türkçe SQL için kaynak ve yerel ağda chat kaynak kodu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
ikut

türkçe SQL için kaynak ve yerel ağda chat kaynak kodu

Mesaj gönderen ikut »

Sql için sağlam bir Türkçe kaynak yada site varmı. Özellikle Delphide kullanımla ilgili. Elimde 2 tane basılı kitap var ama sanki helpi çevirip koymuş mübarekler.

Birde yerel ağda mesajlaşma kaynak kodu gerekli. aslında indy içinde bir tane var gibi. varsa başka çalışmalar incelemek isterim. asıl ama ise istendiğinde karşı tarafa process ve ekran screen shot ın gönderilebilmesi.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

kardeş sen çeşmenin başına su soruyosun. Sql için burdan iyi kaynak mı var?
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Aslında ne aradığınıza bağlı. Burada görünen kaydedilmiş bilgilerin haricinde uzaydaki karadelikler gibi bir de bilginin görünmeyen kısmı var. Onu da sorularınızı anlaşılır şekilde sorduğunuzda keşfedebiliyorsunuz :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Ne istediğiniz pek belirsiz, kaynak derken Makaleler bölümüne göz attınız mı? Delpi ve Database Seminer videolarımızı izlediniz mi?

Bunlara baktıysanız daha da kaynak sormanız ancak ve ancak Database nasıl yazılır şeklinde olabilirdi :)

Sorularınızı biraz daha netleştirin ve öyle sorun ki size daha çok yardımcı olabilelim.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
ikut

Harbiden ya... Çeşmenin başına su sormuşuz....

Mesaj gönderen ikut »

nitrokonat yazdı:kardeş sen çeşmenin başına su soruyosun. Sql için burdan iyi kaynak mı var?
Alttaki kardeşlerin mesajına bakınca ;

Eskiden makalelere bakmıştım ama benim asıl istediğim şeyin bir kısmını veritabanında buldum gibi.

Ya ben aslında ne istiyorum. Programlarımda hiç table kullanmadan query ile çalışmak ama bunu yaparkende özel kod kullanmamak.... (Mesela kayıt ekleme silme gibi basit işlemler için en azından);

Artı böyle join; union vs gibi işlemleri kitapta sırf varolsun diye anlatmışlar...
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Joinler ile ilgili ben bir zamanlar 3-4 çeşit örnek vermiştim forumda bir aratırsanız çok özet ve net bir şekilde anlatmıştım. Ama ne zaman anlatmıştım filan hatırlamıyorum :(

Ayrıca Seminer videolarını izleyin. Kitaplardan çok daha fazlasını öğreneceksiniz. Hem de canlı olarak görerek.

Kolay gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

table zaten pek kullanılmıyor. ben hep datasetlerle çalışıyorum. silme, düzenleme, ekleme, filtreleme gibi bir çok işlemi datasetler hallediyor.
onun dışında SQL temelini aldıysanız bir sorgunun türkçesini söylemektense sql kodunu yazmak daha kolay oluyor.
ÖRN: müşterinin tüm bilgilerini ve carihareketlerdeki bağlı olduğu işlemleri raporlamak istiyorum (sql cümlesi daha basit olurdu)

ama kodlama olayında her zaman daha hızlı ve zeki kodlar vardır. oluşturduğunuz bir kodun ya da sql kodunun daha hızlı ve zekisi vardır. onları zamanla öğreniyor insan.
mesela:

Kod: Tümünü seç

if (x=15) or (x=25) or (x=45) then
        begin 
        .......
        end;
daha zeki şekli

if x in [15,25,45] then
        begin 
        .......
        end;
Kullanıcı avatarı
naile
Admin

Mesaj gönderen naile »

join için örnekli anlatım:

viewtopic.php?t=9193&highlight=join

Makaleler bölümünü incelemenizi tavsiye ederim.
ikut

Mesaj gönderen ikut »

nitrokonat yazdı:table zaten pek kullanılmıyor. ben hep datasetlerle çalışıyorum. silme, düzenleme, ekleme, filtreleme gibi bir çok işlemi datasetler hallediyor.
onun dışında SQL temelini aldıysanız bir sorgunun türkçesini söylemektense sql kodunu yazmak daha kolay oluyor.
ÖRN: müşterinin tüm bilgilerini ve carihareketlerdeki bağlı olduğu işlemleri raporlamak istiyorum (sql cümlesi daha basit olurdu)

ama kodlama olayında her zaman daha hızlı ve zeki kodlar vardır. oluşturduğunuz bir kodun ya da sql kodunun daha hızlı ve zekisi vardır. onları zamanla öğreniyor insan.
mesela:

if (x=15) or (x=25) or (x=45) then
        begin 
        .......
        end;
daha zeki şekli

if x in [15,25,45] then
        begin 
        .......
        end;
Merhaba
Önerilerin için sağol... Benim derdim şuki ben veri giriş ve veri listeleme formlarını mümkün mertebe en az kodla halletmeye çalışıyorum .... Bunun içinde form inheritance kullanıyorum. Biz liste formu için ssadece inherit edip Datasource bağlamam yeterli oluyor. Ama SQL için jenerik kod yazımında çok iyiyim diyemem. seminer kayıtlarında bunu anlatan birini gördüğüm için sorayım demiştim.

