Alanları delete insertlemi guncellemek iyi select update lem

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Alanları delete insertlemi guncellemek iyi select update lem

Mesaj gönderen musti »

s.a.
ilk bakışta saçma gelebilir.
Ama 5 adet alanımız var (4 'u varchar(), 1 i double precission);
bunlar 4 ayrı makinede yüklü bunlara ağ üzerinde bağlanıp değişenleri güncelle işlemi yapıyorum. Tek yapılan bir işlem bu tek table zaten
bu işlemi tabiki 4 pc yi bir servera takarak hic guncelleme işlemi yapmadan yapabilirsiniz tabiki ama benim boyle yapmam lazim ag kopabilir veya sadece belirli pclerde bu bilgilerin guncel olması gerekir diye düşünün lütfen.

Merak ettiğim su
bu işlemi ben delete insertle yapsam pratik oluyor cunku birdaha select le varmı yokmu diye kontrol etmeme gerek yok.
yoksa select kontrol etip varsa update yoksa insermi yapsam database daha saklılı olur. yani hangi mantık dogru sizce

Not : 15.000 satırlık 5 field var ve bunların gunde 100 e yakın satırdaki bilgi değişiyor.

teşekkür ederim
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Yazılacak bir SP ile kayıtın olup olmadığı kontrol edilerek yoksa ekleme/INSERT varsa güncelleme/UPDATE edilmesi daha uygundur :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
musti
Üye

Mesaj gönderen musti »

tsk ederim abi.
anladıgım kadarıyla. delete silmek database yoruyor ve bakım getiriyor.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Yorma olayı değil. Doğal olarak iki işlem yapmak (Delete-Insert) daha fazla meşgul edecektir fakat asıl önemlisi silip yeni kayıt ekledikçe çöp/garbage artar :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!