Delphi 2005 .NET Veritabanına kayıt vs..
Delphi 2005 .NET Veritabanına kayıt vs..
Merhaba arkada$lar Delphi 2005 .NET'e ba$ladımda fakat burada veritabanı olyları nasıl oluyor acaba ben $imdi bir tane MSD (Access) veritabanı olu$trurup buna bağlandım ve DataGrid üzerinde gösterebildim fakat bunda Table mantığınu bulamadım normal delphide mesela table üzerine bir kayıt girecğeimde ado veya normal table'da
Table1.insert deyip olaya ba$lıyordum bu delphi 2005.net de olay nasıl oluyor bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim, herkeze iyi çalı$malar.
Saygılarımla,
Mesut EREN
Table1.insert deyip olaya ba$lıyordum bu delphi 2005.net de olay nasıl oluyor bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim, herkeze iyi çalı$malar.
Saygılarımla,
Mesut EREN
- ender_arslanturk
- Kıdemli Üye
Kod: Tümünü seç
var
connect : oledbConnection;
Query : oledbCommand;
begin
if (isim.Text<>'')and(mesaji.Text<>'') then
begin
connect:=oledbconnection.Create('Provider=microsoft.Jet.OLEDB.4.0;'+
'data source='+server.MapPath(veritabani));
try
Query :=oledbcommand.Create;
Query.Connection:=connect;
Query.CommandText:='INSERT INTO yorumlar(yorum_ad,yorum_url,yorum_eposta,yorum_not,girdi_id)'+
' VALUES("'+duzelt(ad_.Text)+'","'+web_.Text+'","'+eposta_.Text+'","'+
duzelt(mesaj_.Text)+'","'+request['makaleID']+'")';
connect.Open;
Query.ExecuteNonQuery;
Query.CommandText:='UPDATE girdiler SET girdi_yorum_sayisi=girdi_yorum_sayisi+1 '+
'WHERE girdi_id='+request['makaleID'];
Query.ExecuteNonQuery;
finally
connect.Close;
end;
hata:=2; // 0->hata yok 1->hata var 2->Başarılı
response.Redirect('default.aspx?'+request.querystring.ToString);
end else begin
hata:=1;
response.Redirect('dafault.aspx?'+request.querystring.ToString);
end;
end;
// Insert
DataRow newRow;
newRow = dataSet1.Tables["Table"].NewRow();
newRow["Alan1"] = "Ali";
newRow["Alan2"] = "Veli";
dataSet1.Tables[Table].Rows.Add(newRow);
oleDbDataAdapter1.Update(dataSet1);
// Delete
DataRow oldRow;
oldRow = dataSet1.Tables[0].Rows[dataGrid1.CurrentRowIndex];
dataSet1.Tables[0].Rows.Remove(oldRow);
Delphi.net i bilemiyorum ama Visual Studio da BDE ve Ado için farkı bileşenler var ancak Table gibi bir bileşen yok. DB ile bağlantı için connection (SqlConnection, OleConnection, ODBCConnection gibi) nesnesini kullanıyoruz. Ve bu connection örneğin bir *.mdb dosyasına OLEDB connectionla farkı bağlantı tiplerini seçerek (MS Jet 4.0, MS ISAM 1.1 vs) bağlanıyoruz. DataAdapter nesesi ise connection aracılığı ile Sql kullanarak doğrudan DB ye insert, update, delete işlemlerini gerçekleştirir. bu online bir bağlantı ve işlemdir. yani direk tablo üzerinde yapılır. birde dataset olayı var. dataset offline çalışır. yani tablodaki kayıtları dataset e doldurursunuz ve yaptığınız değişiklikleri toplu olarak tabloya yazarsınız. .net dataset yapısı olarak xml i kullanır.
http://www.kirsehirtso.tobb.org.tr/semi ... iner2.html
bunu bir izle sorularının yanıtını alacaksın
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
- ender_arslanturk
- Kıdemli Üye
+1gkimirti yazdı:http://www.kirsehirtso.tobb.org.tr/semi ... iner2.html
+1tuanna yazdı:işte sana gkirmiti hocam yolu göstermiş...
Burhan kardeşimizin yaptığı bir çalışma... Aslında bu gibi çalışmaların ben Delphi Türkiye olarak bu gibi etkinliklerde (video çalışması olarak) çok iyi. Fakat İleriki (.NET) sistemleri içinde şimdiden adım atılırsa eğitimimiz açısından güzel olur.

evet güzel bir seminer olmuş çok teşekkür ederim link için. yalnız bu veri ekeleme çıkarma silme işlemleri sadece sql komutları ile yapılıyor sanırım hani diğer delphideki gibi
AdoTable.insert;
AdoTable.Post olayları yok galiba?
neyse araştırmaya devam edicem.. bu arada bir kitap alıcamda internet üzerinden alabileceğim ve bana önerebilecğeiniz bir kitap varmı acaba?
Saygılarımla,
Mesut EREN
AdoTable.insert;
AdoTable.Post olayları yok galiba?
neyse araştırmaya devam edicem.. bu arada bir kitap alıcamda internet üzerinden alabileceğim ve bana önerebilecğeiniz bir kitap varmı acaba?
Saygılarımla,
Mesut EREN
Ben firebird e System.Data.Odbc kullanarak eristim
ama gorsel bir bilesen falan bulamadım
delphinin bdp bilesenleri var onları da kullanmak istemedin
onlar gorsel olarak konfigure edilebiliyor sanırım
denemekte fayda var
ama zannederim programın calısacagı makinada bdp gibi bir seyin calısması lazım , tam bilemiyorum ama bde aynı isi gorur mu? denemek lazım
ama gorsel bir bilesen falan bulamadım
delphinin bdp bilesenleri var onları da kullanmak istemedin
onlar gorsel olarak konfigure edilebiliyor sanırım
denemekte fayda var
ama zannederim programın calısacagı makinada bdp gibi bir seyin calısması lazım , tam bilemiyorum ama bde aynı isi gorur mu? denemek lazım
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Evet hocam, burada nesne tabanlı sanırım yok, ben ancak nesne olarak
Borlande Data Provider kısmından
BDPConnection koyuyorum ondan sonra BDEDataAdapter ile bağlıyorum bir tanede Dataset koyuyorum, ondan sonra foruma Datagrid koyup databse'i bağlıyorum, işte bundan sonra mesela bir textbox koyucam bir buton koyucam burayada kaydet dicem ve textbox'taki bilgiyi bu bağlamış olduğum .MDB access veritabanına yazdıracam.. onun dışında componentsden .NET components kısmında aslında borlandın normal TTABLE filan görünüyor fakat bunları bu tool pallet'e ekleyemiyorum..
Başka bir yöntemi varmı acaba?
Saygılarımla,
Borlande Data Provider kısmından
BDPConnection koyuyorum ondan sonra BDEDataAdapter ile bağlıyorum bir tanede Dataset koyuyorum, ondan sonra foruma Datagrid koyup databse'i bağlıyorum, işte bundan sonra mesela bir textbox koyucam bir buton koyucam burayada kaydet dicem ve textbox'taki bilgiyi bu bağlamış olduğum .MDB access veritabanına yazdıracam.. onun dışında componentsden .NET components kısmında aslında borlandın normal TTABLE filan görünüyor fakat bunları bu tool pallet'e ekleyemiyorum..
Başka bir yöntemi varmı acaba?
Saygılarımla,