Üretim Mantığı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Üretim Mantığı

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba,

Arkadaşlar üretim programı üzerişne çalışan arkadaşlar varsa veya bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar yazarlarsa sevinirim.

Üretim programının mantığı nedir?
Nasıl bir veri tabanı mantığı oluşturulmalıdır?

Arkadaşlar çok karışık bir durum işin içinden çıkamadım.

Teşekkür ederim.

Saygılarımla
Çalışmalarınızda başarılar.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Selamlar.
Üretim, yazacağınız programın potansiyeline göre değişebilecek bir modüldür.Detaylara girdiğinizde komple bir program yazmış gibi olursunuz.Örneğin NETSIS'in ERP'sini kontrol ederseniz bu konuda tam bir fikir edinmiş olursunuz.Ancak birçok yazılım bu kadar detaya inmemektedir.Büyük firmalar haricinde genellikle bu tür teferruatlı üretim modülleri tercih edilmez.Kısaca üretim modülüne bakacak olursak;

- Üretim reçetesi hazırlanır.
- Üretim işlemi gerçekleştirilir.

- Üretim reçetesi nedir?
Üretim reçetesi, üretilecek ürün için gerekli malzeme ve miktarlarının tanımlandığı menüdür.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta nokta fire kontrölü ve mevcut stokların bakiye kontrolü olmalıdır.Örnek vermek gerekirse; Bir restaurant 1 kazan çorba üretmek için (atıyorum..), 4 kg pirinç, 2 kg yoğurt, 500 gr tuz, 8 lt su, 300 gr yağ kullanır.

- Üretim işlemi nasıl gerçekleştirilir?
Siz üretilecek her 1 kazan çorba için, yukarıda tanımlanan bu ürünlerden belirtilen miktarlarda düşer ve çorbaya 1 kazan eklersiniz.Tabii bunu üretim tablosundan başka (bu tablo aslında seçimliktir..) asıl olarak stok hareket tablosuna yazarsınız ve örneğin belge numarasına üretimle ilgili bir not düşersiniz ki raporlarda şart olarak bunu baz aldığınızda sadece üretim işlemlerini listeyebilesiniz.

Kolay gelsin..
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

merhaba.

şu anki konumun doğaldır. çünkü üretim ve akabinde maliyet hesaplamak Muhasebenin en zor dallarıdır. ancak bu işin altından kalkmak için. biraz kafa yormalısın. ben bu konuda ETA ticari programlarının üretim modülünü incelemiştim, çok karışık ancak yapılmayacak kadar değil, yarımamül, mamül, hammadde, madde gibi ayrılan sınıfları var. yani bu iş aslında muhasebenin an kafa yoracak dalı. senin için biraz araştırayım. bişeyler bulduğum zaman buraya yazarım.
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Ben bir kamu kurumunun lokali için hazırlamıştım.

Bir porsiyon Adana Kebap için ne kadar kıyma,baharat,domates,ekmek,tuz,kömür.... girdiğini yazıyorlar.

Şimdi Adana nın stok hareketlerine 1 birimlik çıkış işlemi tanımlandığında bir trigger vasıtası ile diğer tüm girdilere belirtilen miktarda çıkış işlemi giriyorum.Ondan sonrada Adana'nın stok hareketlerine çıkan kadar girdi hareketi ekliyorum.

Ancak bu üretimin basit ve ana hali.Örneğin bende zaiyatların önemi yok.Ancak çoğu işletmenin üretiminin zaiyatlarını başka sanayiler kullandığı için üretim zaiyatları,mamül ve yarı mamül zaiyatları önemli olabiliyor.

Maliyetde iişçilik hesabı için üretimin gerçekleşme süresi vs. önemli olabiliyor.

