Firebird Semineri

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

sabanakman yazdı:En büyük hatayı hizmet ettikleri amaçları göz ardı edip kıyaslamaya girmek olmuş. Tutup Ford ve Honda gibi araçlarla Ferrari ve Mclaren tarzı araçlar kıyaslanmış. O yazılımları hazırlayanlar bütün bunları dökumanlarında zaten orta sınıf diye belirtmişler. Eğer söz konusu uçak pistinde 300 üstünde hız yapmaksa o zaman seçilecek ve seçilmeyecek araçlar bellidir. Sanıyorum bu gibi hataya düşmemek için daha okulun ilk yıllarında elma ile armut toplanmaz diye de bir klişe sürekli döner durur :twisted:

Not: SQL Server MSDE ile haddinden fazla haşır neşir olduğumdan bilirim, şöyle standart altı makinalarda çok berbat dosya bozulmaları malesef nadir de olsa yaşanmaktadır. Bunu FireBird'ün dengesi olduğu için belirtmeden geçmek istemedim.
Ben 400 mb mdf nin transaction logunun 27 GB olduğu günleride gördüm.

Arkadaş ortama bomba gibi bir giriş yaptı ama bu kadar ateşli olmaya gerek yok. Sonuçta bizde FB döver diye sallamıyoruz ama eşit koşullar olmalı karşılaştırma için.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

dberdi yazdı:şimşek kardeşim bak beni yanlış telafuz ediyosun, firebird iyi bir sistem ama, mssql daha iyi bir sistem, microsoft antipatisi yüzünden böyle düşünme, bende microyu sevmiyorum ama gerçekleri kabul etmek gerek, firebird iyi kötü değil, küçük uygulamalar için iyi ama büyük uygulamalar için malesef yeterli değil, bu firebird i gözünüzde çok büyütüyosunuz. herkese iyi çalışmalar :D...
merhaba,

Ben yanlış anlamıyorum. Ben de iki veritabanıyla birlikte çalışmış biri olarak SQL Serverı gözünüzde çok büyütüyorsunuz, bırakın marka takıntısını diyorum. Firebird pek çok açıdan çok iyi bir veritabanı ve hızla daha da iyi oluyor, günden güne gelişiyor. Ben pek çok durumda Firebird'ü SQL Servera tercih ederim.

Ama en güzeli kendiniz test edip bunları görmeniz. Hodri meydan yapacağınız testi ve karşılaşmayı bekliyorum : )

Kolay gelsin.
ikutluay
Üye

Ben bu marka takıntısını yada desteği daha sağlam martavalını anlamıyorum:)

Basit bir örnek veriyorum..

Office 95 sürümünde bir hatayı rapor ettik sene 97 de. evet bu hata var dediler öneri ne idi biliyormusunuz Office 97 alın. Öyle tek lisansımızda yok ama 30 tane almışız. herşey lisanslı.

hatalı bir ürünü bana satıyorlar bunu giderin diyorum o zaman ver 250 dolar şunu al diyorlar...

Open Office te bir feedback yaptığımda bile bundan çok fazlasını görüyorum. Yemişim desteğini.

ürünü piyasaya eksik sür sonra onuda ekle bir daha yol milleti. Tamam sql server da iyi ürün ama herşeyide onla yapacağız diye kural yokki.

Saygılar
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
mkenger
Üye

firebird

Mesaj gönderen mkenger »

merhaba arkadaşlar...

firebird de yeniyim. sitesinden az önce kurdum ve nasıl kullanılacağı konusunda bilgi ararken bu konuyu buldum. kısır bir döngü var. hep bir taraf olmamız özellikle dayatılıyor sanki milletimize... her konuda... oysa ben şimdi dahi paradox veritabanı kullanıyorum. ücretsiz, gelişmiş bir veritabanı ararken firebird te karar kıldım ve öğrenmek için araştırıyorum.

oysa yapılacak olan bu konu firebird ise ise burada nasıl veritabanı oluşturulacağı, delphide nasıl kullanılacağı anlatılmalı...

saygılarımla...
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Re: firebird

Mesaj gönderen aslangeri »

@mkenger;
öncelikle aramıza hoş geldin.
mkenger yazdı:merhaba arkadaşlar...
oysa yapılacak olan bu konu firebird ise ise burada nasıl veritabanı oluşturulacağı, delphide nasıl kullanılacağı anlatılmalı...
saygılarımla...
istediğin bu bilgiler forumda yeterince var zaten. ufak bir arama ile istediğin bilgilere ulaşacağından eminim.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Sanırım dberdi arkadaşımız yeni üyelerimizden ve sanırım benim M$'a olan kızgınlığımı kendi üzerine alınmış. Gerek yok ama alınmış bir kere.

