namaz vakitleri hesap programı
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- White Rose
- Üye
- İletişim:
namaz vakitleri hesap programı
S.A.
Arkadaşlar bulunduğumuz il, ilçe ve istenilen bir tarihe göre
namaz vakitlerinin hesaplayan formül yada program kodu
hakkında bilgisi olan arkadaş varsa ve bizimle paylaşırsa memnun olurum.
Arkadaşlar bulunduğumuz il, ilçe ve istenilen bir tarihe göre
namaz vakitlerinin hesaplayan formül yada program kodu
hakkında bilgisi olan arkadaş varsa ve bizimle paylaşırsa memnun olurum.
Güzel bir soru, hesabın nasıl yapıldığını ben de bilmek isterim. Biraz araştırmıştım ama, dişe dokunur bişey bulamamıştım.http://takvim.ihlas.net.tr/tekbilgi/teknik.htm burda bişeyler var. Umarım işine yarar.
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned

Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned

http://www.geocities.com/bartelyoti/
bu arkadas bir dll de hazırlayıp kendi programınızı hazırlamanıza da olanak saglamıs,
programın hesaplaması nerdeyse tam tutuyor,
3 yıldır kullanıyorum bu programı...
İstanbul için;
ayar dosyasının (alperen.ini) içeriği su sekilde...
Enlem = 4102
Boylam = 2897
Saat Fark = 120
˜leri Saat = 1
žehir No = 0
žehir Ad = ???????????????
šlke Ad = ???????????????
˜msak Temkini = -3
GneŸ Temkini = -7
˜Ÿrak Temkini = 10
˜stiva Temkini = 0
™§le Temkini = 7
˜kindi Temkini = 4
Asr- Sani Temkini = 4
˜sfirar Temkini = 0
AkŸam Temkini = 8
Yats Temkini = 3
˜msak A‡s = -18.000000
˜Ÿrak A‡s = 5.000000
˜sfirar A‡s = 5.000000
Yats A‡s = -17.000000
bu arkadas bir dll de hazırlayıp kendi programınızı hazırlamanıza da olanak saglamıs,
programın hesaplaması nerdeyse tam tutuyor,
3 yıldır kullanıyorum bu programı...
İstanbul için;
ayar dosyasının (alperen.ini) içeriği su sekilde...
Enlem = 4102
Boylam = 2897
Saat Fark = 120
˜leri Saat = 1
žehir No = 0
žehir Ad = ???????????????
šlke Ad = ???????????????
˜msak Temkini = -3
GneŸ Temkini = -7
˜Ÿrak Temkini = 10
˜stiva Temkini = 0
™§le Temkini = 7
˜kindi Temkini = 4
Asr- Sani Temkini = 4
˜sfirar Temkini = 0
AkŸam Temkini = 8
Yats Temkini = 3
˜msak A‡s = -18.000000
˜Ÿrak A‡s = 5.000000
˜sfirar A‡s = 5.000000
Yats A‡s = -17.000000
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Merhaba,
Bende böyle bir çalışma içerisindeyim açıkcası amazaman buldukça uğraşıyorum.
Bu konu hakkında epey bir araştırma yaptım. Sonuç olarakta;
Bulunduğunuz yerin enlem ve boylamına göre hesap yapıldığını öğrendim.
Almanyada bir Türk böyle bir prog yazmış, onunla irtibata geçtim ama tabiki açıklayı bilgiler alamadım.
Bu konu başlığı altında inş Bu soru çözümlenir.
Sorunuz için teşekkür ederim benim sormak hiç aklıma gelmemişti
Saygılarımla
Çalışmalarınızda başarılar.
Bende böyle bir çalışma içerisindeyim açıkcası amazaman buldukça uğraşıyorum.
Bu konu hakkında epey bir araştırma yaptım. Sonuç olarakta;
Bulunduğunuz yerin enlem ve boylamına göre hesap yapıldığını öğrendim.
Almanyada bir Türk böyle bir prog yazmış, onunla irtibata geçtim ama tabiki açıklayı bilgiler alamadım.
Bu konu başlığı altında inş Bu soru çözümlenir.
Sorunuz için teşekkür ederim benim sormak hiç aklıma gelmemişti

