delphi for win32-delphi.net
delphi for win32-delphi.net
selam,
biraz delphi for win32 ile çok azda delphi.net ile çalıştım.delphi.net ile bir web sayfası hazırladım.ilk edindiğim izlenim şu oldu.'delphi for win32 deki component zenginliği delphi.net yok'.Ayrıca delphi for win32 de yazılım yapılırken karşılaşılan sorunları çözmek için bir sürü alternatif var.bence delphi.nette bu yok.delphi dili bence .net ile fakirleşiyor.bu hususta sizler neler düşünüyorsunuz.
biraz delphi for win32 ile çok azda delphi.net ile çalıştım.delphi.net ile bir web sayfası hazırladım.ilk edindiğim izlenim şu oldu.'delphi for win32 deki component zenginliği delphi.net yok'.Ayrıca delphi for win32 de yazılım yapılırken karşılaşılan sorunları çözmek için bir sürü alternatif var.bence delphi.nette bu yok.delphi dili bence .net ile fakirleşiyor.bu hususta sizler neler düşünüyorsunuz.
- sabanakman
- Kıdemli Üye
.net
.net piyasaya yeni düştü geleceği varmıdır bilinmez ama geniş kapsamlı bir proje asla .net'te yazılmamalı. Uygulamadaki tüm sorunlarını bizzat gördüm ve yaşadım. Aynı kodlarla olağanüstü yavaş kalıyor. Sebebi malum, sanal işlemcinin (CLR) çalıştırdığı komutlar 2 aşamadan geçtiği için. Zaten .net programı çalışırken boyutu 1 KB dahi olsa mutlaka 40 MB framework'te hafızaya yüklenmektedir. Bu bile açılışta bayağı yavaşlık nedenidir. Yeni çıkmış bir ürün yılların birikimi olan win32'ye karşı kıyaslamak doğru olmasa da ben VCL.net içinde bulunan bileşenleri görünce zenginlik karşısında çok şaşırdım ve Borland Firmasına hayranlık duydum. Çünkü VCL içine bir göz atınca .net içinde kullanılamayacak kodlarla doludur. Pointerlar'la ilgili bayağı sıkı çalışmışlar. Bunlar en çok DataSet bileşenlerinde mevcuttur. Özellikle ClientDataSet bileşeni. Bir yandan da .net (framework) içinde var olan hazır nesnelerle dev bir kütüphane avantajı sunduğu içinde kullanımı daha avantajlıdır (döküman olduğunda
). Hız önemsendiğinde win32 kullanılmalı. Taşınabilirlik önemseniyorsa .net deniyor ama ben aynı .net kodlarının aynı verilerle farklı bilgisayarlarda farklı sonuçlarını görünce şok oldum. Biri bunu bana söylese muhakkak bir yerde hata yapmışsındır olmaz öyle şey derdim. Gerçi framework 2.0 yüklenince böyle bir şeye daha ratlamadık ama...? Sonuç olarak yeni olan eskiden daha iyidir demek yanlış olur. Çünkü yola yeni çıkanın aldığı yolla önceden yola çıkanın aldığı yol farklı olacaktır. Şu an bu farkı yaşıyoruz, gelecekte ne olur bilemem.
Aslında .net ile delphi dili fakirleşmiyor, Visual Basic diğer dillerden geri kalmışlığında durumunu eşitliyor.

Aslında .net ile delphi dili fakirleşmiyor, Visual Basic diğer dillerden geri kalmışlığında durumunu eşitliyor.
Şaban Şahin AKMAN
yani web de delphiyle .net i kıyaslamayın derim.delphi for .net dediğiniz de delphi diline microsoft kütüphanesinin eklenmeye çalışılmasıdır.ve çokda başarısız olmuştur.ama dersenizki local ve win32 uygulaması geliştirecem o zamanda delphinin üzerine yok.ama .net te bu verisiyon kontrol gibi güzel şeyler var.kolay gelsin.
