form açılışında ilginç bir durum

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
gercek_16
Üye

form açılışında ilginç bir durum

Mesaj gönderen gercek_16 »

merhabalar

bütün formlarımı aynı şekilde ayarladım.

maximized
podesigned

şeklinde bütün formlar istediğim gibi açılıyor. bugün programı başka bir makinede denedim. şöyle bir problemle karşılaştım.

formun bir tanesi kaydırma çubuklarıyla açılıyor. yani ekranda formun tamamını göremiyorum. kaydırmam gerekiyor.

kendi makinemde aynı setupı kurdum aynı form normal şekilde açılıyor.

3. bir makinede deneme şansım olmadı.

formun ayarlarına baktım diğer formlarla aynı.

bunu neden yaparki :?:

belki başına gelmiş bir arkadaşımız vardır.

teşekkürler..

not:ekran çözünürlükleri aynı.
Kullanıcı avatarı
tuanna
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen tuanna »

çözünürlük aynı peki ekran boyutları ne ?
Siz hayal edin...Biz yapalım TuannaSoft...
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

merhaba.

Kod: Tümünü seç

Form1.Position := poScreenCenter;
Form1.Windowstate := wsMaximized;
şeklinde bu kodları onshow olayına yazarsan. problem çıkacağını sanmıyorum.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
gercek_16
Üye

Mesaj gönderen gercek_16 »

ekran boyutu derken monitörü mü kast ettiniz? hepsi 17"

3. bir makinede daha denedim programı aynı formda aynı problemi yine yaşadım. kafayı yemek üzereyim. kendi makinemde setupıda, program kodlarıda doğru açılıyor. bu yüzden yanlışı bulamıyorum dolayısıyla düzeltemiyorumda. form ayarlarını yanlış yaptıysam benim makinemde niye doğru çalışıyor?
gamsizgani

Mesaj gönderen gamsizgani »

Merhaba

Ekran Çözünürlüğünü öğrenmek için Denetim Masası/Görünüm'e gir. Burdan Ayarlar sekmesini seç. Ekran Alanı yazan kısımdaki ekran çözünürlüğünü bir kontrol et bakalım. Senin bilgisayarındaki ekran çözünürlüğü ile diğer bilgisayardaki ekran çözünürlüğü aynı mı? Formları hazırlarken kendi bilgisayarında yüksek çözünürlükte yapmışsan ve diğer bilgisayarda düşük ekran çözünürlüğünde açılıyorsa bu sorun ekran çözünürlüğünün farklı olmasından kaynaklanıyor.

Mesela sen kendi bilgisayarında 1024X768 çözünürlükte haırlamışsan ve diğer bilgisayarda 800X600 çözünürlükte kullanmaya çalışıyorsan hazırladığın form ekrana sığmıyor ve dolayısıyla kaydırma çubukları devereye giriyor ve hoş olmayan bir durum meydana geliyor. Bununla birlikte arkadaşımın da belirttiği gibi formları ekran ortasına ayarlarsan, eğer boyutundan dolayı bir problem yoksa sorunun çözülecektir.

Kendine İyi Davran
Kullanıcı avatarı
Query
Üye

Mesaj gönderen Query »

Slm;

Bu durumu windows sürümlerinde de yaşayabilirsin. Ekranın genel çözünürlülüğüyle alakası olduğunu sanmıyorum. Senin bilgisayarında standart dışı bi ayar vardır (mesela başlık çubuğunun yüksekliğiyle oynamışındır) bu da diğer standart açılan windowslarda sorun çıkarır(Bu xp ve 98 de de görülebilir XP nin başlık çubuğu 98 ze göre daha kalındır)

Formunda kullandığın panel grid vs. gibi bileşenler de forma sığmadığı zaman kaydırma çubuğu oluştururlar.

Çaresi ya formunu az daha büyüteceksin, ya windowsunu standartlaştıracaksın(standart değilse) yada kullandığın bileşenlerin Align ayarlarını yapıp alLeft - alClient - alRigth gibi özelikler atayacaksın ki forma göre şekillensin.

Kolay Gelsin

.