Verdiğin kod örneğine gelince eski pascal kitaplarımda ki bir konu üzerine döngüyü çok kereler tekrarladımızda senin verdiğin 2. kod daha yavaş çıkmıştı. Demek istediğimiz in kullanımı daha düzenli görüntü versede optimizasyon açısından pek verimli bir kod değil. ha athlon 3000 makinede bu ne farkder saniyenin milyarda biri ama kümedeki elemen sayısı arttıkça fark barizleşir. Genede bu konu son 3-5 yıl içinde test ettimmi etmedim.

Saygılar
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Öncelikle senin jenerik kodlama dediğin olayın adı sistematik kodlamadır ve bunun sql ya da kullandığın toolla neredeyse hiç alakası yoktur.Kodlamayı bir bütün olarak ele alırsak yapmak istediğin şeyleri en küçük parçaya bölerek (en az kod yazarak değil!) bu otimizasyonu sağlamak gerekir.Bu noktada alt yordamlar, global unit ve classlar gibi stabiliteyi arttıracak ögeler gündeme gelir vs.vs.

Kolay gele..
ikut

sistematik kodlama

Mesaj gönderen ikut »

bLue aLonE yazdı:Öncelikle senin jenerik kodlama dediğin olayın adı sistematik kodlamadır ve bunun sql ya da kullandığın toolla neredeyse hiç alakası yoktur.Kodlamayı bir bütün olarak ele alırsak yapmak istediğin şeyleri en küçük parçaya bölerek (en az kod yazarak değil!) bu otimizasyonu sağlamak gerekir.Bu noktada alt yordamlar, global unit ve classlar gibi stabiliteyi arttıracak ögeler gündeme gelir vs.vs.

Kolay gele..
Üstadım ;

Adının ne olduğu çok nemli değil. Önemli olan üzüm yemek değilmi. Yalnız SQL için farketmesinin sebebi şu; belki fazla tembelsin diyeceksin ama örneğin bir dosyayı ele alalım. Atıyorum ; Meslekler olsun. sadece 2 fieldi olsun.

Bunu table yaparsan ; table bir post yada append yada edit demen yetecek; ama query yaparsan

insert into yada delete from deyip devam edeceksin. Bundan kurtulmak için yada tabloya göre bu insert kodunu otomatik yazan bir kod yazmak gerek ; (ki bu mantıklı olmaz) yada update sql komponentini kullanmak gerek.

Kendi payıma table kullanmaktan şikayetçiyim. Query kullanarak hem sql bilgimi artırabilirim hemde burdaki hayvan gibi serverları biraz daha çalıştırırım.

Liste formu için yapım şu;

yukarda 11 tane düğme bvar ve bunlar sabit; aşağıdada bir grid.

1. düğme ekle
2. düğme edit
3. sil
4. dosya başı
5. dosya sonu
6. kayıt ihraç sihirbazı
7. kayıt import sihirbazı
8. query by form ile kayıt filtreleme
9. grid in ekran ayarları
10. düğme form ayarlarını sabitle ve çöz
11. düğme çıkış

Detay formuda inheritabce ile alınıyor. O yüzden buralarla çok uğraşmadan daha hızlı çalışabiliyorum. Ha tabiki bir editin çıkışında özel bir işelm gerekiyorsa onuda lle yazacağız.

Saygılar
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Re: sistematik kodlama

ikut yazdı:Bundan kurtulmak için yada tabloya göre bu insert kodunu otomatik yazan bir kod yazmak gerek ; (ki bu mantıklı olmaz)
Bu kanaate nerden vardın?SQL için otomatik kod yapıları oluşturma (bkz IBDataset nesnesi..) ve muadili işlemleri çoğu zaten sistematik kodlamaya dahildir (burada bir parantez açılması gerekir ki, yaklaşımda yanlışlık havası var gibi, o nedenle uzun bi açıklamayı gerektirecek bir konudur, detaya girmek istemiyorum bu noktada).Ancak şunu belirtmekte fayda var, bu her zaman kullanılmayabilir.Bazı durumlarda farklı tool ya da teknikler kullanman gerekecektir, bunu kabul ediyorum.Ama genelleme yapacak olursak zaten bu şekilde yapacağın kodlamayla proje yönetimini sağlamış olacaksın.

Kolay gele..
ikut

Re: sistematik kodlama

Mesaj gönderen ikut »

bLue aLonE yazdı: Bu kanaate nerden vardın?SQL için otomatik kod yapıları oluşturma (bkz IBDataset nesnesi..) Ama genelleme yapacak olursak zaten bu şekilde yapacağın kodlamayla proje yönetimini sağlamış olacaksın.

Kolay gele..
Şimdi zaten interbase componentinin bu sql kodlarını kendsinin object inspectorde oluşşturması büyük rahatlık. Benim derdim her veritabanı erişim seti componentinde bunun olmaması.

Proje yönetimi konusunda gelice haklısın. Zaten benimderdimde 100 % her programa uymasada sabir bir arayüz geliştirmek ve o arayüzü mümkün olan mantıklı heryerde kullanarak daha az kod yazmak daha hızlı geliştirme yapmak ve en önemlisi kullanıcı eğitim sürecini en aza indirme.

Master detail form kullanımı konusunda pratiklik sağlayacak bir fikrin varmı ? bu konudaki tecrübelerindende e azından fikir anlamında faydalanmak isterim. Saygılar
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Ben genelde FieldList ve ValueList tekniklerini kullanırım bu tarz işlemlerde.
ikut

Valla biraz yüzsüzlük olacak ama

Mesaj gönderen ikut »

bLue aLonE yazdı:Ben genelde FieldList ve ValueList tekniklerini kullanırım bu tarz işlemlerde.
Basit bir örnek vermen mümkünmü ? Hem böylece tekniğide kavramış oluruz