Servis yazmaya calisiyorum

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ikra
Üye

Servis yazmaya calisiyorum

Mesaj gönderen ikra »

selamu aleyküm

ömrümde ilk defa servis yazmaya calisiyorum. servis bir randevu programi icin gerekli. bilgisayari actigimda servis otomatik olarak calismali. ve ben randevu programini acmamis olsam da, zamani gelen randevuyu bana hatirlatmali.

simdi delphiyi aciyorum new -> services application
daha sonra ilk deneme icin compile ediyorum calistiriyorum. sanirim 15 saniye kadar calisiyor daha sonra kapaniyor.

düsünceme göre ben bu servisi yazip registry de run klasörüne kayit edecektim ve bilgisayar acildiginda otomatik calisacakti.

fakat 15 saniye sonra kendini kapatiyor olmasi hayallerimi suya düsürdü...

soru 1.) servisi sürekli olarak nasil aktif tutabilirim?
soru 2.) programin setup isleminde bu servisi registry de ki run klasörüne kopyalamam hakikaten servisi otomatik calistiracak mi?

degerli vaktinizi aldigim icin hakkinizi helal edin...
calismalarinizda basarilar diliyorum...
kıdemsiz üye
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Aleyküm Selam.
Böyle birşey için neden servis yazma ihtiyacı duydunuz, normal bir uygulama ile rahatlıkla yapılabilecek bişey yapmak istediğiniz?
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

hocam cok delphi konusunda cok bilgin biri degilim. henüz cömezim tabiri caiz ise. hayal gücümü kullanarak bu kaniya vardim. arka planda calismali, form kesinlikle görünmemeli, db ye baglanti kuracak ve bir timer vasitasi ile sorgu yapip gerektigi zaman (10 dk sonra surada randevunuz var) gibi bir mesaj verecek. hatta form acmasi gerekiyor.
neden form acilmali?
cünkü db üzerinde cesitli islemler yapabilmeliyim. örnegin daha sonra hatirlatmasi icin hatirlatma saatini degistirebilmeliyim.

servis uygun degil mi? :oops:
kıdemsiz üye
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

En basitinden programı yazıp, forma koyacağın bir Timer ve TrayIcon bileşeni ile ana formun Visible özelliğini False yaparak Windows'un başlangiç klasörüne kısayolunu ekleyip, otomatik çalışmasını ve görünmemesini sağlıyabilirsin. Durum çubuğunun sağında simge olarak kalır. Hatta popup menü ile oradan istediğin şekilde işlem yapabilir, veya çift tıklama ile açılmasını sağlıyabilirsin. Üzerindeki Timer bileşeni de verileri kontrol ederek istediğin zamanlarda uyarı formunu ekrana getirebilir :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

Recep abinin bahsettiği yöntemi ben de bir programcıkta kulandım, kullanışlı oluyor. Diğer türlüsü bana görev yöneticisinde görünmeme isteği hissini uyandırdı nedense :!:
Hakan Can
Üye

Mesaj gönderen Hakan Can »

Aslında çıkış noktanız çok güzel.
Ancak servis programları hedeflediğiniz amaca direk hizmet edecek programlar değil. Servis programları windowsa log in olmadan çalışmaya başlayan, Client/Server mimarisinin Server kısmını temsil eden, ekrana görüntü (form, mesaj vs.) işlemi gerçekleştirilemeyen özel programlardır. Yani ikaz işlemini servis programı içinden yapamazsınız. Yapmaya kalkışırsanız dediğiniz gibi servisin dışına çıkarsınız.
Eğer illa servis programıyla bu işi gerçekleştireceğim derseniz başka bir client programı yazarak servis programıyla iletişim kurarak ikaz işlemini gerçekleştirmeniz gerekir.

İyi çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba,

Bende bir ticari program için siparişleri hatırlatacak bir ara yazılım geliştirmiştim.

@rsimsek, @naile, @bLue aLonE bahsettiği şekilde sorunsuzca çalışan bir uygulama geliştirdim. Hep yazılım açısından hemde işlevsellik açısından çok kolay ve rahat oluyor.

Wind. açılışında ot. çalışacak, Systray gizlenecek, verilen şarta uyduğunda uyarı msj vs.. verecek.
Genel mantık bu şekilde.

Saygılarımla
Kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]