Saygılarımla
Çalışmalarınızda başarılar.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]
Merhaba, @bLue aLonE
Hocam bununla ilgili bir yayın olması ihtimali zor çünkü tüm dünyanın ezan selerinin hesaplanması yani bunuda bir matematiksel işlemle mümkün olacağını biliyoruz. Enlem ve boylam la alakalı ama bakalım.
@gkimirti hocam dll tam bir çözüm diil bence ama tabiki iş görür ama keşke yapabilsek böyle önemli bir işi.
Saygılarmla.
kolay gelsin.
Hocam bununla ilgili bir yayın olması ihtimali zor çünkü tüm dünyanın ezan selerinin hesaplanması yani bunuda bir matematiksel işlemle mümkün olacağını biliyoruz. Enlem ve boylam la alakalı ama bakalım.
@gkimirti hocam dll tam bir çözüm diil bence ama tabiki iş görür ama keşke yapabilsek böyle önemli bir işi.
Saygılarmla.
kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]
turkcelestirmesi gerek
burada hesaplama yontemleri anlatılmıs ama birisinin anlayarak
turkcelestirmesi gerek

ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
diyanetin sitesinde ülke ve şehirlere göre namaz vakitlerini hesaplatabiliyorsunuz. bu adresi uzun süredir kullanıyorum. linki bildim bileli böyle. (gerçi şu an diyanet.gov.tr açılmadı bende niyeyse)
http://www.diyanet.gov.tr/turkish/vakit ... zvakti.asp
yani işin kolayına kaçıp buradaki aspye gerekli parametreleri gönderip çıkan sayfanın kodunda gerekli kısmı almak suretiyle bu yapılabilir. ama tabi program webe bağımlı ve yavaş olur. neyse kötü bi fikirdi
http://www.diyanet.gov.tr/turkish/vakit ... zvakti.asp
yani işin kolayına kaçıp buradaki aspye gerekli parametreleri gönderip çıkan sayfanın kodunda gerekli kısmı almak suretiyle bu yapılabilir. ama tabi program webe bağımlı ve yavaş olur. neyse kötü bi fikirdi

"Evine bakmaktan aciz olan; ilerici, üç kıtaya hükmeden ecdadın mı gerici?"
Merhaba
Bence bunu bizim yapmamız en doğrusu bi dll bile kabul etmiyouz sen siteden diyorusun.
Gördünmü hocam verdiğin fikri sen kendin çökertmişşin zaten fazla söze ne hacet.mucar yazdı: (gerçi şu an diyanet.gov.tr açılmadı bende niyeyse)
Bence bunu bizim yapmamız en doğrusu bi dll bile kabul etmiyouz sen siteden diyorusun.

