resim içinde nesne bulma - image processing

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
iqprog

resim içinde nesne bulma - image processing

Mesaj gönderen iqprog »

bir resim içindeki nesneleri bulan algoritmalara ihtiyacım var.
ya da başka bir ipucuna,
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

öyle bişey olsa süper olurdu, ancak ço bilimsel araştırma sonucunda ancak böyle bir sonuca varabilirsin.

İnan bana dünyada bir çok ciddi firma bu iş için uğraşıyor, kaldıki benim bile ihtiyacım var böyle bir çözüme.

Resim içinde müstehcen bir görüntü var mı yok mu bilmek lazım. Yaptığım programın içeriğine uygun bir engelleme olurdu..

Tabi öyle bir algoritma olmalı ki, bir mavavdaki karpuzları görüpte "ooo bu çok müstehcen" dememeli :lol:

Saygılar...
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

kesin bir çözüm yok ama bir kaç ipucu verelim bakalım
image processing
pattern recognition
intelin opencv -Open Source Computer Vision Library-diye bir kütüphanesi var bukonuda
http://www.intel.com/technology/computing/opencv/
http://www.intel.com/technology/computi ... cation.htm
yapay zeka

kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

Evet bunları iyi incelemek lazım. bir takım kütüphanelerden söz ediyor. Genişçe bir zamanda bakacağım. Teşekkürler bilgi için.

Bu arada işin içine Intel'inde girdiğini düşünürsek ciddi bir pazar payınında olduğunu anlasınız..
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Adını tam hatırlamıyorum, bi forumda görmüştüm sanırım, bitirme tezi olarak ağaçtan elma toplayan robot vermişler onunla ilgili çalışmaları vardı.Resmi çekip tarıyorsun, geri besleme tekniğiyle karşılaştırma yapıyorsun.Geri besleme imkanı varsa belli bi noktaya kadar çözüm üretilebilir.
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

ancak teorikte bu tanıma işlemi olsa bile çok hızlı olmayacaktır. sanırım işlemci hızlarımız bu tür bir işlem için şimdilik yavaş gibi.

bir insanın algılamasıyla hiç bir zaman karşılaştırılamayacaktır, düşünsenenize siz bir şeye bakar bakmaz anında neyin ne olduğunu anlıyorsunuz hatta masanıza bir bakışta 3-4-5 belkide daha fazla nesneyi tek seferde algılıyorsunuz. Ne müthiş bir mekanizma.. ne müthiş bir işlemci...
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

Honda'nın Asimo adlı meşhur robotu bu konuda baya yol katetmiş durumda, insanların yüzünü, boyunu, vücut sıcaklığını bir iki saniyede kaydediyor. bu kayıt sırasında aldığı görüntüyü hemen işliyor, yüzün nerede olduğunu ve ana hatlarını belirliyor.
ben bi ödevimde (görüntü işleme dersi) verilen bi fotoğraftaki arabanın plakasını bulmuştum. belirli bi algorita izlemedim. kendi kafama göre resmi tarıyordum. mavi bi bölge bulunca hemen yanında acaba beyaz bi bölge varmı diye bakıyordum ve varsa o kısmı alıp işliyordum. program mavi renk arabalar hariç, hızlı çalışıyordu. ama araba mavi olunca makineyi kitleyinceye kadar kasıyodu.
iqprog

:)

Mesaj gönderen iqprog »

"abi bu program mavi arabalarda çalışmıyor." :)
enteresan bi bug olurdu di mi.

teşekkürler arkadaşlar kafa yorduğunuz için.

pek tabi bu işleri henüz ayağa düşmediğini biliyorum, ama baya da uğraşan var belki bir bilginiz vardır dedim.
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

:ara örüntü, görsel tanımlama, matlab...
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

NEsneler belirli ise problem olmaz Ornek veren arkasımız bunu guzelce alatmış... Arabaların plakalarını okuyan bir program icin... fakat seninn dediğin gibii nesneleri tanıyan bir programm nasil yapılır dersen .. resmi meydana getirne yine nesneler olavağı için.. Burada tüm nensneleri tanıtman gerekir. ama resmideki insanları bulacaksa bu yapilabilir. bence..

arakadasinn izlediği yoldakii gibii oncee saç kısmını bulur sonra sac+yuz varmı sonra yuzde goz. varmı sac +yuz+goz gibi sorgulardan sonra yuzune konumlanabilir.... Ondan sonrada

resimdekii renk değişiklerinii ayırt edebilirsinn yani bir adamm eger cimeninn üzerindee yatıyorsa cimen yesill olacaktır.. macig kement var psd dekii gibii rek dyagramı ile oo insan bulunabilir.. fakat.. tum objeler dersen zaten resmin tumu nesnelerden olusacagı için olmaz.
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.
Akin_Delphi
Üye