Senin yapman gereken şey bu üretim sistemini en kapsamlı şekilde kullanan veya kullanmak isteyen bir işletme ile görüşmen....
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Merhaba,

Öncelikler cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar çok saolun.

aslında ben üretim mantığını 4 gündür inceliyorum ve fazlasıyla cari prog içindeyim.

benim anlamadığım nokta şu (sizler sadece bir alt kartan üretim yaptırıyorsunuz ben bunu yaptırıyorum sorun yok ama şurada şöyle bir sorun var.

Örneğin irmik helvası üretecez.
bunun için

1 tane irmik helvası için
MalAdi Miktar
yağ 5
irmik 15
su 1
tüp 5

şimdi burada sorun yok şöyle bir sorun var.
mesele tüpü biz üretiyoruz diyelim
1 tane tüp için
MalAdi Miktar
tüp başlığı 1
tüp kasası 1
gaz 100

şimdi birde mesela tüm başlığınıda biz üretiyoruz diyelim
1 tane tüp başlığı için
MalAdi Miktar
demir 2
boya 5

şimdi işte arkadaşlar siz programa bir irmik helvası üret dediğinizde olay aynen şöyle olacak
MalAdi Miktar
irmik helvası 1 giriş
yağ 5 çıkış
irmik 15 çıkış
su 1 çıkış
tüp 5 çıkış
tüp 5 giriş
tüp başlığı 1*5 çıkış
tüp kasası 1*5=5 çıkış
tüp kasası 1*5=5 giriş
gaz 100*5=500 çıkış
demir 2*500=1000 çıkış
boya 5*500=2500 çıkış

arkadaşlar bu liste uzayıp gidebiliyor yani bir ürünü üretmek için başka bir ürüne ihtiyaç var o listedeki ürünü üretmek için başka bir listeye diyeeeeee uzayıp gidiyor sabit olmadığı için kafam allak bullak oldu birkaç progamın üretimini inceledim ama bir türlü ürettiremiyorum.

Veri tabanındaki ürün ağacını iyi oluşturmam ve ilişkiyi iyi kurmam gerek inanın döngüyle bile düşündüm yine olmuyor. :oops:

Saygılarımla
Teşekkürler
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Korktuğun gibi bişey yok.Yukarıdaki cevabımı oku.Adana Kebap a cıkış yapıldığında trigger yardımı ile salata ya çıkış yapılıyor.Bu sefer aynı trigger salata için çalışıyor.Yani sen bir ürün için tam olarak tanımlarsan yarı ürünlerin üretimi otomatik olarak otomatize edilecektir.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Başlığın tamamını kapsayan bir cevap değil ama en azından sınırsız ürün reçetesi oluşturmak için URUN tablosuna detay bir tablo işinizi görür gibime geliyor...

Kod: Tümünü seç

URUN_RECETE tablosu
URUN_NO PK
MIKTAR
Yani her ürünün detayında o ürünün hangi ürünlerden ne kadar miktarlarda bir araya gelmesi ile oluştuğunu tutmuş olursunuz...
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Ali Erdoğan yazdı:Adana Kebap a cıkış yapıldığında trigger yardımı ile salata ya çıkış yapılıyor.Bu sefer aynı trigger salata için çalışıyor.Yani sen bir ürün için tam olarak tanımlarsan yarı ürünlerin üretimi otomatik olarak otomatize edilecektir.

Merhaba ali hocam senin dediğini yanlış anlamadıysam sabit trigerlerle yapılabilr diyorsun bende buna katılıyorum ama ürün ağaçları sabir diil şöyle düşün hocam bir ağaç ve dalları yapraklar işte 1 ürün üret dediğimde 1 ağaç gibi düşün hocam 30 tane sol dal 150 sağ dl sonra bunların alt dalları vs. işte bu mantığı oluşturmam gerekiyor.

İnanın hiç bu kadar zor durumda kalmamıştım yani çaresizliğim şu şekilde. Kağı t üzerinde işi bitiremediğim için hiç başlayamıyorum :(

Fahrettin abi eğer müsaitsen ve zamanın varsa biraz açabilmisin senin yapıyı ben tam anlayamadım abi.