- White Rose
- Üye
- İletişim:
-
- Kıdemli Üye
Bu gibi bilgiler eğer hesaplama ile yapılmayacaksa rasathaneden temin edilebilir. belki sitesinde vardır. Takvim hazırlayanlar da oradan alıyormuş. TVde çıktı.
http://www.namazvakti.com/c.asp?c=16743&u=200&lang=2
Bu sitede ise hesaplama yöntemi kullanılıyor olabilir.
http://www.namazvakti.com/c.asp?c=16743&u=200&lang=2
Bu sitede ise hesaplama yöntemi kullanılıyor olabilir.
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Selam,
Namaz vakitlerinin astronomik ve coğrafik bilgilerden hareketle oluşturulmuş bir matemetik modelini ben de aramıştım vaktiyle. Sonunda ulaştığım bilgi, namaz saatlerinin aslında kesin değerler içermediği yaklaşık değerler içerdiğiydi. Gerek diyanet gerekse birkaç özel kuruluşun verdiği saatler, gözleme dayalı sabit değerler olarak çıkmıştı karşıma. Yani her il için her gün için vakitler yazılmış, hesaplanmıyor yani. Bu bağlamda siz bir model geliştirseniz bile genel geçer saatlere ulaşamayacaksınız.
Gözleme de dayansa belirtilen saatlerde bir güvenlik zonu da konulmuş. Bu da yoruma açık bir konu. +- kaç hata kabul edilebilirlik sınırı içinde ? Bu sorunun cevabı da değişiyor. Aslında var olmayan ama bizim aşırı meraklılığımızdan dolayı ortaya çıkan problemin nedeni, Rahman'ın namaz vakitleri için verdiği emirlerde geniş zaman dilimleri kullanmasındandır ki bu aslında bize büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlamaktadır. Şöyle ki;
Öğle Namazı: "Namazları/duaları ve orta namazı/orta duayı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin." (BAKARA SURESİ 238)
Akşam Namazı: "Güneşin kaymasından/aşağı sarkmasından, gecenin kararmasına kadar namazı/duayı yerine getir. Sabah Kur'an'ını da gözet. Çünkü sabah Kur'an'ı tanıklarca izlenmektedir. " (İSRA SURESI 78 )
Sabah,İkindi ve Yatsı: "Gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde namazı/duayı yerine getir. Güzellikler kötülükleri silip süpürür. İşte bu, Allah'ı ananlara bir öğüttür. " (HÛD SURESI 114)
buyuruluyor. Şimdi gündüzün iki tarafının sınırları nereleridir ? Orta/Öğle namazının sınırları nereleridir ? Bunlar matematiksel hesaba değil, namazı kılacak kişiye ve onun vicdanına bırakılmıştır. Eğer vaktin geçtiğini hissediyorsanız, vakit geçmiştir. Bununla birlikte cemaat olarak namaz kılabilmek için ortak bir zamanda buluşmak/anlaşmak gerekmektedir.
Şimdi bir soru: "Saatlerin olmadığı zamanlarda cemaat bu vakti nasıl belirliyordu ?"
Günümüzde zamanı daha iyi tespit edebildiğimiz için daha kesin zamanlar belirlemek gerekmektedir. Hangi zamanı hesaplarsanız hesaplayın, eğer Kuran-ı kerimde belirtilen zaman dilimlerine denk geliyorsa bu doğrudur. Fakat cemaatin toplanma zamanını tespit etmeğe çalışırsanız, bunu belirleyen kurumun formülünü bulmak zorundasınız. Zira camilerde ezan bu formülle okunmakta. Ülkemiz için otorite olan Diyanet İşleri ise bunu bir formülle değil, oluşturduğu bir db den sağlamakta. Siz vakti 10 dk hatalı hesapladığınızda kimsenin namazına bir halel gelmez lakin cemaate katılmak isteyenleri yanıltabilirsiniz.
Kalın sağlıcakla,
Namaz vakitlerinin astronomik ve coğrafik bilgilerden hareketle oluşturulmuş bir matemetik modelini ben de aramıştım vaktiyle. Sonunda ulaştığım bilgi, namaz saatlerinin aslında kesin değerler içermediği yaklaşık değerler içerdiğiydi. Gerek diyanet gerekse birkaç özel kuruluşun verdiği saatler, gözleme dayalı sabit değerler olarak çıkmıştı karşıma. Yani her il için her gün için vakitler yazılmış, hesaplanmıyor yani. Bu bağlamda siz bir model geliştirseniz bile genel geçer saatlere ulaşamayacaksınız.