Hoşgeldin dberdi,

Ancak sanırım biraz bilgilerini gözden geçirmende fayda var yahutta seminerleri izlemediniz (tam anlamıyla) yaptığımız testlerin de nasıl olduğu konusunda tam bir fikir edinemediniz yahutta seminerlerdeki ses kayıtları ile ilgili bir sıkıntı oldu sanırım.

Yapılan testlerin tarihleri dikkatinizi çekti mi? Oraya bir dikkat ediniz diyeceğim ve kurulumlarında herhangi bir performans ayarı yapılmadı (hiçbiri için).

Performans için (yani sidik yarıştırma için) birinin zayıf olduğu diğerinin ise yeteneklerinin maksimuma çıktığı bir donanım kombinasyonu seçebilirdik ancak yapmadık.

Şimdi testler ile ilgili olarak, konunun başında bir arkadaşımıza testlerin ne şartlarla ve neyi gözeterek hazırlandığını belirttim eğer dikkatli okusaydınız yukarıda yazdığınız ve Mustafa Şimşek'i aşağılar şekilde tavır takınmazdınız. Sonra beni yanlış anladınız şeklinde yazıp durmuşsunuz ama merak etmeyin buradaki insanların (hele hele adminlerin) anlayış seviyeleri diğer forumlardakine benzemez, yeterince yüksek ve kaliteli insanlardır.

Birkaç yerde farklı veritabanı kullanmış olmanız sizi burada Guru yapmaz !... Biz kendi tecrübelerimizi ortaya koyuyor ve paylaşıyoruz.

1985'den bu yana, sıralı Teyp Kütüklerinden, VSAM-VTAM, ISAM, PL/1, RPG, Rastgele Erişimli Disk Kütük yöntemlerindeki kendi DB algoritmalarımız ve Index yapılarımız dışında, Firebird, Interbase, Clipper, DBase, Paradox, Fabs, Btrieve, Oracle, M$-SQL server database'lerini kullandık ve kullanıyoruz.

Kalkmış connectionlar'dan filan bahsetmişsiniz ama ben o testi sadece tek bir connection ile gerçekleştirmiştim. M$-SQL Gurusu Selçuk bey bile bizim çalıştığımız firmada M$-SQL Server'a olan connection sayımızı duyunca ne yapıyorsunuz siz dedi (ki 400-500 Connection civarında connectionımız vardı) onun dediği şey 100-150'yi geçirmeyin çok sağlıklı olmaz demişti. Şimdi bunu söyleyen ben değilim, bunu bir M$-SQL Server Guru'su ilan edilen birir hem de M$ tarafından. Şimdi o bile böyle söylerken sizin kalkıp da çok güven şöyle olamaz yok sen yanlış yapmışsın atıyosun gibi tavırlarla kral'dan çok kralcılık yapmanız kusura bakmayın abesle iştigal oldu biraz. Madem connectionları ve pool'ları bu kadar iyi biliyorsunuz o zaman size sorayım (M$'dan hala yanıt gelmedi de siz bilirsiniz muhtemelen) Dormant problemi ne alemde? Connectionlarda Dormant problemi yaşanıyordu çözdüler mi çözmediler mi? Bu problemi M$'ın seminerlerinde (özel eğitimlerinden birinde) eski çalıştığım işyerindeki DBAdmin arkadaş M$'a iletti de M$'ın Türkiye temsilcilerindekiler bile konudan bi haber idi. O dönemlerde çok araştırmamıza rağmen Dormant ile ilgili olarak bir çözüm bulamamıştık. VB'den bağlanan uzak bağlantıların connectionlarında Dormant problemleri oluşuyordu. Bilmiyorum belki çözmüşlerdir. Ama connectionlar deyip duruyorsunuz ama sanırım bu tür sorunlardan pek haberiniz yok gibi...

O Testleri 2004 yılındaydı sanırım o zaman gerçekleştirmiştim, M$-SQL 2005 piyasada yoktu bile ve o test M$-SQL Server 2000 ile gerçekleştirildi. Burada büyük bir ayrıntıyı :) atlamışsınız.