Saygılarımla
Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
İyi akşamalar.

Not: Çok geniş bir başlık olduğu için sizlerden özür diliyorum. Bu tip bir soruya cevap için neler verilmezki biliyorum. Sadece vt mantığını nasıl oluşturmalıyım burada bir sıkıntı var.
İletişim:

Mesaj gönderen t-hex »

pro_imaj yazdı:Sadece vt mantığını nasıl oluşturmalıyım burada bir sıkıntı var
@onaydin zamanında bu linki vermişti http://www.sitepoint.com/print/hierarch ... a-database
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

viewtopic.php?t=644&start=0
Bu makalede URUN stogu tutma ve bu stogun triggerlar vasitasi ile arttirilip azaltılması detaylı olarak var...

Bu makalaye ilaveten URUN tablosuna URUN_RECETE isimli bir detay tablo ekleyelim. Bir onceki mesajda Recete tablosunda hata yapmışım :oops: bir urunu oluşturan diğer ürünleri ancak aşağıdaki yeni şekli ile tutabiliriz...

Resim

URUN_NO URUN_ADI
------------------------
1       Adana Kebap
2       Kebap Harcı
3       Pide
4       Tuz
5       Domates
6       Kıyma
7       Maydonoz
8       Karabiber

URUN_NO ALT_URUN_NO MIKTAR
-------------------------------
1       2           200 gr
1       3           300 gr
1       4           10 gr
1       5           100 gr
2       6           185 gr
2       7           10 gr
2       8           5 gr
Makalede gosterildiği üzere URUN_SATIS tablosuna insert edilen butun ürünler zaten stoktan triggerlar vasitasi ile otomatik olarak düşülmekte...

Şimdi bizim yapmamız gereken ilave ufak bir kod ile sadece 1 adet adana kebap satışında o urunun detayını olusturan urunleri URUN_SATIS tablosuna insert edersek otomatikman onlardan da detayı olanların detay urunleri insert edilecek ve ne kadar dallanma olursa olsun row level yani her satır icin ayrı ayrı calsiacak olan triggerlar sizin ihtiyaciniz olan komples donguyu halledecektir.
Tabi burada olayın maktıgında Adana harcı bir urun olarak stokta varsa onu olusturan malzemeler bu harc olusturulurken zaten stoktan dusulmus olmalı ve bir daha ikinci kez dusulmemeli. Bu tur durumları iyi dusunup lanlamak lazım... Benim ozetle gostermek istedigim urun agacini gozunusde buyutmeye gerek yok @Ali Erdoğan ın da ifade ettigi gibi triggerlar bu tur işler için biçilmiş kaftan....

Kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Merhaba,

Fahrettin abi cevabın için çok teşekkür ederim çok açıklayıcı bilgiler edindim. Yalnız şöyle bişey kafama takılıyor bir ürünün alt ürününü tanımlıyoruz ya hoca ama alt ürününde bir alt ürünü onunda bir alt ürünü olabilir yani bu böyle uzayıp gidebilr abi bunun mantığıyla sizin anlattığınız aynıdır yani mesela kullanıcı direk olarak bir alt ürünü bile ürettirebilmesi gerekiyor.

Trigerlerla daha önce detaylı çalışmam olmadığı için tam bu konuya eğilim gösteremiyorum.
Veri tasarımı sizin belirtiğiniz şekilde yaparsam hocam sadece 1 ürünün reçetesini yapabilirim yani o alt ürününde belki reçetesi olabilr yani bu mantığı anlayamıyorum :oops:

Saygılarımla
Tekrar teşekkür ederim.
Kolay gelsin.

