

Arkadaslar asagıdaki sql cumlelerinden ne anlıyorsunuz. Ben bunları bir yerde buldum ve anlayamadım bana biri bunu acıklayabilirmi.

Kod: Tümünü seç

SELECT ADI_SOYADI,TUR_ADI,TOPLAM_TUTAR,ISKONTO,CIKIS_SAAT,CIKIS_TARIH,ODEME_SEKLI,UCRET,PARA_BIRIMI,DURUMU,(CIKIS.TOPLAM/DOVIZ.DOVIZ_KURU)  AS TOPLAMeuro FROM CIKIS,DOVIZ  WHERE DOVIZ.DOVIZ_ADI=CIKIS.PARA_BIRIMI

ADOQuery6.Close;
ADOQuery6.SQL.Text:='select ADI_SOYADI,TOPLAM_TUTAR,ISKONTO,CIKIS_SAAT,CIKIS_TARIH,UCRET,PARA_BIRIMI,ODEME_SEKLI,
'+
'(TOPLAM_TUTAR+UCRET-((TOPLAM_TUTAR+UCRET)*ISKONTO/100)),
'+
'((TOPLAM_TUTAR+UCRET-((TOPLAM_TUTAR+UCRET)*ISKONTO/100))*DOVIZ.DOVIZ_KURU)
'+
'from CIKIS,DOVIZ where DOVIZ.DOVIZ_ADI=CIKIS.PARA_BIRIMI AND CIKIS_TARIH= :x1';
ADOQuery6.Parameters.ParamByName('x1').DataType := ftDate;
ADOQuery6.Parameters.ParamByName('x1').Value := DateLabel2.Caption;

ADOQuery6.Open;
deltas
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen deltas »

Sorguda döviz ve çıkış diye iki tane tablosu var. select ile sorgu çekiyor ve istedikleri bilgileri alıyor.

ADI_SOYADI,TUR_ADI,TOPLAM_TUTAR,ISKONTO,CIKIS_SAAT,CIKIS_TARIH,ODEME_SEKLI,UCRET,PARA_BIRIMI,DURUMU
bunlar var olan sutunlar

(CIKIS.TOPLAM/DOVIZ.DOVIZ_KURU)  AS TOPLAMeuro 
burada çıkış tablosundaki toplam sutununu döviz tablosundaki doviz_kuru sutununa bölüyor ve var olmayan fakat sonuçta bunları toplameuro şeklinde gösteriyor. burada as kullanmasada sorgu çalışır.

DOVIZ.DOVIZ_ADI=CIKIS.PARA_BIRIMI
doviz tablosundaki döviz adı = çıkış tablosundaki parabirimi sutununa olanları listele diye bi şart koymuş.

'(TOPLAM_TUTAR+UCRET-((TOPLAM_TUTAR+UCRET)*ISKONTO/100)), 
aynı şekilde işlemsel sorgulamada burda yapıyor.
burada table üzerindeki sutunlardaki bilgileri sorgu sırasında işleme tabi tutuyor.

----
Ancak bu sorgu çalışırmı bileme ben sorgulamalarımı yaparken;

SELECT C.ADI_SOYADI, C.TUR_ADI, C.TOPLAM_TUTAR, C.ISKONTO, C.CIKIS_SAAT, C.CIKIS_TARIH, C.ODEME_SEKLI, C.UCRET, D.PARA_BIRIMI, D.DURUMU, (C.TOPLAM/D.DOVIZ_KURU)  AS TOPLAMeuro FROM  CIKIS C ,DOVIZ D  WHERE D.DOVIZ_ADI=C.PARA_BIRIMI
sutunlara isimlendirerek hangi sütunun hangi tabloda olduğunu belirtiyorum. D.PARA_BIRIMI, D.DURUMU, bu sutunları döviz tablosunda olduğunu varsayarak yazdım.
Nice İnsanlar gördüm üstünde elbise yok;
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok.
Karamizrak
Üye

Mesaj gönderen Karamizrak »

hocam acıklamalarınızla beni aydınlattınız teşekkurler. ben ne zaman kendimi asıp standart sql cumlelerinden kurtulacam bilmiyorum ama bende boyle uzun uzadıya komplike sql cumleleri kurarak sorgulama yapmak ve raporlama almak istiyorum. bana onerebileceginiz sql in s si gibi bir kaynak varmıdır. internette cok kaynak var ama beni astığını goruyorum her basladıgım kaynak yarıda kalıyor bir yerde tıkandıgım zaman. sizce ben ne yapmalıyım.
deltas
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen deltas »

Hocam biraz pahalı ama ben alfa yayınlarının sql kitabinı kullandım Tavsiye ederim.
Nice İnsanlar gördüm üstünde elbise yok;
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok.