3 tablo'dan dbgrid'e istenilen alanları listeleme?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
sevturk
Üye

3 tablo'dan dbgrid'e istenilen alanları listeleme?

Mesaj gönderen sevturk »

s.a. arkadaşlar;
forumda daha önce buna benzer soru sorulmuş ama cevap alınamamış..
benim master/detail olan 3 tablom var.. kasa bölümündeki formumda bulunan dbgrid'e müşteri formundaki müşteri adı ve müşteri soyadını, arıza tablosundaki tarih alanını ve kasa tablosundaki mevcut_kasa alanlarını listelemek istiyorum.. yardımcı veya fikri olanlar varsa şimdiden çok teşekkür ederim.. Allah hepinizden razı olsun.

az önce okudum ve çok hoşuma gitti: "Keskin bıçak olmak için çok çekiç darbesi yemek gerekir."
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

Bunun için SQL kullanman lazım. Tabloları uygun şartlar ile birleştirerek yapacaksın.

Kod: Tümünü seç

SELECT musteri.ADI, musteri.SOYADI, ariza.TARIH, kasa.BAKIYE
   FROM musteri
   INNER JOIN ariza ON ariza.MUSTERI_ID = musteri.ID
   INNER JOIN kasa ON kasa.MUSTERI_ID = musteri.ID
gibi sana örnek teşkil edebilecek bir SQL sorgusu bu şekilde. Burada musteri tablosundan ADI ve SOYADI alınıyor, kasa tablosundan BAKIYE alanı ve ariza tablosundan da TARIH.

INNER JOIN ile 2 tablo daha uygun şartlar ile birleştiriliyor. Tabii ki sen tablolar arasındaki ilişkiyi nasıl kurmuşsan ON'dan sonrasını o şarta göre kurmalısın. Ben ilişkinin musteri.id ve MUSTERI_ID alanları arasında olduğunu varsaydım.

Daha sonra veritabanına göre uygun bileşenleri kullanarak, TQuery, TIBQuery, TAdoQuery vs.. bu SQL'i Select SQL property'sine yazıp aynen bir tablo gibi kullanabilirsin.
sevturk
Üye

Mesaj gönderen sevturk »

arkadaşım verdiğin kodları yaptım yalnız hata veriyo..
formuma BDE yaprağından Query yerleştirdim.. Obj.İns.'dan SQL kısmına girip;
select KASA_TABLO.GELIR,KASA_TABLO.GIDER,MUSTERI_TABLO.MUSTERI_ADI,MUSTERI_TABLO.MUSTERI_SOYADI,ARIZA_TABLO.ARIZA_TARIHI from KASA_TABLO yazdım ama olmadı.. eksik veya yanlış varmı yardım edersen sevinirim.. ilgin için Allah razı olsun.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

sql'i eksik yazmışsınız. inner join ile diğer tabloları da dahil etmelisiniz.
sevturk
Üye

Mesaj gönderen sevturk »

yazdığım komutun sonuna sadece KASA_TABLO değil diğer iki tablonunda ismini yazınca oldu ama bu seferde her kayda 3 şartlı bilgi girişi varmış gibi yazdı.. yani ahmet adlı müşterş adına gelir olarak 100 girince diğer kayıtlarada gelir 100 girmiş gibi ekliyo..
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

İlişkiyi join kullanarak kurabilirsiniz. Verdiğim örneği inceleyin.