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Tekrar selamlar.
@pro_imaj;

Bahsettiğin alt ürün olayı yarı mamül olarak nitelendiriliyor.Verdiğin örnek belki anormal bir durum yani irmik helvası yapan bir yerin tüpü de üretmesi pek normal değil ancak benzer şeyler olabiliyor.Fakat bunun ötesinde tüpün başlığınının üretilmesi, başlığı oluşturmak için demirin (ya da ne kullanıldıysa) işlenmesi vs.tavuğun suyunun suyu olayı üretim için normal olmayan şeylerdir.Özetlemek gerekirse,

- Ürün
- Mamül
- Yarı Mamül..
şeklinde...

Üretimde genel bir yaklaşımla en fazla bu kadar detaya gidilir.Yarı mamül mamülü üretir, mamül de ürünü.

Kolay gele.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

bLue aLonE yazdı:Bahsettiğin alt ürün olayı yarı mamül olarak nitelendiriliyor.Verdiğin örnek belki anormal bir durum yani irmik helvası yapan bir yerin tüpü de üretmesi pek normal değil ancak benzer şeyler olabiliyor.Fakat bunun ötesinde tüpün başlığınının üretilmesi, başlığı oluşturmak için demirin (ya da ne kullanıldıysa) işlenmesi vs.tavuğun suyunun suyu olayı üretim için normal olmayan şeylerdir.Özetlemek gerekirse,
Merhaba hocam tüp konusunda haklısınızda ben orada aniden yazdım yani sonradan okuduğumda biraz yanlış bir örnek vermeişi galiba sizin dediğin doğru aslında haklısınız.
inş. çözerim bu olayı.
Saygılarımla
Kolay gelsin.
İletişim:

Verdiğim örnek dataya dikkat ederseniz orada ozellikle yarı mamul ornegi verdim... Kebap harcı bir yarı mamul ve onu da oluşturan ürünleri yine URUN_RECETE tablosunda tanımlamıs oluyoruz... O bahsedilen sonduz agac yapısı be mantıkla olusabiliyor... Yani Kebap urununu olusturan malzemelerden biri olan kebap harcını da olusturan malzemeler tanımlanıyor zaten....
Trigger ve stored procedureler ile ilgili seminerleri izlemeniz meseleyi daha detaylı kavramınıza yardımcı olur kanaatindeyim....

Kolay gelsin....
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Üretim dediğinizde bir MRP den, bir de stok/depo takibinden bahsediyorsunuz demektir. MRP çoğu zaman önemli olmayabilir. Özellikle küçük işletmeler için. Fakat stok/depo takibi en olmazsa olmaz bölümdür. Belirttiğiniz gibi bu kadar geniş bir konuda sihirli bir ifade üretip özet yapmak güç.

Öncelikle bir kez program bilgisayar vs bunları aklınızdan çıkarın ve elinizde hiçbirşey olmadığını ve ekmek üreten bir fırıncıyı izlediğinizi düşünün. Bu soyutlama kavramak için önemli.

Fırıncı, ekmeği üretmek için nereden başlıyor ? Önce su, maya ve un alıyor. Bunları bir yada birkaç yere koyuyor. Sonra koyduğu yerden üreteceği ekmek için gereken hamuru üretmeye başlıyor. Bunun için depodan malzemeleri alıyor ve kazanda karıştırıp hamur yapıyor. Sonra bu hamurdan değişik ekmekler üretiyor.

Doğada işlem bu şekilde gelişiyor. Şimdi biz bunun yazılım modelini oluşturmaya çalışıyoruz.

İlk önce bu fırıncı ne satıyor ? Değişik ekmekler. Hepsinin adı ekmek ve fakat bileşimleri farklı. Şu halde product tablomuzda ekmek tanımlı ama yazılımımız için oldukça soyut ve tek başına birşey ifade etmiyor. Neden ? Zira her ekmeğin fiyatı ve bileşimi farklı. Bu elemana terminolojide MAMUL diyoruz. Satın alınmayan, üretilen ve satılan malzemelerin genel adıdır. Peki ekmeği nerede depoluyoruz ? Vitrinde ve sepetlerde. Arka taraftaki un çuvallarının arasında değil. O halde MAMUL malların depolandığı özel bir de depo alanı var.

