Windows CE işletim Sisteminde Win32 programlar çalışırmı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Windows CE işletim Sisteminde Win32 programlar çalışırmı

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba;
El bilgisayarlarındaki Windows CE işletim sisteminde Delphi ile geliştirdiğimiz windows uygulamaları çalışırmı farklı derleme araçlarından mı geçirmek gerekiyor.

Teşekkürler.
Not:Sorunun yeri burası olmayabilir en uygun yer diye düşündüm :oops:
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Merhaba,

Benim cep telefonda SP 2003 Windows çok büyük hevesle aldım program yazarım diye. Ancak Delphi ile yazamadım. Telefonda CF (compact framework) yüklü olması gerekiyor..

Ancak bu konuda Microsoft Visual Studio herşeyi yapıyor, hatta sanal bir Cep telefonu açıyor ekrana ve yazdığın uygulamayı orada deneyebiliyorsun. Tabiki Win CE işletim sistemleri içinde uygulama geliştirebiliriyorsun.

Bazı küçük uygulamalar yapmıştım VB'de.. Enterasan hissediyor insan kendini. Heyecan verici..

Delphi ile bu işler yapılıyormuş ama nasıl. bir ara araştırdım borşandın bu iş için programları var ama sanırım C'de yazılıyor.

En kolay ve en hızlı şekide şu an için Visual Studio'da yazıldığını biliyorum.

Saygılar...
Kaptan
Üye

Mesaj gönderen Kaptan »

Merhaba. Visual studionun hangi sürümünü kullanıyorsunuz, hangi programı ile yazıyorsunuz? .net ile yazdığımız programlar direk çalışıyor mu?
teşekkürler.
serkan
Üye

Mesaj gönderen serkan »

hocam malesef win32 exeler wince de çalışmıyor.baştan oturup visual studio öğrenmek ne kadar akıllı bir iş bilemiyorum.delphi 2006 da yazılabilir diye bişeler duymuştum.aslında Win CE için framework kurup delphi.net ile geliştirdiğimiz programların çalışması lazım eğer çalışmıyorsa ya microsoft .net teknolojisinde bizi uyutuyor yada delphi 2006 gerçek bir .net geliştirme aracı değil bu konudaki suçlu kim merak ediyorum.
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

Visual studio nun son sürümlerinden birin iindir..

Sanırım varsayılan olarak içinde WinCE SP2003 gibi iletim sistemlerine deploy özelliği sağlayan hizmetler gelmiyor onu ayrıca indirmen gerekiyor.

Compact Framework WinCE'de yüklü olması gerekiyor. yani .NET framework'un küçültülmüşü. fakat WinCE için belki başka version vardır.

.NET ile yazılıyor yine EXE oluyor.

VS'i açıp, hangi ortamda program yazacağını seçiyorsun, mesela WinCE için ise hemen standard bir form açılıyor WinCE uyumlu cihazlara uygun boyutta, menüler falan vs. ekliyorsun. Deleyip direk kendi cihazında yada simule edilmiş bir başka pencerede sonucu görebiliyorsun.

Ama WinCE işletim sisetmi daha geniş boyutta olduğundan, sanırım CF yüklemene gerek yok diye hatırlıyorum. bunu denek için .NET form projesi aç ve basit bir form ve button koy. derle ve WinCE'ye gönder, bakalım çalışacak mı?

Tabi WinCE, SP2002, 2003 ve 2005 gibi sistemlerde .NEt ile yazmak kolay oluyor, o zaman insan anlıyor .NET neden icat edilmiş. Tabi javanın tahtını sarsmasıda cabası.

Şunu söylemek istiyorum, bende Motorola MPX200 bir cep telefonu var, minik bir bilgisayar gib., fiyatı ise çok komik.. gerçekten komik.. 250-300 YTL civarında. 166 Mhz lik bir CPU'su var. Bu sistemlerde yapılmış oyunları millet gördüğünde küçük dilini yutuyor. Java falan halt etmiş yani..

Ve bu sistemlerde directx gibi şeylerde oluyormuş. geleceği parlak sistemler diyebilirim. o nedenle ufaktan bilgi sahibi olunmasında fayda var.

Fazla bilgi vermiyorum çünkü hobi olarak şöylesine takılmıştım bir aralar. Visual studio gibi Delphi sürümlerindede deploy yapılabilirse çok güzel olacağına inanıyorum..

saygılar..
Kaptan
Üye

Mesaj gönderen Kaptan »

Bilgiler için teşekkürler. Ben de yavaş yavaş .net ortamına geçiş yapıyorum. c# kullanacağım. Delphinin benim için bir espirisi yok artık. Zaten çok değişmiş. .nete has dili kullanırım daha iyi.
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Murat DİCLE yazdı:.......... Bu sistemlerde yapılmış oyunları millet gördüğünde küçük dilini yutuyor. Java falan halt etmiş yani..