Platform bağımsızlığı derken ne kastediliyor anlamadım. .NET Framework Microsoft'un kendi işletim sistemi olan Win98'de bile çalışmıyor. Bu demektir ki Win98 için uygulama geliştiremezsiniz.
Diğerlerinde ise kullanıcıya 150 MB boyutunda .NET Framework yüklemek zorunda kalıyorsunuz. Gerçi ilerleyen zamanlarda işletim sistemine adaptasyonu söz konusu, ancak gelecek ne zaman gelecek bilemiyorum.
Avantajlarına gelince:
Mobil uygulamalar geliştirme desteği var.
.NET biliyorsanız kafanıza estiğiniz zaman istediğiniz dile geçebilirsiniz. Programlama dilinin birkaç farklılığı dışında zorlanmadan o dil ile de uygulama geliştirebilirsiniz. Zira Java dahil .NET her dile kendini kabul ettirmiş durumda.
XML desteği çok fazla.
Ve tabii ki ASP.NET desteği bir harika
Delphi bunların çok azını sunabilir. .NET gelecekte ne olur bilemem ama en fazla ismi değişir; Tadı asla
ASP'nin ASP.NET şeklinde isim değiştirmesi gibi. Tabii ki sadece adı değişmiyor tadına da biraz xaha şeker ekliyor
Diğerlerinde ise kullanıcıya 150 MB boyutunda .NET Framework yüklemek zorunda kalıyorsunuz. Gerçi ilerleyen zamanlarda işletim sistemine adaptasyonu söz konusu, ancak gelecek ne zaman gelecek bilemiyorum.
Avantajlarına gelince:
Mobil uygulamalar geliştirme desteği var.
.NET biliyorsanız kafanıza estiğiniz zaman istediğiniz dile geçebilirsiniz. Programlama dilinin birkaç farklılığı dışında zorlanmadan o dil ile de uygulama geliştirebilirsiniz. Zira Java dahil .NET her dile kendini kabul ettirmiş durumda.
XML desteği çok fazla.

Delphi bunların çok azını sunabilir. .NET gelecekte ne olur bilemem ama en fazla ismi değişir; Tadı asla

ASP'nin ASP.NET şeklinde isim değiştirmesi gibi. Tabii ki sadece adı değişmiyor tadına da biraz xaha şeker ekliyor

- fatihtolgaata
- Üye
- İletişim:
Delphi bu saydıklarınızdan hangisini desteklemiyor. Şu an mobil uygulamaları olarak preview sürmü de olsa program yazabiliyorum. Bunun dışında söyleyebileceğiniz tek şey Delphi IDE'sinin ASP.NET geliştirmek için yetersiz kaldığı olabilir. Şu an .NET 2.0'dan sonra microsoft'a karşı olan güven yitirilmeye başlandı. Bununla ilgili bloglarda ve yazılım şirketlerinin makalelerinde bir çok şeyler yazılmakta. Acaba bundan sonraki .Net sürümünde de 2.0'da çalışan kodlar çalışabilecek mi korkusu artmaya başladı. Bu yüzden .Net kullanan her şirket gibi Borland da temkinli davranıyor. Bu da .net noktasında geç kalmasının nedenlerinden biri. Ama, şu an .Net 1.1 için Delphi 2006 yeterli ve fazlasını(ECO, ADO.NET) sunuyor. Ve her zamanki gibi bir sonraki highlander sürümünde de 2.0 desteklenip, daha fazlasını sunacaktır kanaatindeyim. QualityCentral'ı takip ederseniz, .NET noktasında da bir çok geliştirmenin geleceğini görebilirsiniz.FAOsoft yazdı: Mobil uygulamalar geliştirme desteği var.
