Veritabanında Alana Uzunlukları

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ademcicek
Üye

Veritabanında Alana Uzunlukları

Mesaj gönderen ademcicek »

Veritabanında Oluşturmuş oldğum Alan isimlerinin

Örnek:Fik_Sınai_Mul_Hak_Mad_Gor

uzun olması işleyişi, hızı etkilermi?

veya Hangi türlü kullanırsak iyi olur.
kısa açıklamalarmı? uzunlarmı.

kolay gelsin

teşekür ederim
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

anlayabileceğiniz kadar uzun olması iyidir.

Yazdığın alan ismi çokta uzun değil. Ben alan ismi verirken uzunluğuna kısalığına pek bakmıyorum, anlayabileceğim bir isim veriyorum. Daha sonra baktığım zaman bu alanda şu saklanıyor diyebilmeliyim.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

Alan isimlerini 2 yıl sonra gordugunuzde hic tereddut etmeden ne oldugunu anlayabilecek sekilde vermek ya da insan hatırlayacagini sanır. Okuyan bir baskasının anlayabilecegi sekilde vermek perofrmansı arttırır...
Performans derken de sizin kod gelistirme performansınızı. Alan adını hatırlama derdiniz olmaz kesin hatırlarsınız. Anlamak icin detayli aratirma yapmanıza gerek kalmaz gordugunuz anda anlarsınız.... :)

Benim tablolarda kullandıgım bir kac alan adı ornegi :

HER_ZAMAN_INDIRIMLI_GUN_ORANI
GECERLI_YETISKIN_DOGUM_TARIHI
GEMI_FATURA_TESEKKUR_NOTU_ING

kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Selam...

- Çok değerli iki öneri var ama ben bu konuda farklı olarak kısa olanları tercih ediyorum...

- Program içerisinde Constant değişken isimleri tanımlayıp (Büyük/Küçük harf de verebildiğimden daha anlşılır oluyor) bunları kullanmak, veritabanında ise özet halinde ve mümkünse 12 harfi geçmemesini sağlamaya çalışıyorum... (12 özel bir şey ifade etmiyor, benim için anlaşılırlık sınırı sadece.)

- Programlarımda FORMAT fonksiyonunu sıkça kullandığımdan, SQL kodlarında da sorun yaşamıyor, hatırlamak zorunda kalmıyorum...

- Örnek :

Kod: Tümünü seç

Const
  FILECDSize1       = 'F_CDSize1';
  FileCDSerial1     = 'F_CDSer1';
  FILECDSize2       = 'F_CDSize2';
  FileCDSerial2     = 'F_CDSer2';
  FILECDSize3       = 'F_CDSize3';
  FileCDSerial3     = 'F_CDSer3';
  FILECDSize4       = 'F_CDSize4';
  FileCDSerial4     = 'F_CDSer4';
  FILECatalogDate   = 'F_CatDate';
  FILESubLng1       = 'F_SubLng1';
  FILESubLng2       = 'F_SubLng2';

Kod: Tümünü seç

SQL.Add(Format('Select %s, %s, %s FROM %s', [FileCDSerial1, FileCDSerial2, FileCDSerial3, TabloAdi] ) );  
- Ek... Programda alanlarla ilgili bir problem yaşanırsa (FieldByName) vs. şunu şunu bulamadım şeklinde daha anlamlı hata mesajları alıyorum...
Resim
Resim ....Resim