Mesaj gönderen Akin_Delphi »

nitrokonat yazdı: ben bi ödevimde (görüntü işleme dersi) verilen bi fotoğraftaki arabanın plakasını bulmuştum. belirli bi algorita izlemedim. kendi kafama göre resmi tarıyordum. mavi bi bölge bulunca hemen yanında acaba beyaz bi bölge varmı diye bakıyordum ve varsa o kısmı alıp işliyordum. program mavi renk arabalar hariç, hızlı çalışıyordu. ama araba mavi olunca makineyi kitleyinceye kadar kasıyodu.
Katıldığım forumlardan birinde, bir İngiliz İngiltere'de tüm otomobillerin plakalarının otoban üzerinde tanımlanabildiğini, hükümetin kolaylıkla kim nereye gidiyor belirleyebildiğini, hatta işi daha da abartıp yüz tanıma yazılımlarını tamamen otomatize ettiklerini dolayısıyla (İngiltere'de) bir yerlerde (özellikle şehir merkezinde) gezerken, Büyük Abinin sizin kim olduğunuzu bildiğini yazmıştı.

Abartı olabilir bir şey demiyorum, ancak yapılamaz bir şey değil. Bu arada kafama bir şey takıldı. Sayın ipprog, otomatik hedef arayan füze falan mı yapıyorsunuz? :lol: :lol: :lol:

Bir de sayın bLue aLonE sürekli yapay zekadan bahsediyorsunuz. Google'da arama yaptırdım. O kadar çok hit alıyorum ki, dolayısıyla nereden başlayacağımı şaşırdım. Bu konuda sizin bir kaç uygulamanız olduğunu da gördüm. Bu konuda temel bilgileri veren bir site ismi verebilir misiniz (İngilizce olabilir)?
Saygılar
iqprog

:)

Mesaj gönderen iqprog »

yok sadece üretim hattında sırayla akan ürünler var, bunların hacimlerini ölçmem gerek.
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

üretilen her ürün eğer kutuu ise ve siz bunları kargolama amacıyla hacmini ölçmek istiyorsanız şöyle bir yöntem ie yarar.

her ürün kutusu için özel bir barkod tanımlarsınız ve bu barkodda hacim ve ağırlık bilgileri içeriri.

ürünler bantta kayarken okuyucu bunları tek tek okur ve değerlendirir. toplam hacim ve ağırlığı verir.

saygılar..
iqprog

saol

Mesaj gönderen iqprog »

saol ama ürün hacimleri zaten bilmiyoruz ki barkodlasak, amaç hacmi bulmak zaten.
Kullanıcı avatarı
Opt2000
Üye

Mesaj gönderen Opt2000 »

Selam,

iqprog senin projen için sinemadaki Blue Box sistemini kullanabilirsin aslında. Yani üretim bandının arkasına koyacağın bir perde ile (örneğin mavi veya yeşil perde, ama kutu üzerinde bu resim olmayacak) nesneyi çıkarman çok daha kolay olacaktır.

Nesnenin boyutlarını ölçmeye gelince, ilk aklıma gelen, banda konulabilecek en büyük kutu ile bir referans boyutu oluşturmak. Daha sonra da senin elde ettiğin resimde, Find Edges gibi bir algorima kutusunun köşe noktalarını tespit etmek. Tahminimce Find Edges'den sonra kutunun köşe notkalarını hesaplaman mümkün olabilir (Tabii bol if kontrollü bir algoritma ile) Kutunun köşelerini (en az 3 köşe bulman gerekiyor) ve referans değerlerini kullanarak hacim hesabını yapmak. Gerçi bahsettiğim yöntem pek güvenli değil ama biraz daha geliştirilecek olursa işe yarayacaktır.

Plakalarla ilgili duruma gelince, aslında bu bahsedilen çok zor bir iş değil. Daha önce ben de yapmıştım, resimden plakanın yerini otomatik olarak tespit ediyor, sonra da OCR işlemi uygulayarak plakayı metne çeviriyor. Tabii bundan sonrası da hikaye. Ama burada ciddi sorunlar çıkıyor. Resim yüksek kalitede olmalı, motion blur olmaması için fotografı çeken kameranın enstantenesi çok düşük olmalı, ışık objektife ve araca karşıdan gelmemeli (ya karanlık oluyor, ya da plaka parlama yapıyor), ve plaka çamurlu olmamalı. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ha bir de resim açılı olduğu zaman OCR işleminin başarı oranı düşüyor.

Plaka alanını bulma işlemi de elbette renge bağımlı olmamalı. Bunun için plaka şablonları tanımlamak daha mantıklı. Yani plakanın genişliği ve yüksekliği şu aralıklarda olabilir gibi. Daha sonra da plakanın çevresindeki standart özelliklerden faydalanabiliriz. (Örneğin kontrast ayarı yapılır ve resim B/W'ye çevrilir. Plakanın içi yazılarla dolu beyaz alan olacak, dışında ise siyah bir çizgi olacak. Eğer plaka bulunamazsa, o zaman resim gerekirse invert edilecek (BG'si siyah olan resmi araçlar için). Tabii bu yazdıklarım iyi optimize edilmiş kodlar gerektiriyor, aksi takdirde her geçen aracı tespit edeceğim düşüncesi hayal olarak kalıyor :)

Kolay gelsin,
Bahadır Alkaç