XML desteği çok fazla.
sabanakman arkadaşımın dediği gibi eğer hız önemli ise .NET kullanılmamalı.
fatihtolgaata
hocam ben bir ürün gelitirecem ve başkasına diyecem ki sen bunu kendi dilinle çalışır hale getir.ve bu adamlar benim ürünümde benden daha önde veya daha iyi olacaklar.bu mümkünmüdür sizce.freamworklerin birbirine desteklememe ihtimalinin olduğu söylemişiniz.öyle bir şey olursa.ister borland ister başka bir ide olsun yine aynı olmayacakmıdır.ben delphi for.net i kullandım.adres hatalarından kitlenmelerden iş yapamadım.şunu demem ben.windows applicationlarda .net daha iyi diye.ama biraz da gerçekci olmak gerekmezmi.
saygılar.[/b]
hocam ben bir ürün gelitirecem ve başkasına diyecem ki sen bunu kendi dilinle çalışır hale getir.ve bu adamlar benim ürünümde benden daha önde veya daha iyi olacaklar.bu mümkünmüdür sizce.freamworklerin birbirine desteklememe ihtimalinin olduğu söylemişiniz.öyle bir şey olursa.ister borland ister başka bir ide olsun yine aynı olmayacakmıdır.ben delphi for.net i kullandım.adres hatalarından kitlenmelerden iş yapamadım.şunu demem ben.windows applicationlarda .net daha iyi diye.ama biraz da gerçekci olmak gerekmezmi.
saygılar.[/b]
- fatihtolgaata
- Üye
- İletişim:
Dediğinizi tam anlayamadım, ama yanlış da anlamış olabilirim. .Net'i kullanıyorum ve tavsiye ediyorum. Ama her noktada .Net çok iyidir, süperdir gibi yaklaşımım yok. Aynı şey delphi için de geçerli. Delphi 8 çıktığında kurmam ile kaldırmam bir oldu. Ama delphi 2005 çıktığında delphinin ölmediğini hatta .Net ortamında da microsoft'a zor anlar yaşatacağını anladım. Ve Highlander ile de delphi fanatiklerini tatmin edecek şeyler olacağına eminim. Unutmayın Microsoft hem kendisi dışındaki Borland gibi programcılara yazılım geliştiren şirketlerin kendisini geçmesini istemiyor, hem de windows dışındaki platformlara kaymasını engellemeye çalışıyor. Bu yüzdendir ki bir çok noktada engeller çıkarıyor. Buna en iyi örnek, bildiğiniz gibi Compact Framework, uzun süre Borland'a yada Delphi'ye uyarlanmasına mani olunuldu. Size çok ünlü bir makaleyi yollayacağım. Belki okumuşsunuzdur. Okumadıysanız şiddetle tavsiye ediyorum. Türkçeye de çevirmişler:ademcicek yazdı:fatihtolgaata
saygılar.[/b]
http://local.joelonsoftware.com/mediawi ... l_Kaybetti
Delphi.Net şu an 2006 versiyonunda gerçekten çok stabil. Tabi alanlarımız farklı olabilir. Ben asp.net üzerinde fazla çalışmıyorum. Onun yerine php'yi tercih ediyorum. Sadece uygulama yazımı noktasında, şimdiye kadar bir hata ile karşılaşmadım.
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
ademcicek yazdı:fatihtolgaata
hocam ben bir ürün gelitirecem ve başkasına diyecem ki sen bunu kendi dilinle çalışır hale getir.ve bu adamlar benim ürünümde benden daha önde veya daha iyi olacaklar.bu mümkünmüdür sizce.[/b]
mumkundur. borland bunu yillarca yapti. windows icin en iyi gelistirme araclari hep borlandin olmustur. cbuilder, delphi ondan oncesinde turbo c, turbo pascal.
- fatihtolgaata
- Üye
- İletişim:
Katılıyorum, ek olarak .Net'in baş kahramanları da borland ve sun'dan transfer edilen programcılardır. En son bilinen vaka, Delphi'nin bir önceki mimarlarından olan birisi(Charles Jadzewski), XAML kütüphanesini .Net 3.0'a kazandırmak için Microsoft'a geçmiştir. Bu yüzdendirki, bazı noktalarda sun ya da borland, microsoft'a göre daha iyi sonuçlar almıştır.sadettinpolat yazdı:mumkundur. borland bunu yillarca yapti. windows icin en iyi gelistirme araclari hep borlandin olmustur. cbuilder, delphi ondan oncesinde turbo c, turbo pascal.