M$-SQL Server 6.5, 7, 2000 ve 2005 Kullandım. Hız problemi 2000'e kadar sürdü, autoincrement problemleri de aynı şekilde, aslında M$-SQL Server kendini 2000'de biraz toparladı. Güvenlikle ilgili bir sürü laf söylemişsiniz ama neden her sene Service Pack'lerde bilmem kaç tane güvenlik açığı yaması oluyor? Buna karşılık A.C.I.D. denen bir yapı kullanılıyor küçümsediğin Firebird'de ve Record Versioning yapısı uygulanıyor. M$-2005'de onu taklit etmeye başladılar? Hani şu yanına yaklaştırmadığın M$-2005 her nedense Firebird'ün geçtiği yollardan geçmeye çalışıyor :) Neden acaba?

Benim çalıştığım firma M$-2005'e terfi etmek istediği dönemde ben onları vazgeçirmek için (ki Oracle'a geçilmesini istiyordum) bu sebeple bir tane karşılaştırma hazırlamıştım, M$-2005 ve yenilikleri ile ilgili Oracle 10g ile karşılaştırmaları. Özellikler bazında, ve M$'ın kendi binasına gittik orada M$ yetkililerine de gösterdim hazırladığım klasörü (yaklaşık 200 sayfa kadar tutumuştu) üstüne üstlük çözülmemiş sorunlarını da iletmiştim. Ama nedense bu sorunlarla ilgili hiç geri dönüş olmadı :)

Şimdi bence sen bir şeye karşı çıkacaksan önce karşı taraf neyi nasıl söylemiş ne anlatmak istemiş onu iyice anla ondan sonra varsa söyleyeceğin bir şey söylersin.

Biz burada Reklamlarda anlatılanları değil, yaşadıklarımızı karşılaştıklarımızı birbirimizle paylaşıyoruz, herkese ahkam kesip tavsiyelerde bulunmuşsun ama senin örneğin daha çok "Yılan kendi eğrisini bilmez, deveye boynun eğri dermiş" ona benziyor.

Ayrıca üslup konusunda da biraz daha dikkatli olman gerek diye düşünüyorum. Eğer sence bir şey yanlış ise, karşındaki yada karşındakilere "sen yanlışsın" diyerek fikir açıklanmaz. Bence doğrusu budur diye başlarsın, yada fikrimdir diye belirtirsin.

Naçizane fikrimdir. 8)

M$ hakkında yazacak o kadar çok şey var ve bir o kadarını da burada yazdık ama bence önce onları okumalısın ondan sonra seninle tartışırız. Sence ne doğru ne yanlış, bence ne doğru ne yanlış onu birbirimize anlatırız. Eğer bizim yanlışlarımız varsa (ki hiçbirimizin söylediği burada Allah kelamı değil) hata yapmış da olabiliriz bu hatayı bize İSPATLAYARAK gösterirsin bizler de deneriz haklıysan sana teşekkür eder ALLAH RAZI OLSUN kardeş bizi bir yanlıştan kurtardın diye sana hayır dua da ederiz. Ama hepsi öncelikle güzellikle ve iyi niyetle yapılmalı. Yoksa yanlış mı düşünüyorum?

Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
ikutluay
Üye

öncedem kıyıdan köşeden db bildiğimi düşünürdüm. aşağılık kompleksine soktun beni abi ya:)

çok yolumuz var demekki daha
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

ikutluay,

Gözüm estağfurullah, biz biliyoruz iddiasında bulunmadık, sadece bildiklerimizden bahsettik, burada herkesin kendi tecrübesi vardır ve bütün tecrübelere saygı duyarız. Kendini o kadar da küçük görme :) Öğrenecek her zaman çok şey vardır hep olacaktır. Ne güzel ki ne bilip bilmediğimizi biliyoruz !... 8)

Kolay Gelsin

Not : Benim buradaki avantajım, benim gibi birkaç dinazor daha var aramızda ismi lazım değil Recep'im herbişeyim gibi, Freeman'ım gibi ehem öhöm, Fahrettinim gibi 8) 8) 8) 8) Sadece yaş farkıyla bu işe biraz daha erken girmemiz olmasıdır...
Kuri Yalnız Jedi
ikutluay
Üye

abi sen 85 te programcılıktan bahsediyorsun. benim programcılık okuluna kayıt yılım 1991 ...

aslında güzel olan şu ki. tecrübelerinizden bizde istifade ediyoruz.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Eyvallah gözüm yardımda bulunabiliyorsak ne mutlu bizlere :)
Kuri Yalnız Jedi
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Biri dinazor mu dedi :roll: Hocam onlar Jurassic Park da kaldı :lol: :lol:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Re: Firebird Semineri

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Bu konuya uzun süredir el atılmamış :) Kayıt sayılarının Firebird için 300,000-500,000 lerde sıkıntı yaratacağından filan bahsedilmiş :) Sadece güldüm şu anda....