Büyüksün M$. Öyle iyi göz boyuyorsun ki gözümüz senden başkasını görmez oluyor...

M$'ın Büyük Baş yalakaları (dünya yazılım şirketleri babında) bile JAVA ya bu lafı diyememişlerdir sanırım.. :!:
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

yine de acele etme derim.. bir araştır, teknoloji gelişiyor..
.net'in has dili diye bişi yok. her ne kadar da C# .net için geliştirilmiş olsada..
ibrahimcoban
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ibrahimcoban »

Formlara yorumlar değilde kesin bilgiler yazılsa iyi olur.
Hem polemiklere girilmiş olmaz...

Wince işletim sistemlerine Ms Embedded V.Basic ve VC++ ile programlar yazılabilinir. Ayrıca .Net' in doğası gereği .Net ilede yazılabilinir.
Fakat burda bir ayrıntı var, .Net ile yazmak için Compact Framework' ün olması gerekir. .Net' de hangi dille yazılacak olursa olsun. Şimdilik bunun deploy lisansı hiç bir firmada yok sanırım.
Compact Framework Ms Visual Studio .Net ile gelir ve sadece paralı olanlarında mevcuttur. Eğer elinizde MsVs.Net varsa Delphi ile Wince işletim sistemlerine program yazabilirsiniz.
Fakat bu alıştığımız gibi forma buton koy tıkla ve çalışsın şeklinde değil elle compiler ve Delphi' nin ürettiği kodlarda bir miktar değişiklik gerektiriyor. Bunu basitleştiren toollar mevcut (http://www.jed-software.com/cf.htm) ve bu tool iyi sayılabilir.
.Net ile yazılacaksa MsVS .Net bence en iyi seçim olacaktır.
Fakat Embedded VC++' ıda gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Birde .Net için free Compact Framwork var OpenNetCF
(http://www.opennetcf.org) siteden kaynak kodlarını indirip command satırından veya MsVS .Net' den compile yapabilirsiniz.

Pocket PC' ler ve Wince' lerin ARM işlemcileri için Ms Embedded V.Basic 'te
iyi bir şekilde kullanabilinir.
Hepsiylede yazılım geliştirdim bence en hızlısı olmasa bile en uyumlusu (marka ve cihaz bazında) MsVS. Net 2003 diyebilirim cihaz Wince5.0 ise .Net 2005 daha uygun seçim olabilir.

Kolay Gelsin ...!
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Merhaba;

Konuyu ben açmıştım ama soru içinde sorular sorulmuş bu üzücü :(
Yazılınalar delphi ile geliştirilemiyor anlamı çıkıyor halbuki ben çeşitli componenetler kullanarak veya exe dönüştürücüleri ile win32 exe lerinin çalıştığını okumuştum.

Hangi dilde yazıldığını merak etmiyorum merak ettiğim daha doğrusu soru başlığı delphi ile geliştirdiğimiz win32 exe lerin nasıl windows CE işletim sisteminde çalıştırılacağıydı.

Teşekkür Ederim.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Merhaba;

Ya neden exeler win. CE çalışmıyorki tamam platformu farklı ama bu çok saçma geliyor bana.

Yukarıdaki yorumlarda delphideki gibi görsel bileşenler kullanmak gibi değil bir sürü işlemden bahsedilmiş buda çok saçma hangi devirdeyiz. ?

Teşekkürler.

Mesaj gönderen fduman »

Biri Arm risc mimarisi diğeri Intel 8086/80386 mimarisi. Çalışmaması kadar normal birşey yok.

Fark işlemci yapısında. Arm opcode'ları makina dili düzeyinde Intel 32 bit mimarisine göre çok farklı.

bkz. http://en.wikipedia.org/wiki/ARM_architecture
Kaptan
Üye

Mesaj gönderen Kaptan »

pro_imaj yazdı: Konuyu ben açmıştım ama soru içinde sorular sorulmuş bu üzücü :(
Hocam kusura bakmayın size verilen cevabı tatmin edicidir diye düşünerek ve sorduğum sorunun da sizinki ile alakalı olduğunu düşünerek sormuştum. Açıkçası üzücü olan ne anlayamadım. Bi kusur işledimse özür.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Merhaba;
Kaptan yazdı: Açıkçası üzücü olan ne anlayamadım. Bi kusur işledimse özür.
Yok hocam est. özür dileyecek bişey yok yanlız ben soru içinde soru sorulması üzücü diye düşündüm çünkü konu o zaman dağılıyor çoğu kez.

Konuyla alakalı olarakta Win32 exeleri convert edip win. CE uyumlu hale getiren prg varmış araştırıyorum bende arkadaşlar.

Teşekkürler.

Mesaj gönderen fduman »

pro_imaj yazdı: Konuyla alakalı olarakta Win32 exeleri convert edip win. CE uyumlu hale getiren prg varmış araştırıyorum bende arkadaşlar.
Merakla bekliyorum.