Peki, bu fırıncı ekmek üretmeden hemen önce ne yapıyor ? Mamul den bir önceki aşamada elinde hamur var. Peki hamuru satın mı alıyor yoksa üretiyor mu ? Üretiyor ve fakat o şekilde satmıyor. O halde buna YARIMAMUL diyoruz. Hamuru nerede saklıyoruz ? Teknede tutmuyoruz. Tekneden küçük kutulara aktarılıp üretimde kullanılmak üzere hamur deposunda saklıyoruz. Bunlar yine unların yanında bir yerde değil daha üretime yakın biryerlerde duruyor. Belki de mamullerle birlikte depolanıyor. Bilemiyoruz.

Peki kepekli ekmek için hamura ne ekliyoruz ? %40 kepek ve kepeği biz üretmiyoruz dışarıdan alıyoruz kimseye de satmıyoruz. İşte buna da HAMMADDE diyoruz.

Toprlayalım, YARIMAMUL ve MAMULLER, değişik hammadde ve yarımamullerden oluşuyor. Bir depodan çıkıyor şekil değiştiriyor ve bir başka depoya giriyor.

Kabaca bir şema üzerinden hareket etmek yararlı olacaktır diye düşünüyorum;

Resim

Burada gördüğünüz ER diyagramı, doğadaki üretim sürecini modellemeye yönelik bir girişimdir.

products: bu tabloda, MAMUL, YARIMAMUL ve HAMMADDE lerimizin özlük bilgileri yeralıyor. Belki de boyut bilgileri.

pts, ekmek çeşitlerini tanımlıyor ve urun reçetesi denilen kavramın da başlangıcını oluşturuyor. Burada herbir üretilen değişik ekmek için bir kayıt yeralıyor. Üstelik burada değişik hamurlar için de birar kayıt bulunuyor. Yani MAMUL ve YARIMAMUL tipindeki urunlarin birer urun reçetesi oluyor.

pt_link, o ürün reçetesi içindeki diğer ürünleri (YARIMAMUL ve HAMMADDE olabilir) ve miktarlarını içeriyor.

Böylece siz pts ten x adet ürettiğinizde pts_link içindeki diğer pts lerden ne kadar tüketileceğini bulabiliyorsunuz.

Bu iki tablo "ne kadar malzeme ?" sorusunu çözümlüyor. Diğer soru nereden nereye sorusudur. Bunun cevabı için de;

prs, burada üretilen malzemenin (MAMUL yada YARIMAMUL) hangi depoda depolanacağını belirtiyoruz. Bu bağlamda siz depo bilgisini buradan alıyorsunuz. Neden böyle birşey gerekli ? Eğer tesiste iki fırın ve 4 depo varsa, kepekli ekmeği istediğimiz gibi üretebilmek için cevabını verebiliriz.

pr_link, pts ve (HAMMADDE için) product tan tüketilecek malzemelerin hangi depolardan eksiltileceğini belirlediğimiz tablodur. Bu sayede x pts i, a deposu ve B uretim merkezini kullanarak C deposunda uretebilir, yine aynı x pts 1 deposu 2 nolu üretim merkezi ve 3 nolu depoda depolayabiliriz. Şayet maliyet kalemleri aynı ise tek pts ile iki ayrı üretim hattını yönetebiliriz.

--------------------------------

Konu kitaplarca sürecek kadar uzun. Fakat yukarıda anlattıklarım, en temel üretim süreci kavramlarıdır.

Bir programı yazarken, kendinizi ilk önce bilgisayardan soyutlamak, olayın doğada ne şekilde geliştiğini iyi kavramak zorundasınız. Her türlü algoritmada size oldukça bol zaman kazandıracaktır. Unutmayın, sizin onca deneyiminizle oluşturmaya çalıştığınız sistemi, fırındaki ustamız hi,ç de zorlanmadan her an yürütmektedir.

Kolay gelsin,
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)