Bilfiil 15,000,000 Kayıtlı bir sistemde kullanılıtyor ve hız konusunda sıkıntı var denilmedi. ;)

Sadece reel verileri belirteyim istedim :)

Kolay Gelsin
Adnan
Kuri Yalnız Jedi
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Merhaba...

- Burada asıl altı çizilmesi gereken (2) unsuru kendimce ifade edeyim.

1. İyi kurgulanmış (index, s.proc, const, ...) bir veritabanı için <---> veritabanı sağlığı / yükü kaldırıp-kaldıramayacağı / erişecek kullanıcı sayısı vb. gibi fiziksel büyüklükleri içeren parametreler ile değerlendirmek, karşılaştırmaya konu olan ücretli/ücretsiz (paradox'u da buna dahil ediyorum) her veritabanı için haksızlık olur.

- Çok güzel bir anekdot vardır ve de çok önemlidir (karikatürize edilmişi vardı aşağıda paylaşayım):

:arrow: Ne kadar kaynağınız olduğu değil, asıl problem onları nasıl kullanacağınızı bilemiyor olmaktır. :idea:

Resim

2. Her programcı bir şekilde ucundan da olsa bir veritabanına bulaşmak durumundadır. Burada fanatiklik edip şu veritabanı diğerinden daha iyidir demek ile kişinin bir programlama dili kadar geniş olan SQL altyapısını biliyor olması karinesini doğurmaz.

- Forumlardaki (göreceli olarak) tecrübeliler cephesindekiler olarak hep bir hata yaptığımıza inanıyorum. Diyoruz ki bir veritabanı öğreneceksen Firebird, SQLServer, ORACLE gibi veritabanlarını öğren diyoruz. Savunmuyorum ama hala local veritabanı olarak sıkça MSAccess'i kullanıyorum. Bu durum tercihler meselesidir. Neden localde EmbeddedFIB veya SQL-Lite kullanmıyorsun diyecek bir soru gelir; cevabı basittir. Zaman zaman onları da kullanıyorum. Son kullanıcıya göre kendi değerlendirme ve tercihlerim bunu belirliyor.

Resim

- Bu iki konuyu paylaşmak istedim. :idea:

Teşekkürler. :o
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

:)

Söylediklerine aynen katılıyorum. Özellikle işine, projene ne uygun ise onu kullanırsın. Bir uygulamamda database olarak Text dosya kullandım. Text dosya kötü mü? Hayır işimi görüyor....

Kolay Gelsin
Adnan
Kuri Yalnız Jedi
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

Naçizane bir kaç katkıda ben yapayım.
Firebird ile ilk çalışmaya başlamadan önce bende tereddütler geçirmiş, firebirdü özellikle hız konularında anlayamamıştım.Burada yazılanları okuyordum.Herkes çok güzel şeyler söylüyordu.Ama ben o güzel şeyleri göremiyordum.Rastgele kayıtlar girdiğim deneme dblerinde hız testleri yapıyor, yavaş çalıştığını gördükçe de şaşırıyordum.Ama bir taraftanda bu kadar kişinin övdüğü bir sistemde böyle olmamalı diyordum.Tabii MDB kütükleri ve Paradox tipi db filelerden sonra RDBMS mantığı ile proje geliştiremememin payı olduğunu ise hiç hesaba katmıyordum.Zaman içinde kendimi geliştirdim.Burada yazılan her yazıyı okudum.Sorular sordum.Cevaplar aldım.Cevaplar verdim.
Hataların, yavaş çalışma sorunlarının nedenlerinin kendimde olduğunu gördüm zamanla.Aynı mantıkla geliştirilen projenin SQL Serverde olsa, MYSQL de olsa aynı çalışacağını gördüm.Şu an Firebird ile çok yoğun kullanılan ve kullanıcı sayısı yoğun projelerim var.1 dk sistem çalışmasa tahammül edilemeyen projelerim var.Sorunsuz devam ediyor.Çok detay ince farklar vardır elbette belkide ama biz o kadarına vakıf değiliz.Şu ana kadar 1-2 kez elektrik kesintisi dolayısıyla db bozulması dışında ciddi bir problem yaşamadım.Ama bu sorun her RDBMS de olabilir herhalde.
Bazen diyorum MYSQL gibi Firebirdde bir gün ücretli hale dönermi diye.Ama öyle olsa bile heralde MariaBird çıkartan bir gurup her daim olur diye de ümit ediyorum. :D