Gözleme de dayansa belirtilen saatlerde bir güvenlik zonu da konulmuş. Bu da yoruma açık bir konu. +- kaç hata kabul edilebilirlik sınırı içinde ? Bu sorunun cevabı da değişiyor. Aslında var olmayan ama bizim aşırı meraklılığımızdan dolayı ortaya çıkan problemin nedeni, Rahman'ın namaz vakitleri için verdiği emirlerde geniş zaman dilimleri kullanmasındandır ki bu aslında bize büyük bir kolaylık ve rahatlık sağlamaktadır. Şöyle ki;
Öğle Namazı: "Namazları/duaları ve orta namazı/orta duayı koruyun. Tam bir saygıyla Allah'ın huzurunda kıyam edin." (BAKARA SURESİ 238)
Akşam Namazı: "Güneşin kaymasından/aşağı sarkmasından, gecenin kararmasına kadar namazı/duayı yerine getir. Sabah Kur'an'ını da gözet. Çünkü sabah Kur'an'ı tanıklarca izlenmektedir. " (İSRA SURESI 78 )
Sabah,İkindi ve Yatsı: "Gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde namazı/duayı yerine getir. Güzellikler kötülükleri silip süpürür. İşte bu, Allah'ı ananlara bir öğüttür. " (HÛD SURESI 114)
buyuruluyor. Şimdi gündüzün iki tarafının sınırları nereleridir ? Orta/Öğle namazının sınırları nereleridir ? Bunlar matematiksel hesaba değil, namazı kılacak kişiye ve onun vicdanına bırakılmıştır. Eğer vaktin geçtiğini hissediyorsanız, vakit geçmiştir. Bununla birlikte cemaat olarak namaz kılabilmek için ortak bir zamanda buluşmak/anlaşmak gerekmektedir.
Şimdi bir soru: "Saatlerin olmadığı zamanlarda cemaat bu vakti nasıl belirliyordu ?"
Günümüzde zamanı daha iyi tespit edebildiğimiz için daha kesin zamanlar belirlemek gerekmektedir. Hangi zamanı hesaplarsanız hesaplayın, eğer Kuran-ı kerimde belirtilen zaman dilimlerine denk geliyorsa bu doğrudur. Fakat cemaatin toplanma zamanını tespit etmeğe çalışırsanız, bunu belirleyen kurumun formülünü bulmak zorundasınız. Zira camilerde ezan bu formülle okunmakta. Ülkemiz için otorite olan Diyanet İşleri ise bunu bir formülle değil, oluşturduğu bir db den sağlamakta. Siz vakti 10 dk hatalı hesapladığınızda kimsenin namazına bir halel gelmez lakin cemaate katılmak isteyenleri yanıltabilirsiniz.
Kalın sağlıcakla,
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Merhaba,
Doğan hocam sözünüzü bitirdiğiniz yerden ben alıyorum (Sözünüzün sonuna virgül koymanız hasebiyle)
Dediğinize kesinlikle katılıyorum.
O zaman dediğiniz şuna geliyor bir yıl için tüm dünyanın namaz vakitlerini bulunuz, sonrada bunu aynen programınıza yansıtınız.
Aslında mantıklı ama nereden nasıl bulunabilinir.
Evdeki duvardaki takvime bir while do döngüsü açabilsem olucak ama yemiyor.
hata msj alıp duruyorum.
Şaka bir yana gerçekten böyle bir döküman veya vt bulan olursa yazarsa bu başlık altına çok hayra geçer.
Saygı ve sevgilerimle.
Kolay gelsin.
Doğan hocam sözünüzü bitirdiğiniz yerden ben alıyorum (Sözünüzün sonuna virgül koymanız hasebiyle)

Dediğinize kesinlikle katılıyorum.
O zaman dediğiniz şuna geliyor bir yıl için tüm dünyanın namaz vakitlerini bulunuz, sonrada bunu aynen programınıza yansıtınız.
Aslında mantıklı ama nereden nasıl bulunabilinir.
Evdeki duvardaki takvime bir while do döngüsü açabilsem olucak ama yemiyor.

Şaka bir yana gerçekten böyle bir döküman veya vt bulan olursa yazarsa bu başlık altına çok hayra geçer.
Saygı ve sevgilerimle.
Kolay gelsin.