Performans ile İlgili Bir Soru ?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
armadillo
Üye

Performans ile İlgili Bir Soru ?

Mesaj gönderen armadillo »

Merhabalar arkadaşlar bir proje üzerinde çalışıyorum ve aklıma takılan bir olay oldu hemen sorayım dedim.
tablolarımda ( stok tablosuna giriş ve çıkış işlemleri gibi. ) çeşitli işlemler var. Ben yapı olarak satıs tablosundan bir satış yapıldığında stoktan düşecek bu işlemi yapan bir SP hazırladım ve satış tablosunun After Insert Trigger'ında bu procedure'u çalıştırıyorum.
Sormak istediğim ise SP deki kodu Trigger'a aktarsam ve SP ortadan kaldırsam performansta bir değişiklik olurmu? avantajı ve dezavantajı varmıdır?

Tavsiye ve Düşünceleriniz bekliyorum. :roll:
Saygılarımla
İsmail YILDIRIM
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Mrb; bu aslında performansı etkilemese bile uygun tasarımı ilgilendiren bir olaydır. Eğer bir işlem bir Trigger'ın çalıştırmasını gerektiriyorsa bu durumda Trigger yazmak gerekir. Bu işlem prosedürle bile aynı performansta sonuç verse bile. Prosedürler genelde toplu bir işlemi bir arada yapabilmek veya belirli verilen bilgilere göre sonuç almak için kullanılır. Aslında sorunuzdan anladığıma göre prosedür ve tetikleyici yazma zamanlarını kavramış olduğunuz :) . Eğer belirttiğiniz işlem tetikleyici içinden çalıştırılması gerekiyorsa ve size çok büyük bir iş yükü getirmiyorsa tasarımızı değiştirin fakat yükü ağır olacaksa değişikliği şimdilik tavsiye etmem. Kolay gelsin.
Şaban Şahin AKMAN
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Eğer başka yerlerden de aynı kod SP çağırılıyorsa modulerlik SP kalmasında fayda var. Aksi halde işi uzatmadan trigger de halletmen daha mantıklı. Tespitlerden çıkan sonuca göre SP içinden SP çağırmak doğrudan yazılabilir bir sorgu için perfomans kaybına sebep oluyor :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!