Soap+Datasnap çok yavaş
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Soap+Datasnap çok yavaş
Merhaba Arkadaşlar,
Bitirmeye yaklaştığım Soap+Datasnapla hazırladığım elimde bir proje var.Server tarafını Firebird+IBX ve webserver Apache 1.3 kullandım.Sorun şu client tarafında basit bir sorgu 30-35 sn insert işlemi 15-20sn edit işlemi 10sn civarında sürüyor.Bu süreleri server ve clienttin aynı makinada olduğunda alıyorum.İnternete çıktığımda düşünemiyorum.Herhalde bu süreler üçe dörde katlar..Hızı artırmak için ne yapılabilir.Bu konuda deneyimi olan arkadaşların fikirlerini ve önerilerini bekliyorum.Saygılar...
Bitirmeye yaklaştığım Soap+Datasnapla hazırladığım elimde bir proje var.Server tarafını Firebird+IBX ve webserver Apache 1.3 kullandım.Sorun şu client tarafında basit bir sorgu 30-35 sn insert işlemi 15-20sn edit işlemi 10sn civarında sürüyor.Bu süreleri server ve clienttin aynı makinada olduğunda alıyorum.İnternete çıktığımda düşünemiyorum.Herhalde bu süreler üçe dörde katlar..Hızı artırmak için ne yapılabilir.Bu konuda deneyimi olan arkadaşların fikirlerini ve önerilerini bekliyorum.Saygılar...
Çok teşekkür ediyorum. Aradığım sorunun cevabını sorduktan sonra bulabildim. http://www.evcil.net/Makale/61.aspx
Peki neden SOAP?
SOAP'ı benzeri protokollerden ayıran en belirgin ve üstün özelliği yapısının (daha doğru bir ifade ile mesaj formatının) XML üzerine kurulu olmasıdır. Dolayısıyla SOAP, XML in sağladığı esneklik, kolaylık ve platform bağımsızlığı özelliklerini içerir. XML'in bütün bilgisayar dünyası tarafından kabul görmüş sağlam bir standart olması ve uygulamalarda yaygın olarak kullanılmasından dolayı, text dosyası okuyup, XML işleyebilen bütün platform ve uygulamalar, kolaylıkla SOAP bilgisine de erişip işleyebilirler. SOAP mesaj formatı olarak XML, transfer protokolü olarakta HTTP kullanır. SOAP'a alternatif teknolojiler, kullanıldıkları mimariler aynı olsa bile, firewall tarafından aralarında haberleşecekleri portlardaki veri akışına izin verilmedikçe, firewalllar arkasında varlık gösteremezler. Diğerlerinin aksine SOAP, HTTP protokolünü kullandığı ve taşıdığı mesajlar düz yazı dosyası halinde olduğu icin firewall dostudur.
Bütün bu artılarının yanısıra, SOAP komple bir dağıtık ortam haberleşme yapısı olmadığı için taşınan bilginin güvenliği ayrı olarak değerlendirilmelidir. Hız bakımından SOAP zarfı (Mesajın içinde ne olduğu ve nasıl işlenmesi gerektiğini belirten kısım) alındığında gerekli objelerin oluşturulması için, SOAP zarfının açılması, XML'in işlenmesi ve parameterlerin dönüştürülmesi işlemleri zaman aldığından alternatiflerine görece yavaş kalabilir.
Sonuç olarak, SOAP, XML gibi sağlam, kolay kullanılabilir ve gelişmeye açık bir temele dayandığı için kısa zamanda alternatiflerinin yerini alarak iletişimde standartlaşmaya doğru atılan yeni bir adım olacaktır.
Geçen Borland Tanıtım toplantısında bu soruyu @Coderlord sormuştum.Bana bunu apache web serverlerin sürüm kaynaklı bir problem olabileceğini söylemişti.Bu web serverlerin yeni sürümleriyle denememi söylemişti.Bende apache 2.0.54 ile denedim.Hatta delphi dr bob sayfasındaki gibi uygulayarak yaptım.Soap olan web sayfasındaki sonuç clientte provdere görüyor fakat aktifleştirdiğinde database ulaşılamaz hatası veriyor.Aynı hatayı ISS serverdada yaşadım.Sonra bağlantı kurmayı denediğim Easy Php apache web serverin sürümünün 1.3.33 olduğunu onun sürüm yükseltmesini yaparak deneyim dedim.Apache sayfasından 1.3.34 indirdim.Sürelerde değişen bir şey olmadı.İlginç olan gerek insert veya selct işlemlerinde kararlı bir süre göstermiyor.Yani standart 30 sn değil.Bazen 10 bazen 25 sn olabiliyor.Bunun bir bug olabileceğini düşündüm. Bir soruda acaba Web serveri IBX ile kuruyorum ondan kaynaklı olabilir mi diye düşünüyorum.
ibx den şüpheleniyorsanız, firebird in odbc driveri üzerinden deneseniz bir. belki birşey çıkar 

.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
olması lazım ya
web forumuna bakarsanız odbc ve ado lu bir örnek hatırlıyorum(belkide başka bi başlıkta tam hatırlayamadım), bu örneği kurcalayıp evde apache+php+odbc üzerinden birşeyler denemiş başka bir pcden sorunsuz sorgu çekmiştim.. olmassa bir araştıralım. şimdi yemek zamanı

.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
- Master_Yoda
- Üye
http de apache ve IIS arasında bazı yaklaşım farkları var . Biz soap i apache ve linux üzerinde server client olarak windows/linux kullaniyoruz hiz sorunu bu anlamda yok üstelik biz xml paketlerini compress / decompress de ediyoruz .
sorun baştada belirttiğim nedenlerden kaynaklanabilir. cleint tarafta indy kullanımını sağlayabilirsen daha yüksek randıman alabilirsin. Ayrıca anti virus / firewall gibi programlarının varlığını ve varsa ayarlarını da kontrol edebilirsin.
sorun baştada belirttiğim nedenlerden kaynaklanabilir. cleint tarafta indy kullanımını sağlayabilirsen daha yüksek randıman alabilirsin. Ayrıca anti virus / firewall gibi programlarının varlığını ve varsa ayarlarını da kontrol edebilirsin.
@mege ODBC için tekrar kontrol ettim.Apache WDSL sayfasını kurmadı.
Client tarafında indy SOAP comp. kurmayı denedim.Delphi 7 kaynaklanan bir problemi olabilir.Komponenti kuramadım.Hocam biz xml paketlerini compress / decompress de ediyoruz demişsiniz, bunu nasıl yapıyorsunuz konuyu biraz açabilirmisiniz.
Client tarafında indy SOAP comp. kurmayı denedim.Delphi 7 kaynaklanan bir problemi olabilir.Komponenti kuramadım.Hocam biz xml paketlerini compress / decompress de ediyoruz demişsiniz, bunu nasıl yapıyorsunuz konuyu biraz açabilirmisiniz.